Este interesant cât de mult trebuie să dăm socoteală, să întoarcem cercetările pe dos și să ne îndoim, fie și pentru o secundă, de oamenii pe care viața i-a uitat în laborator și în spital.
Răsturnăm cel puțin decenii întregi de studii și răscolim existența noastră de până acum, punând sub semnul întrebării calitatea a ceea ce suntem azi. Ne îndreptăm atenția spre lucruri care, nu doar că nu o merită, dar pot fi nocive prin simplul fapt că, undeva, cândva, acestea au fost demonstrate. Și să stăm noi acum să dezbatem negările la adresa unor teoreme cunoscute ca desemnând adevăruri bine demonstrate în medicina universală, nu facem decât să ni le întoarcem într-un fel împotriva noastră. Și asta pentru care motiv anume? Pentru ipoteze născute din bloguri sau forumuri care nu au nicio competență. Trăim într-o societate în care „părerea” capătă calitatea de cuvânt de ordine. Oprim vaccinările, devenim vegani și ignorăm sfaturile medicale recomandate. Următorul pas este să realizăm că reciproca teoremei nu mai e valabilă. Ar fi păcat de noi, de întreaga omenire.
Decât să pierdem timp în a asculta lucruri cu care unele personaje încearcă să își clădească un capital de imagine, mai bine citim despre ceea ce ar putea să se întâmple, prin greșelile pe care le facem.
De exemplu, să citim declarația Națiunilor Unite, care atrage atenția asupra faptului că folosirea nejudicioasă a antibioticelor poate nu doar să se transforme în creșterea rezistenței la acțiunea lor, ci să reprezinte „cea mai mare amenințare la adresa sănătății globale” (declarația ONU). Intervențiile chirurgicale sau tratamentele chimioterapice pot deveni periculoase în a se realiza. Cum ar fi să stăm cu sufletul la gură în fața unei operații de cezariană, sau a unei intervenții chirurgicale de protezare a șoldului? Selecția acelor „super-bacterii” rezistente la tratamentul antibiotic, devine o adevărată amenințare, motiv pentru care, în curând, se va semna în cadrul Organizației Națiunilor Unite (New York) un angajament, în care vor fi implicate 193 de țări, bazat pe 6 ani de cercetări asidue.
Obiectivele acestui angajament vor fi: în primul rând, utilizarea mai eficientă a vaccinărilor pentru a preveni infecțiile, reducerea utilizării antibioticelor și dezvoltarea unui fond pentru noi medicamente.
În prezent, peste 700.000 oameni mor în întreaga lume, din cauza rezistenței la antibiotice, luând în calcul doar boli precum tuberculoza, HIV și malarie. Dacă nu se iau măsuri, se preconizează ca numărul să crească la peste 10 milioane până în anul 2050.
Probabil că mulți dintre cei care neagă demersurile în materie de medicină se pot exprima și împotriva unei declarații ONU.
Sunt lucruri care ne fac bine, altele care ne fac rău. E momentul să știm să le cântărim. Și să ascultăm părerile celor care au calitatea și competența să vorbească în acest domeniu. Haideți să punem sănătatea noastră mai presus de orice.