20 de lucrări grafice cumpărate de Darius Vâlcov de la case de licitații au fost descoperite de procurorii anticorupție într-una dintre cele mai luxoase clădiri din Capitală. Imobilul apartine prin intermediul unor offshore din Belize familiei oligarhului moldovean Mihail Antohii
Vila de lux de pe strada Stockholm, de la nr.16, este controlată de Mihail Antohii (n.1968) un apropiat al fostului președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin (2001-2009). Este aceeași clădire în care fostul ministru de la Finanțe a amenajat, prin intermediul fotomodelului Larisa Maria Popa, în apartamentele 2 și 3 Galeria “Raphael”.
Astfel, planul de afaceri al lui Valcov legat de galeria de arta s-a rezumat la: fostul șofer Lucian Șușală a cumpărat tablourile, manechina Larisa Popa a întemeiat firma pe numele ei, iar lucările de Pablo Picasso, Andy Warhol și alți artiști celebri într-o casă achiziționată ce aparţine familiei afaceristul Mihail Antohii.
Acesta este socotit de presa de peste Prut un oligarh moldovean care a controlat o parte din traficul cu țigări între spațiul ex-sovietiv si România/Bulgaria sau Vest. SURSA . Conform unor apropiaţi ai săi, acesta şi-a stabilit în ultimii ani afacerile în Bulgaria.
Cladirea de la Stockholm 16 a fost renovată până în 2012 de societatea de construcţii şi arhitectură BeHome Concept, deţinuta şi administrată de Elena Bejan. Aceasta este la rândul său o colaboratoare a oligarhului în Mod Construct Design. Anul trecut, Mod Construct Design a fost rebotezata Elf Petroleum.
Clădire cu offshore în Belize
Corporation Construct, domeniu de activitate - construcţiile, a fost înființată în 2004 și este deţinuta de familia oligarhul moldovean prin intermediul unei companii cu acţionari ascunşi, mai întâri din Marea Britanie, apoi din Belize, o insulă din Marea Caraibelor, situată în apropierea Mexicului. La înființarea, firma care deține clădirea unde erau ascunse tablourile lui Vâlcov, îi avea ca acționari pe Mihail Antohii și pe soția sa, Aurica.
În anul 2009, compania are un singur asociat unic, este vorba de Sportact Limited, înființată tot în 2004, în Londra, la adresa 72 New Bond Street, mutată apoi pe Great Cambridge Road Enfield, Middlesex.
Undeva între 2004 și 2012, imobilul de pe strada Stockholm 16 a ajuns în proprietatea lui Corporation Construct, după ce a jost deținută de Ion Santa. “Nu știu când a dispărut fostul proprietar, nu-mi amintesc exact. Nu-l cunoșteam bine nici pe Santa. Nu am știut niciodată nici a cumpărat clădirea. Acum doi ani aceasta a fost renovată complet. Apoi a stat mai mereu închisă, venea un tânăr s-o mai îngrijească din când în când”, ne-au declarat vecinii. Cele două apartamente în care Galeria Raphael urma să-şi desfasoare expoziţiile nu sunt nici cumparate şi nici închiriate. La administraţia financiară nu există un contract de chirie pentru acest imobil.
Vila de lux de pe strada Stockholm nu este singura deţinută de Antohii, acesta mai controlează, tot prin Corporation Consult, un imobil al fel de impunător pe strada doctor Grigore Mora, dar şi o cladire de birouri pe strada Aurel Vlaicu. Aceasta este deţinută de Total Invest Company, o societate controlata tot de Antohii.
Drumul caselor duce si la Vladimir Plahotniuc
Apropiata lui Antohii, Elena Bejan, a realizat nu doar proiectele vilelor de lux ale oligarhului lui Voronin, ci şi casa din Otopeni a celui mai important oligarh de peste Prut. Este vorba de Vladimir Plahotniuc afacerist şi politician din Republica Moldova, fost prim-vicepreședinte al Parlamentului între 30 decembrie 2010 și 15 februarie 2013.
Oligarhul vinde firma către un offshore din Belize
În luna noiembrie 2013, Antohii vinde compania către Neredcal Limited din Belize, reprezentată de două persoane cu nume cu rezonanțe elenice, Hermioni Khenkin și Niki Stylianou. Persoanele în cauză dețin funcții executive în mai multe offshore-uri care au sediul în Londra în aceleași locații unde avea și Antohii sediul Sportact și alte offshore-uri ca Marshall Ltd 2001 și Trading Exp Imp. Mai mult, nicio hotărâre nu poate fi luată de executivii offsore-ului fără acordul lui Andrei Antohii, fiul lui Mihail.
La date de contact apare Rudel Obreja
Imediat după implicaarea offshore-ului din Belize apare şi Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei de Box reţinut în Dosarul Gala Bute. Numele acestuia este trecut la date de contact.