Ungurii fac legea în România! Decizia care surprinde pe toată lumea. Totul s-a aflat în plin război

Sursa:facebook

Ungaria intenționează să strângă legăturile și să aibă o colaborare cât mai bună cu România. Este declarația pe care a făcut-o ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Szijjarto Peter. Oficialul maghiar a participat la inaugurarea unei investiții a statului maghiar în municipiul Miercurea Ciuc. Cu acest prilej, i-a îndemnat pe românii din Ungaria să-şi „trăiască identitatea” şi „să-şi folosească liber simbolurile”.

Statul maghiar a finanțat, în România, în municipiul Miercurea Ciuc, construcția unei hale de producţie a filialei unei firme din Ungaria. Aceasta este specializată în sisteme de automatizare pentru instalaţiile de purificare a apei. Cu acest prilej, ministrul de Externe de la Budapesta, Szijjarto Peter, a susținut un discurs în care a vorbit despre strângerea legăturilor dintre Ungaria și România. El a precizat că cei în măsură să contribuie la acest lucru sunt românii din țara vecină și minoritatea maghiară de la noi.

„Interesul nostru în Ungaria este să avem cea mai bună colaborare posibilă cu România şi să construim, să clădim această colaborare continuu. Avem motive nenumărate, pe care nu trebuie să le explic. Cu cât este stabilitatea politică mai mare în România şi guvernul mai stabil în România, cu atât este mai uşor să construim o colaborare. Deci, sper că în viitorul apropiat şi relaţiile dintre Ungaria şi România vor continua pe drumul deja început şi vom putea relata dezvoltări şi progres continuu, indiferent de care parte a graniţei trăim”, a spus Szijjarto, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu șeful UDMR, Kelemen Hunor.

Îndemnul lui Szijjarto Peter pentru românii din Ungaria

Szijjarto Peter a vorbit despre importanţa comunităţii maghiare din România şi a comunităţii româneşti din Ungaria în dezvoltarea colaborării dintre cele două ţări şi i-a îndemnat pe românii din Ungaria să-şi „trăiască identitatea” şi „să-şi folosească liber simbolurile”. Declarația sa vine în contextul scandalului declanșat recent, după ce jucătorii echipei naționale de hochei pe gheață a României au cântat, alături de cei maghiari, imnul Ținutului Secuiesc. Mai mulți politicieni români au condamnat acest gest, considerat de reprezentanții UDMR drept o manifestare a identității naționale a jucătorilor de hochei. În marea lor majoritate, aceștia provin din județele Harghita și Covasna.

„Noi suntem devotaţi ca să dezvoltăm în continuare colaborarea economică dintre România şi Ungaria. Şi, în mod expres, pentru reprezentanţii presei române, aş dori să spun că noi, maghiarii, întotdeauna am fost adepţii unor colaborări pragmatice. Noi credem, până în ziua de azi, că în baza unui respect reciproc, această colaborare poate fi dezvoltată în continuare. Şi dacă colaborăm în baza unui respect reciproc, ai căror adepţi suntem noi, atunci din acea colaborare ambele ţări şi ambele naţiuni pot profita foarte mult.

Şi noi credem că, pentru această colaborare de succes, baza cea mai stabilă o constituie comunităţile noastre naţionale: maghiarimea din Ţinutul Secuiesc şi comunitatea românilor din Ungaria. Noi îi îndemnăm pe românii care trăiesc în Ungaria, pe comunitatea lor, pe fiecare membru al comunităţii ca să îşi trăiască identitatea naţională, să-şi folosească liber simbolurile, deoarece cu cât sunt ei mai puternici, cu atât va fi mai puternică şi Ungaria. Încă o dată aş dori să subliniez că noi ne uităm la comunitatea maghiară din România şi la comunitatea română din Ungaria, ca fiind baza cea mai sigură pentru colaborarea dintre România şi Ungaria”, a afirmat ministrul maghiar, conform traducerii oficiale.

Ungaria se bazează pe colaborarea cu România

În acest context, el a arătat că investiția statului maghiar, ale cărei baze s-au pus la Miercurea Ciuc este importantă pentru dezvoltarea colaborării economice dintre cele două state.

„Această colaborare economică a adunat record după record, deoarece capitalul ungar este pe locul cinci în România, investiţiile maghiare din România sunt peste două milioane de euro, cifra de afaceri, după o creştere de 20%, s-a apropiat de zece miliarde de euro şi Ungaria a exportat bunuri şi servicii în valoare de şase miliarde euro”, a spus Szijjarto Peter.

Ministrul de Externe al Ungariei a mai precizat că investiţia de la Miercurea Ciuc arată succesul strategiei economice maghiare şi a punctat că investiţiile firmelor maghiare din străinătate cresc exportul Ungariei, iar succesul lor „contribuie şi la succesul economiei de acasă”.