USR încearcă să o blocheze pe judecătoarea Lia Sabvonea la promovarea pentru o poziție la Înalta Curte de Casație și Justiție, conform unor informații care circulă în spațiul public, preluate de Luju,ro. Zilele acestea, la Secția de Judecători a CSM vor avea loc interviurile cu magistrații care au rămas în cursa de promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție
Zilele acestea, la Secția de judecători a CSM urmează să se deruleze interviurile cu candidații rămași în cursa pentru promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). În acest context, numele cel mai cunoscut este al Liei Savonea, președinta Curții de Apel București.
Aceste interviuri sunt programate pentru zilele de marți și miercuri, în fața membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Iar conform informațiilor prezentate de Luju.ro, se dorește blocarea promovării judecătoarei Lia Savonea. Iar în spatele acestor manevre s-ar afla, conform sursei citate, Luju.ro, USR.
„Cică în următoarele zile vor avea loc la Secția pentru judecători a CSM interviurile cu candidații rămași în procedura de accedere la instanța supremă. Din câte am auzit noi, ele ar urma să înceapă de marți, miercuri, cel mai așteptat interviu fiind cel al Liei Savonea, președinta Curții de Apel București, de departe cel mai important și cunoscut candidat.
Lia Savonea care a fost ținta unei uriașe campanii din partea USR și a grupărilor #rezist, care încearcă disperați să o blocheze. Ceea ce nu reprezintă decât o bilă albă pentru Savonea. Și dacă te înjură USR și #rezist, atunci meriți credit. Vă vom ține la curent cu rezultatele”, arată Luju.ro.
Lia Savonea, atacată de un fost jurnalist apropiat al Laurei Codruța Kovesi
În urmă cu câteva zile, judecătoarea Lia Savonea a fost vizată de un atac al organizației Declic, în cadrul căreia activează o jurnalistă considerată apropiată a fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi. Acuzațiile formulate de reprezentanții asociației au vizat o decizie mai veche a judecătoarei.
În cadrul Declic activează jurnalista Cătălina Hopârteanu, fostă angajată la România TV, considerată o apropiată a Laurei Codruța Kovesi. Se spune că fosta șefă a DNA ar fi intervenit la instituția mass-media, pentru ca aceasta să fie acreditată la DNA, pe vremea când conducea instituția.
Organizația civică Declic se prezintă, pe pagina oficială, drept o comunitate „creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, 1.130.426 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă”.
Cătălin Predoiu susține numirea Alinei Albu la DIICOT
În același context, Luju.ro speculează că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu și președintele Klaus Iohannis ar intenționa să o numească pe Alina Albu la conducerea DIICOT. Aceasta deși prestația magistratului, la interviuri, nu ar fi fost la înălțimea pretențiilor CSM, care a avizat negativ propunerea.
„Vorbește lumea prin oraș că sunt șanse mari ca ministrul Justiției Cătălin Predoiu și apoi președintele Klaus Iohannis să ignore avizul Secției pentru procurori a CSM și să o numească pe procuroarea Alina Albu în funcția de procuror șef al DIICOT. Ar fi o decizie cât se poate de normală și logică, zicem noi, având în vedere modul în care s-a desfășurat interviul Alinei Albu la CSM. S-a văzut clar că scopul membrilor CSM nu a fost decât de a o pune în dificultate pe Albu, care chiar și așa a avut o prestație excelentă. Probabil că Alina Albu trebuia pedepsită că l-a contracandidat pe Daniel Horodniceanu pentru un loc în actualul CSM”, arată cei de la Luju.ro.