O decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție va reglementa de acum înainte o chestiune importantă din Codul Penal.
Atenție cui dați mașina. Magistrații din competul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, un mini Parlament, au decis într-o chestiune mult discutată.
În Codul Penal există o infracțiune, în baza căreia un proprietar de autoturism poate răspunde penal dacă își încredințează mașina unei persoane despre care știe că a consumat băuturi alcoolice. Felul în care a fost redactat acest articol din Codul Penal a creat foarte multă confuzie. Din acest motiv, un judecător a cerut la ICCJ să pronunțe în ce fel trebuie interpretat acest articol din Codul Penal.
În decizia publicată în Monitorul Oficial, completul de la ICCJ a decis în felul următor. Pentru a fi pedepsit penal, proprietarul trebuie să fi știut că șoferul nu a băut. Mai pe românește, proprietarul trebuie să își dea seama că cel căruia îi împrumută mașina nu a consumat alcool. Acest lucru este și foarte greu de probat în practica judiciară, deoarece, mai toți proprietarii susțineau că nu și-au dat seama că cel în cauză este băut.
Decizia ICCJ se va aplica în toată justiția românească, ca practică judiciară.
S-au înlăturat mai multe a abuzuri. Atenție cui dați mașina
Articolul din Codul Penal a dat naștere unor abuzuri maxime. Un alt exemplu în acest sens este următorul. Proprietarul care a dat mașina să o conducă unui prieten, care a băut o bere. Ei bine, în acest caz, proprietarul era condamnat la închisoare, iar șoferul amendat, deoarece alcoolemia era sub oragul legal de 0,8 g/l alcool.
Singura modalitate de condamnare a unui proprietar de mașină a fost clarificată tot de completul de la ICCJ. Proprietarul poate fi condamant doar dacă alcoolemia șoferului este mai mare de 0,8 g/l alcool. Ori spun specialiști, o astfel de alcoolemie este deja vizibilă, iar proprietarul unei mașini nu mai poate spune că nu a știut. Sau că nu și-a dat seama.
Decizia ICCJ a fost publicată în Monitorul Oficial, ea producând deja efecte. Deci, atenție cui dați mașina.
Până acum fapta unei persoane care a încredințat un aututorism, unei alte persoane, aflată sub influența alcoolui se pedepsea cu amendă sau trei ani de închisoare.