Ușor cu ajutoarele sociale pe scări! Ne distrugem viitorul

Într-o țară săracă, orice majorare a unui ajutor social este o mină de aur pentru politicienii care caută disperați să puncteze electoral.

 Dublarea alocației pentru creșterea copilului a avut un asemenea potențial electoral încât Victor Ponta nu a ezitat să spună că susține așa ceva, chiar dacă proiectul aparține PNL, dușmanul politic de moarte al PSD.

Liderul PNL, Alina Gorghiu, a jubilat victoria și a plusat spunând că ar vrea ca alocația pentru creșterea copilului să ajungă mai repede la nivelul din țările dezvoltate ale Uniunii Europene. La suprafață are dreptate. Statul plătea pentru un copil o sumă jenantă și chiar dublată, suma la care s-a ajuns nu este una consistentă.

În profunzime însă, acest tip de ajutor, la fel ca multe altele, ascunde o capcană perfidă care poate să ne arunce în aer viitorul. Prima problemă cu ajutorul destinat creșterii copilului ține de uniformitatea măsurii. Este un mod ineficient de a acționa. Pentru părinți care câștigă mult peste venitul mediu pe economie e o bășcălie valoarea alocației, chiar și dublată. Din start, dacă s-ar introduce un criteriu de acordare care să țină cont de veniturile familiei, ar putea crește suma acordată celor care au cu adevărat nevoie de ea.

Capcana pentru viitor ține însă de scopul pe care statul îl urmărește cu astfel de ajutoare. Dacă singurul scop este creșterea natalității și nu există nicio strategie inteligentă pentru familiile care depind de acest ajutor, riscul pentru viitor este uriaș. În teorie, creșterea natalității înseamnă mai mulți cetățeni care plătesc taxe și impozite peste 18 ani și astfel reglarea discrepanței dintre populația îmbătrânită și cea activă care trebuie să susțină sistemul de pensii.

....

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Locul unui copil este la scoala si intr-o familie care sa-l iubeasca si sa-l educe frumos, nu la cersit pe...

Posted by Malin Bot on Wednesday, May 20, 2015

...

În practică, marea provocare ține de capacitatea statului de a produce un sistem care să determine familia copiilor asistați social să se preocupe eficient de educația celor mici, astfel încât atunci când aceștia ajung la vârsta maturității să devină persoane capabile să plătească taxe și impozite. Dacă statul nu face asta, armează o bombă pentru viitor, pentru că ajutorul menit să crească natalitatea se transformă în finanțarea unor generații problemă.

Familiile aflate la limita subzistenței, în care adulții trăiesc din ajutoare sociale și din alocațiile copiilor, la periferia comunităților locale, sunt o realitate românească pe care nimeni nu o poate contesta. Creșterea acestui tip de ajutor, fără metode care să determine aceste familii să devină independente de stat, va produce un dezastru. Contribuabilul va finanța astăzi explozia generațiilor viitoare de asistați social, ceea ce va agrava criza provocată de discrepanța tot mai mare dintre populația activă și cea inactivă.

O pârghie de control este condiționarea acordării alocației de prezența la școală, dar această metodă nu este neapărat eficientă. Simpla prezență la școală nu e o garanție că după finalizarea studiilor obligatorii copilul nu devine mai departe un adult problemă pentru socie tate. O pârghie mai eficientă ar putea să fie condiționarea acordării ajutorului de rezultate la învățătură peste medie sau de urmarea unor programe educative speciale care să ofere copiilor educația necesară pentru a putea să evolueze dincolo de condiția precară în care se află familia din care provine. Este o ecuație extrem de complicată despre care nu auzi să vorbească vreun politician, pentru că ei sunt preocupați mai mult de interesul electoral direct. Dăm acum ajutoare și pomeni sociale pentru voturile de la anul viitor. Cui îi pasă ce efecte produc aceste ajutoare peste 18 ani?

 

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

 
 

Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:

 

Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali

Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!