După ce i s-a respins aderarea la Schengen în 2022, România face acum un nou efort menit să schimbe planurile președinției suedeze la Consiliul Uniunii Europene.
Este vorba despre încercarea oficialilor români de a introduce pe agenda Consiliului JAI aderarea la spațiul Schengen, prin reuniunea de la Stockholm ce va avea loc între 25-27 ianuarie. Aceasta este văzută ca fiind prima ocazie din noul an în care țara noastră să își impună obiectivele, deși reuniunea este una informală.
Lucian Bode va vorbi despre aderarea României la Schengen
Conform surselor, la această reuniunea va fi prezent ministrul de Interne Lucian Bode, unde va încerca să pună pe agenda președinției suedeze subiectul Schengen.
Reuniunea de la Stockholm este văzută și ca o oportunitate pentru România de a organiza mai multe întâlniri bilaterale, dintre care cea mai importantă ar putea fi cea cu reprezentanții Suediei, deoarece țara deține acum președinția Consiliului European și ar putea include acest aspect pe agendă. „În acest moment, agenda JAI are trei subiecte: 1. Ucraina; 2. Combaterea criminalității transfrontaliere; 3. Migrația și politica de returnare”, potrivit surselor.
„Reuniunile oficiale ale Consiliului sunt organizate de Consiliul UE și sunt prezidate de Președinția Consiliului. Cu toate acestea, fiecare președinție a Consiliului organizează și reuniuni informale ale miniștrilor pentru a purta discuții privind inițiative legate de un anumit subiect sau de o anumită formațiune a Consiliului”, conform informațiilor publicate pe site-ul Consiliului UE.
Mai mulți europarlamentari români sunt de părere că subiectul Schengen trebuie abordat la reuniunea de la Stockholm, având în vedere că prima ședință a Consiliului JAI va fi organizată pe 9-10 martie.
Klaus Iohannis speră la intrarea României în Shengen
„Speranţa mea este ca în anul 2023 România să intre în Schengen cu drepturi depline. Pentru mine, nu cred că mă exprim greşit, nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea României în Schengen este miza. Da, Consiliul JAI din martie ar fi, cel puţin teoretic, un moment bun pentru a discuta această chestiune”, a spus președintele României la finalul anului trecut.
De aceeași părere a fost și europarlamentarul PSD Victor Negrescu care a spus că este obligatoriu ca România să profite de această reuniune din capitala Suediei, iar țara noastră va trebui să ceară ca extinderea spațiului de liberă circulație să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI în martie sau iunie, potrivit digi24.ro.