Încă de la începutul anului, EVZ a prezentat, în cadrul unui amplu interviu cu Lucian Ciuchiță, povestea cazului întortocheat de furt intelectual, avându-l ca erou pe celebrul Arnold Schwarzenegger. Scenaristul român a dat în judecată cinci case de producție de la Hollywood pentru că, susține el, americanii i-ar fi furat un scenariu, pe care, ulterior, l-ar fi ecranizat, câștigând, astfel, milioane de dolari. Este vorba despre scenariul filmului „Escape Plan”
Cunoscutul actor Arnold Schwarzenegger apare într-un dosar din România, în urma căruia scriitorul Lucian Chiuchiță a dat în judecată mai multe case de producție de la Hollywood, pentru furt intelectual. Românul reclamă faptul că, de fapt, romanul lui „Prizonierii Apelor” a stat la baza scenariului filmului american.
FOTO: Protagoniștii filmului „Escape Plan” sunt Sylvester Stallone și Arnold Schwarzenegger FOTO: YOUTUBE
Declarații false
Chiuchiță face referire la două declarații pe care celebrul actor le-ar fi transmis către Tribunalului București. Prima a apărut în 2014, în care Arnold ar fi spus că afirmațiile producătorilor filmului „Escape Plan” ar fi fost adevărate, luând astfel apărarea americanilor. S-a demonstrat ulterior, în urma unor expertize, că declarațiile făcute de Arnold nu sunt reale. Totuși, cele două comunicări ale lui Arnold Schwarzenegger, false sau nu, sunt depuse la dosar, împreună cu alte documente. Pe de altă parte, scriitorul nostru ne-a dezvăluit că l-ar fi notificat pe celebrul actor în anul 2015, spunându-i că este convins de faptul că nu el este cel care a trimis acele declarații și că este convins de faptul că nu a avut nicio legătură cu ele, însă nu a primit niciun răspuns. În prezent, instanța românescă vrea să risipească ambiguitatea cazului și cel mai probabil, potrivit unor surse, autoritățile române ar fi solicitat, deja, audierea lui Arnold Schwarzenegger la Tribunalul București. Dar, să aflăm mai bine această poveste încâlcită chiar de la protagonistul ei.
Filmul „furtului intelectual”
„În vara anului 2012 l-am cunoscut pe regizorul Ion Ionescu, cu dublă cetățenie româno- americană și cu 5 filme realizate la Hollywood. I-am prezentat scenariul meu despre o pușcărie pe un petrolier în mijlocul oceanului, intitulat „Prizonierii Apelor”. A fost plăcut surprins și mi-a spus că îl va prezenta unor agenți de la Hollywood, în vederea unei producții, mai ales că, spunea domnia sa, era vorba de un blockbuster. Am avut mare încredere și am așteptat răspunsul de la agenții americani, care a venit în toamna aceluiași an… Dar, răspunsul a fost negativ. „Deși este foarte bun scenariul nu avem buget pentru el…momentan. După un an, filmul apărea în marile cinematografe sub denumirea Escape Plan”, ne-a povestit Ciuchiță.
„Cei de la Hollywood s-au apărat cu documente false”
Interlocutorul nostru își continuă mărturisirile: „Imediat am realizat că scenariul meu fusese plagiat - nu apăream printre scenariști - am luat legătură cu Președintele Uniunii Cineaștilor din România. În baza solicitării mele scrise, a demarat o expertiză între scenariul meu-Prizonierii Apelor, înregistrat la Dacin Sara și filmul Escape Plan. Expertiza realizată de Victoria Marinescu (scenarist, producător) și Călin Stănculescu (critic de film) a demonstrat că există mari similitudini între scenariul meu și filmul american. Am fost nevoit să-i dau în judecată, iar procesul a început în aprilie 2014 la Tribunalul București, Secția a III-a Civilă. După mai bine de 3 ani de la începerea procesului, în care studiourile de la Hollywood au prezentat o mulțime de documente false în instanța din România, a început urmărirea penală”. Lucian Ciuchiță își dorește recunoașterea pentru scenariul de la Hollywood. „Aș fi singurul scenarist român de filme blockbuster. Acum sunt doar singurul scenarist european într-un proces cu Hollywood- ul!”, a conchis scenaristul.
Românul este susţinut peste hotare
„Cazul meu a fost mediatizat și în străinătate, deja port discuții cu câțiva scriitori și scenariști de la Hollywood. Sunt alături de mine, mai ales că au avut și ei parte de un proces cu alte studiouri americane, și tot pentru drepturi de autor. Scriitoarea Tess Gerritsen, care a dat în judecată Hollywood pentru plagierea romanului său, „Gravity”, este încrezătoare că eu am să înving în România. Nu vreau să vorbesc urât de Hollywood, mă refer numai la acele case de producție cu care sunt în proces și care au demonstrat că nu au onoare, respect, față de un cineast român și, în plus, mai luptă și murdar”, a precizat Lucian Ciuchiță.
Cine este Lucian Ciuchiță?
Lucian Ciuchiţă (foto) este unul dintre românii care au o viaţă ca în filme. În cazul lui, thriller-ul este în plină desfăşurare de peste 27 de ani, atunci când a scris o filă de istorie din celebrul studio 4 al TVR. A fost unul dintre cei mai vocali studenţi revoluţionari, ceea ce l-a transformat în primul şi, poate, singurul reporterpoliţist din România. Personalitate complexă, Ciuchiţă a făcut faţă cu brio atât în faţa camerelor de luat vederi, la TVR şi Antena1, cât şi în structurile speciale-SPP.