Ion Zapodeanu este un cunoscut afacerist din Iași, care, în 2021, a fost condamnat definitiv , la patru ani de închisoare, după ce a încercat să devină proprietarul unui teren de la fosta Fabrică de Spirt.
Omul de afaceri a fost acuzat de procurorii DNA că, alături de alte persoane, a pus la punct un plan, prin care un teren de 6.700 de metri pătrați, pe care se aflau clădiri, să îi fie retrocedat.
În același dosar, Mariana Popa, registrator la Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară din Iași și Gineta Roman, fosta directoare a SC Mica Industrie SA, societate care era proprietara terenului cu pricina, dar și Lucian Drîmbă, jurist în cadrul societățiau primit fiecare câte trei ani de închisoare, cu suspendare.
Zapodeanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Eliberat din închisoare
După ce a fost încarcerat, Zapodeanu a depus contestație în anulare la Înalta Curte de Casație și Justiție, și a solicitat constatarea prescripției faptelor penale pentru care a fost condamnat. El a fost eliberat provizoriu, în iulie 2022. Judecătorii de la ICCJ au admis contestația în anulare și au constatat împlinirea termenului de prescripție.
”Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 8/2020 din 15 decembrie 2021 emis de Curtea de Apel Iaşi pe numele contestatorului Zăpodeanu Ioan. Anulează formele de executare a pedepsei emise în ceea ce o priveşte pe contestatoarea Popa Mariana. Constată că, contestatorul Zăpodeanu Ioan a executat o parte din pedeapsa aplicată prin decizia contestată în perioada 15 decembrie 2021 – 14 iulie 2022”, se arată în verdictul magistraților de la ICCJ.
Decizia judecătorilor de la Înalta Curte a fost pronunțată în temeiul deciziilor Curții Constituționale a României, prin care s-a stabilit că termenul de prescripție a pedepselor penale este cel general.
"Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în mod definitiv anularea mandatului de executare a pedepsei. Prin contestația în anulare formulată, am solicitat doar aplicarea legii în mod corespunzător, nimic mai mult. În acest dosar au fost comise evidente erori de procedură și ne bucurăm că instanța de judecată a analizat cu atenție argumentele noastre. Hotărârea reprezintă un simplu act de normalitate, orice alte intepretări sunt exagerate", a declarat avocatul ieșean Cătălin Boancă, cel care l-a apărat pe Zapodeanu.
Râmâne cu averea confiscată
Chiar dacă a fost eliberat din închisoare, Zapodeanu trebuie să achite în solidar cu ceilalți inculpați suma de 884.970,25 lei, la care se adaugă dobânda legală, până la data plăţii efective a debitului, în favoarea Statului Român.
De asemenea, bunurile sechestrate de procurorii DNA, pentru a se putea recupera prejudiciul, vor putea fi vândute la licitație publică.
Din averea lui Zapodeanu a fost pus sechestru pe un teren în suprafaţă de 478 mp. și pe un bloc de locuinţe D+P+E+M, construit în anul 2011