Republica Moldova s-ar putea confrunta cu o situație extremă, provocată de Rusia. Este avertismentul lansat de Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale de la Chișinău. Kremlinul ar putea să încerce să zdruncine Basarabia din toate încheieturile, printr-o insurecție.
În urmă cu două zile, guvernele Statelor Unite ale Americii, Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii au avertizat despre tentativele Kremlinului și ale agenților săi de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024 din Republica Moldova. Potrivit declarației comune, Kremlinul își susține persoanele de încredere în calitate de candidați la președinția Moldovei și folosește dezinformarea și propaganda pentru a alimenta tensiuni în societate.
Republica Moldova trebuie să se pregătească pentru ce e mai rău
„Cu certitudine, se întâmplă ceva grav. Pentru prima dată asistăm la un astfel de mesaj la început de campanie. Federația Rusă în toți cei 30 de ani de Independență s-a implicat deschis, impardonabil, în procesul electoral pentru a putea să-și instaureze la Chișinău o guvernare loială. Dar niciodată nu am asistat la astfel de mesaje cât se poate de explicite. Am putea plasa acest mesaj și pe seama contextului. Războiul din Ucraina a determinat marile puteri să-și arunce măștile și să joace pe față”, a atras atenția Alexandru Tănase.
„Cel mai probabil, serviciile de inteligență din aceste trei state dețin informații care le permit să concluzioneze că se pregătește ceva mai mult decât o simplă manipulare a opiniei publice, infuzii de bani sau alte instrumente care au fost folosite în mod tradițional. Nu este exclus că Moscova, acum, în toi de război, când nu mai este necesar să respecți niciun fel de aparențe, ar putea să recurgă la instigarea unei insurecții la Chișinău”, a mai spus fostul președinte al Curții Constituționale, pentru TVR Moldova, citat de paranteze.md.
Care sunt țintele Kremlinului
El a vorbit despre obiectivele Rusiei. „Ținta va fi acest referendum, întreaga campanie va fi construită în jurul acestui subiect, nu va fi atacată președinta Maia Sandu, ci va fi atacată ideea referendumului. Autoritățile trebuie să fie cât se poate de prudente în acest sens, iar cel mai important instrument care poate fi utilizat în acest moment este controlul asupra resurselor financiare care vin în Republica Moldova, care pot fi utilizate pentru a plăti oameni care vor participa, eventual, la aceste acțiuni de destabilizare.
Nu este exclus că Rusia pune la cale un scenariu mai amplu pentru a folosi coloana a 5-a de la Chișinău, inclusiv, agenții de influență infiltrați în mai multe partide pentru a compromite parcursul european al Republicii Moldova. Autoritățile trebuie să contracareze din fașă orice acțiune care ar putea distorsiona procesul electoral sau influența opțiunile alegătorilor.”