Două fapte. Prima: ieri, RISE Project a prezentat o investigaţie bine documentată din care reieşea că chiriile încasate de Klaus Iohannis în perioada 2004-2007 erau mult mai mari decât cele consemnate în declaraţia de avere a acestuia.
RISE Project a prezentat contracte din care reiese că diferenţa dintre veniturile obţinute de Iohannis din chirii şi cele declarate ar fi de circa 115.000 de euro. Potrivit autorilor anchetei, Administraţia Prezidenţială nu a răspuns la întrebările transmise înainte de publicarea anchetei. Abia după publicarea articolului, Administraţia Prezidenţială a difuzat o precizare în care afirma: „Toate veniturile au fost menționate în declarațiile de avere depuse succesiv și orice altă modalitate de calcul al acestora constituie doar o speculație, care nu este conformă cu realitatea”. Punct. Nici o explicaţie legată de diferenţa dintre sumele din contractele de închiriere şi cele din declaraţia de avere.
Tot ieri, au apărut pe internet câteva documente din care reiese că actualul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, are un litigiu cu Primăria Iaşi, litigiu legat de plata unui impozit pe teren. Partea aproape hazlie este că Horodniceanu, ca să scape de executarea silită, a cerut conducerii DIICOT – Alina Bica era şefa instituţiei – să nu îi mai plătească salariul pe card. După apariţia acestor informaţii, DIICOT nu a avut nici o reacţie.
Să fi apărut aceste fapte pe vremea lui Traian Băsescu, ar fi fost un scandal naţional. Imaginaţi-vă puţin cum ar fi arătat emisiunile de la Antena 3 sau RTV. Ieri, nu s-a întâmplat însă nimic. Pur şi simplu s-a mers mai departe cu ştiri despre noul dialog Dragnea-Alina Gorghiu sau despre criza bursei din Shanghai. PSD nu l-a deranjat cu o floare pe Iohannis, deşi, aparent, sunt în opoziţie, unul faţă de celălalt. Nimeni din politică nu şi-a pus vreo problemă legată de onestitatea lui Horodniceanu. Fireşte: omul a ajuns acolo prin deplina înţelegere dintre actualul preşedinte, Klaus Iohannis, şi guvernul Ponta, reprezentat de ministrul Robert Cazanciuc.
Nu am fost printre criticii duri ai celebrului pact de coabitare Ponta- Băsescu, am exprimat doar nişte rezerve moderate. Se vede însă că mare parte din reproşuri au fost întemeiate, toţi observăm cum au involuat Tiberiu Niţu, procuror-şef al Parchetului General, şi Alina Bica, fosta şefă a DIICOT. Însă, în loc ca noul şef al statului, Klaus Iohannis, să schimbe regulile şi să impună criterii profesionale, nu politice, la numirile în conducerea parchetelor, a păstrat exact ceea ce era greşit în răposatul pact de coabitare. La început am crezut că este vorba de timiditatea de la începutul mandatului. Acum sunt însă suficient de convins că asistăm la o înţelegere tacită între PSD, PNL, UDMR şi preşedintele Iohannis ca Justiţia să fie sufocată lent, dar sigur. Nu este nevoie de nici o lege a amnistiei. Nu este nevoie de modificări legislative care să enerveze publicul şi să alarmeze ambasadele occidentale. Procesul este simplu: la conducerea instituţiilor de apărare a legii sunt numiţi nişte inşi uşor compromişi, din sistem – un revoluţionar cu teren în Ploieşti, un personaj testat la curtea lui Dan Voiculescu, un şmecher care nu-şi plăteşte taxele, o mediocritate cu masterat dat de SRI – care nu fac nimic. În paralel, publicul este îndopat cu teorii conspiraţioniste despre serviciile secrete care dau ordine DNA-ul – şi ne plac la nebunie aceste teorii, nesusţinute nici măcar de probe circumstanţiale – şi ne asigurăm că nimeni nu mai crede în capacitatea instituţiilor de stat de a împărţi o dreaptă Justiţie. Nu vorbesc doar de propaganda obişnuită, de la televiziuni, îmi amintesc, de exemplu, de basmul relatat de jurnalistul Cătălin Tolontan, care ne descria un Florian Coldea cu pălărie de cowboy, dând ordine din sediul DNA.
În loc de concluzie, vă amintesc cum a oprit ANI procesul cu Klaus Iohannis, fără vreo explicaţie. Nu ştiu ce era în dosar, nu ştiu ce şanse aveau cele două părţi, dar să te retragi pe şest dintr-un proces cu şeful statului? Sunt aproape sigur că domnul care a luat această decizie, întrucât conduce provizoriu ANI, va câştiga concursul de preşedinte al acestei agenţii, în deplinul consens al tuturor facţiunilor politice. Fapul că are şi un masterat la academia SRI este un plus binevenit... În materie de Justiţie, am intrat într-o nouă eră.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.