Încep să se mişte lucrurile mai bine şi în România, în turism, chiar dacă încă suntem la ani lumină de ţări cu potenţial infinit mai sărac decât noi, dar care au reuşit să dezvolte o mică industrie folosind inteligent fondurile europene.
Merg constant în excursii de o zi în zona Râşnov şi văd în ultimii doi ani o schimbare în bine foarte interesantă. Lucrurile se mişcă vizibil şi autorităţile care sprijină această dezvoltare ar putea să fie un exemplu pentru administratorii publici ai altor zone cu potenţial natural excelent, care sunt acum în paragină.
În iunie s-a deschis la Râşnov un nou obiectiv care face zona şi mai atractivă pentru turişti. În special pentru cei care merg în excursii de weekend cu cei mici: Dino Parc. Este o idee interesantă, inedită pentru România. A prins viaţă cu ajutorul unei finanţări europene care a asigurat 70 la sută din suma iniţială necesară deschiderii acestei investiţii. Dincolo de tema inedită aleasă pentru noul parc destinat copiilor, succesul acestei idei pare să fie garantat şi de plasarea foarte bună, într-o zonă care are deja alte două puncte importante de atracţie.
Parcul cu dinozauri este plasat chiar în pădurea de lângă Cetatea Râşnov şi foarte aproape de pestera din Valea Cetăţii, un alt loc devenit atracţie turistică relativ recent. O reţeţă foarte bine gândită.
Dino Parc cel mai nou parc cu dinozauri din Europa şi a fost deschis în 12 iunie, chiar dacă investiţia nu e complet finalizată. Acesta e aparent singurul reproş al turiştillor care vizitează deja Dino Parc în număr foarte mare.
Sâmbăta trecută parcul era plin cu vizitatori veniţi să vadă cei 45 de dinozauri în mărime naturală plasaţi de-a lungul unui traseu urmat de o cărare pietruită care şerpuieşte prin pădure. Cel mai mare dintre dinozauri are 22,4 metri lungime şi cel mai mic este de numai 30 de centimetri. Desigur, vorbim de dinozauri din fibră de sticlă, fabricaţi ţinând cont de dimensiunile şi aspectul pe care se presupune că îl aveau aceste animale preistorice. Parcul are însă şi alte puncte de atracţie, un vulcan artificial, o platformă care imită seismele provocate de erupţii vulcanice, mai multe căsuţe amenajate în copaci, un traseu de căţărare şi chiar un muzeu cu schelete de dinozauri. Nu este doar un loc de joacă, este un loc unde copiii pot învăţa foarte multe lucruri.
Totul a costat 5 milioane de euro. Terenul pe care s-a construit parcul a fost concesionat de Consiliul Local Râşnov, pe 49 de ani şi aici vine secretul care va asigura succesul acestei idei.
Parcul e plasat la 200 de metri de Cetatea Râşnov, chiar pe drumul de acces către obiectivul turistic care este unul dintre cele mai cunoscute puncte de atracţie din zona Braşov- Bran. Practic, dacă mergi să vezi cetatea este imposbil să nu te opreşti şi la parcul cu dinozauri. Chiar dacă nu eşti cu un copil lângă tine, parcul e o aventură interesantă şi pentru un adult. Dacă mai ai timp, şi este imposibil să nu ai, foarte aproape poţi vizita peştera Valea Cetăţii care este la un kilometru şi jumătate de parcul cu dinozauri.
Toate cele trei obiective se completează perfect într-un puzzle care face, astăzi, din Râşnov destinaţia perfectă pentru weekend şi chiar mai mult. Este un exemplu de remarcat, dar are o mare problemă.
Desigur, pentru că suntem în România orice lucru bun trebuie să aibă şi ceva foarte rău lângă el. Marea problemă este, aşa cum bănuiaţi, una de infrastructură rutieră: Valea Prahovei. Pierzi mult timp şi îţi mănânci nervii în coloane de maşini la venire sau la plecare, în funcţie de ziua în care decizi să vizitezi zona. Dar asta e o problemă naţională care afectează tot ce mişcă în România.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”
Facebook: pagina publică
Humanitas: pagina de autor
Video: pagina de Youtube
Google+: pagina personală
Citiţi mai multe:
- ROMÂNIA, aşa cum nu o vezi la TV. O japcă de un miliard de euro a Guvernului Ponta
- România, aşa cum nu o vezi la TV: aria dezbinării şi studenţii basarabeni de la metrou
- Cum ne fură mafioţii mână în mână cu politicienii
- Lacrimi de crocodil pentru infractori, vărsate din mentalitate de delincvent
- Statuia lui Mazăre și sarea de baie de la magazinul de etnobotanice
- România, aşa cum nu o vezi niciodată la TV: Balamucul prin care treci fără să-ţi dai seama
- România, așa cum nu o vezi niciodată la televizor: cele două țări de la colțul străzii
- România, așa cum nu o vezi la televizor: cum se fură la spălătorie și de ce e hoția sport național
Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.
Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII
Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali
Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!