Val de petiții primite de Parlamentul din Republica Moldova. Câte au venit din Transnistria

Parlamentul Republicii Moldova. Sursa foto: multimedia.parlament.md

Reprezentanții Parlamentului din Republica Moldova au prezentat bilanțul pentru anul trecut, legat de numărul de petiții adresat de cetățeni.

În anul 2023, Parlamentul din Republica Moldova a primit mii de petiții și adresări verbale din partea cetățenilor. Este vorba despre un total de 3.757, după cum se precizează într-o notă informativă a Legislativului.

Din acest total, un număr de 2.437 au fost examinate în Parlament, iar 1.320 au fost transmise organelor competente.

După cum arată datele statistice făcute publice, cele mai multe dintre petițiile adresate, 56 %, aparțin cetățenilor din municipiul Chișinău. Alte 186 de petiții au fost trimise de locuitorii din regiunea transnistreană, 168 – de cetățenii din raionul Râșcani și 137 – de cei din raionul Orhei.

Câte petiții au fost formulate în anul 2023 pentru Parlamentul din Republica Moldova

„Cele mai multe vizează pretinsele încălcări ale dreptului de acces liber la justiție, ale dreptului la securitate şi demnitate personală, ale dreptului la asistență medicală şi la protecție socială, nerespectarea dreptului la proprietatea privată, probleme privind dezvoltarea infrastructurii, propuneri de modificare a legislației și control parlamentar etc”. Au afirmat reprezentanții Parlamentului de la Chișinău.

Parlamentul Republicii Moldova. Sursa foto: multimedia.parlament.md

De asemenea, tot anul trecut, 522 de cetățeni au fost audiați de către reprezentanții Direcției petiții și audiențe.

Conform prevederilor legale, petițiile pot fi formulate verbal sau în scris. De asemenea, cetățenii au posibilitatea de a adresa Parlamentului petiții online: https://petitii.parlament.md/.

Altfel, săptămâna trecută, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova, și fost ministru al Justiției, Olesea Stamate, și-a anunțat demisia de la șefia comisiei.

Demisie de răsunet din Parlament

Olesea Stamate a explicat, în postarea publicată pe contul de Facebook, că intenționează să se concentreze, de acum încolo, pe scrierea de proiecte legislative și să acorde mai mult timp familiei.

„O țară dezvoltată, cu instituții de stat funcționale, afaceri prospere și cu cetățeni încrezători în ziua de mâine poate exista doar în cazul în care funcționează o justiție liberă, corectă și profesionistă.

Sunt absolut sigură că Republica Moldova poate avansa pe calea integrării europene și să intre în familia țărilor civilizate și avansate economic doar cu o justiție sănătoasă, cu procurori și judecători onești, integri și profesioniști, care se conduc în activitatea lor doar de lege.

Am crezut, cred și voi crede mereu că putem să reușim și noi în aceasta misiune, așa cum au reușit multe alte state, în care deciziile judecătorești rar sunt puse la îndoială de către cetățeni, iar mediul de afaceri are siguranța că va fi protejat în instanță în cazul unor abuzuri sau nedreptăți în raport cu ei. Mai cred într-o societate în care sunt discurajate infracțiunile, în special cele de corupție. Fie e vorba de corupția mare sau cea mică”, a transmis Olesea.