Vadim Krasnoselski, liderul regiunii separatiste Transnistria, a cerut instituțiilor de apărare și de informații să mențină un „nivel ridicat de pregătire militară” și să organizeze exerciții regulate în acest scop.
Vadim Krasnoselski, liderul regiunii separatiste Transnistria, vrea să se organizeze în mod regulat exerciții și să consolideze securitatea la frontiere. Transnistria s-a desprins de Republica Moldova înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991. Transnistria a purtat un scurt război împotriva noului stat independent, Republica Moldova. Timp de peste trei decenii, această fărâmă de pământ a rămas la marginea estică a Republicii Moldova fără prea multe tulburări.
Iz de război? Vadim Krasnoselski vrea un nivel ridicat de pregătire militară
Tensiunea a crescut de când guvernul Republicii Moldova a introdus în noul an o taxă pe importuri și exporturi, ca parte a eforturilor sale de a adera la Uniunea Europeană. Regiunea separatistă, dependentă de ajutorul Moscovei, spune că taxele îi afectează afacerile, iar Vadim Krasnoselski a denunțat-o ca fiind o „taxă medievală”.
Vadim Krasnoselski, liderul regiunii separatiste Transnistria (foto cu roşu). Sursa foto: Wikipedia.
„Ministerul Securității de Stat și Ministerul Apărării sunt instruite să organizeze în mod regulat exerciții și să consolideze securitatea la frontierele de stat prin mijloace tehnice moderne”, a declarat Vadim Krasnoselsko.
Instituțiilor cheie li s-a spus să fie din ce în ce mai proactive în contracararea amenințărilor militare și a activităților teroriste și extremiste.
„Acest lucru este pentru astăzi, pentru acum, şi nu se referă doar la Ministerul Apărării, ci și la Ministerul de Interne și la organele de securitate ale statului”, a mai spus Vadim Krasnoselski.
Vadim Krasnoselski. Sursa foto: Facebook
Republica Moldova, despre anunţul liderului regiunii separatiste Transnistria
Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, organismul care supraveghează relaţiile cu Transnistria, a declarat că discursul lui Vadim Krasnoselski a fost derutant.
„Temeiul semnalelor de alarmă ale Tiraspolului este neclar. Impresia este că aceste semnale există strict într-un mediu virtual”, a declarat acesta, referindu-se la principalul oraș din regiune.
Președinta pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunțat invazia Rusiei în Ucraina și a afirmat că Moscova complotează pentru a o înlătura pe ea de la putere, în timp ce Moscova a acuzat-o că a insuflat o atmosferă de rusofobie în țară. La rândul său, Transnistria susține că Ucraina a complotat pentru a-i ucide liderii și a acuzat Republica Moldova că antrenează luptători ucraineni.
Un oficial moldovean de rang înalt a declarat săptămâna trecută că ultima rundă de discuții rare cu Transnistria, axată pe noile taxe, s-a dovedit dificilă. Un miting împotriva taxelor va avea loc în această săptămână la Tiraspol, iar mici proteste au avut loc de-a lungul "graniței" care separă cele două părți.