Un experiment comunist bântuie prin Occident: Muncești, nu muncești, primești bani toată viața!

La sfârșitul secolului XVIII, englezul radical Thomas Spence și revoluționarul american Thomas Paine au afirmat că sprijină ideea unui sistem social în care toți cetățenii să aibă garantat un anumit venit. Această utopie păstrează uimitor de mulți adepți și astăzi, chiar după falimentul comunismului în toată lumea.

La începutul anului trecut, guvernul finlandez a lansat în premieră mondială un mare experiment social: 2000 de persoane fără ocupație, alese aleatoriu, cu vârste cuprinse între 28 și 58 de ani, au început să primească lunar câte un cec în valoare de 560 de euro, fără nici o obligație.

Scopul declarat al programului era nu doar de a aduce o speranță socială, întro țară în care economia este frânată de o rată a șomajului de 9,2% (cea mai mare dintre țările nordice), dar și de a le oferi beneficiarilor oportunitatea de a se specializa, de a explora idei noi de afaceri sau de a accepta și slujbe temporare, având asigurată siguranța zilei de mâine.

Lansat cu surle și trâmbițe, și cu promisiunea ca după doi ani, experimentul să fie extins, proiectul va fi închis la sfârșitul lui 2018, din cauza eșecului său lamentabil.

Motivul oficial al stopării programului este lipsa surselor de finanțare, însă adevărata cauză este nemulțumirea crescândă din rândurile populației finlandeze că guvernul aruncă bani, fără a cere primitorilor dovada că își caută de muncă.

Este o problemă cu tinerii fără liceu, care nu vor să muncească”, spune Heikki Hiilamo, profesor de politici sociale la Universitatea din Helsinki, citat de Western Journal. „Există temerea că având un venit asigurat, vor stat acasă și se vor juca pe calculator.”

Un studiu publicat în februarie de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) estima că Finlanda va trebui să mărească taxa pe venit cu aproape 30%, pentru a continua să finanțeze programul venitului universal. Același studiu a stabilit și că, prin continuarea programului, rata de sărăcie a țării va crește de la 11,4% la 14,1%.

OECD a afirmat, în schimb, că mai eficient ar fi un sistem de credit universal, care ar reduce rata sărăciei la 9,7%.

Finlanda află astfel abia acum ceea ce capitalismul stabilise de un sfert de mileniu iar cei care au trăit sub comunism au verificat pe pielea lor: lipsa de concurență omoară economia.

 

Unde se mai fac experimente

Dacă Finlanda este prima țară care a experimentat la scară națională venitul garantat, ideea se află „în probe” și în alte părți ale lumii, la nivel local.

Astfel, în provincia canadiană Ontario, trei localități au introdus acest venit din iunie 2017 pentru 2000 de persoane, care pot fi angajați sau nu. Experimentul este programat să se extindă la 4000 de persoane.

Barcelona și-a lansat și ea propriul experiment în octombrie 2017, numit BMINCOME, în care sunt de asemenea angrenate 2000 de persoane. Și Scoția se pregătește să testeze venitul universal de bază. În noiembrie trecut, prim-ministrul Nicola Sturgeon a anunțat că guvernul de la Glasgow va finanța experimentul cu 250.000 de lire sterline.

De asemenea, în proiectul programat să dureze doi ani sunt implicate și municipalitățile din Glasgow și Edinburgh. Nu este clar însă când va demara experimentul și cum se va desfășura practic.

 

Mogulii sprijină ideea

Proiectul utopic al unui venit garantat pentru toți membrii unei societăți, de la naștere până la moarte, are paradoxal foarte mulți susținători, inclusiv printre marii întreprinzători, ca de pildă Elon Musk - președintele Tesla și Space X, Mark Zuckerberg – președintele Facebook sau Richard Branson – președintele Virgin Group. Ca și răposatul savant Stephen Hawking.

Aceștia justifică necesitatea unui venit universal garantat prin faptul că automatizarea va face să dispară tot mai multe slujbe în anii următori.