Timișoara, oraș acaparat de trei clanuri țigănești, este o lecție pentru structurile centrale DIICOT și DNA despre cum se cimentează local o caracatiță imună la sistemul judiciar.
Încă de acum 15 ani presa locală din Timișoara a început să publice seriale de anchete despre clanurile baștanilor Cârpaci, Covaci sau Stancu, mafii care puneau stăpânire pe zeci de immobile din capitala Banatului.
Au făcut afaceri de zeci de milioane de mărci germane și apoi de milioane de euro fără ca vreo autoritate fiscală locală să verifice sursa banilor. Au înhățat, prin tot felul de falsuri, imobilele cele mai mari din zona istorică fără ca vreo autoritate judiciară să-i deranjeze.
Au terorizat literalmente sute de familii de bătrâni care locuiau în casele vechi pentru a-I determina să plece și să vândă pe nimic, fără ca Poliția Timișoara sau vreo altă autoritate de ordine publică să le facă ceva.
Pur și simplu clanurile țigănești implicate în aceste afaceri imobiliare cu case naționalizate aveau imunitate totală în oraș și un tupeu incredibil.
Ca să înțelegeți cât tupeu aveau, vă spun doar că, după ce am publicat o anchetă despre ei în ”Evenimentul zilei”, în 2008, interlopii din clanul Cârpaci m-au amenințat pe holurile Tribunalului Timiș, în fața jandarmilor de acolo. Ulterior, nașul clanului, Ionelaș Cârpaci, m-a amenințat în fața redacției, cu doi jurnaliști martori, că îmi taie capul cu sabia, dacă mai scriu despre el.
A făcut-o fără nicio frică pentru că știa că are relații în mediul judiciar. Relații foarte puternice, din moment ce plângerile făcute pentru amenințare au fost toate clasate cu NUP. Anchetele jurnalistice au continuat însă la Evenimentul zilei și apoi la Adevărul, până când am descoperit falsuri comise pentru mafia imobiliară în cabinetul notarului public Safta Criste, soția fostului procuror general al României, Mircea Criste.
Domnul Criste este actual adjunct al avocatului poporului. Înțelegeți despre ce nivel de relații vorbim?
Vi se pare uluitor că niște baștani analfabeți aveau legături până la un procuror general al republicii?
Atunci o să picați de pe scaun când aflați că, la ziarul ”Adevărul”, însuși Dinu Patriciu a intervenit personal pentru a stopa investigațiile jurnalistice care vizau legăturile clanului Cârpaci cu familia actualului adjunct al Avocatului Poporului. Și nu ați auzit tot.
Aceiași baștani se lăudau în gura mare pe străzile orașului, în fața polițiștilor care nu știau cum stă treaba și îi mai amendau pentru scandal, că beneficiază de protecția ”șăfilor” din Poliția Română, de la București și că nu pățesc nimic. Și așa era, nu pățeau nimic. Nu au pățit nici când au bătut un polițist până când i-au scos un ochi.
Știți ce avocați au apărut recent prin instanțe ca apărători ai clanurilor? Vă spune ceva numele Pavel Abraham? Vă spune ceva persoana chestorului Florin Sandu? Despre acest nivel de relații vorbim.
Privind de la acest nivel, e un mizilic faptul că fiul primarului de atunci, Gheorghe Ciuhandu, se ostenea cu firma proprie de arhitectură să facă documentații pentru monumente istorice intrate în posesia mafiei, pe care baștanul Cârpaci le dorea distruse.
Structura centrală a DNA a derulat în ultimele două zile o amplă operațiune în care a ridicat 6.000 de dosare din Primăria Timișoara. Cheia imunității clanurilor țigănești este aici.
Cum funcționa cercul vicios?
Administrația primarului Gheorghe Ciuhandu a acordat ilegal case și apartamente din fondul locativ al municipalității unor procurori, judecatori, ofițeri de informații, polițiști.
Este vorba de imobile vândute de primărie în baza legii 112. Legea spunea că se pot vinde chiriașilor imobilele naționalizate pentru care nu sunt cereri de retrocedare, dar numai celor care erau chiriași la momentul apariției legii. Primăria a dat locuințele cu chirie ulterior apariției legii persoanelor importante din sistemul judiciar. Apoi imobilele erau vândute acestora pe sume derizorii.
Procurorii bătrâni i-au băgat și pe cei mai tineri în schemă și apoi, când tinerii stagiari recunoscători administrației Ciuhandu au ajuns șefi, s-a închis cercul vicios. În centrul cercului este mafia imobiliară țigănescă, protejată pentru că avea la mână personajele cheie din administrația locală cărora le erau îndatorați cei din sistemul judiciar care au primit ilegal locuințe la prețuri modice.
Terorizează clanul Cârpaci doi bătrâni pentru a-I scoate din casă și aplică vreo amendă vreun polițist zelos? Nicio problemă! Seful Poliției are casă ieftină de la primărie. Un telefon și se rezolvă tot.
A falsificat Cârpaci documente și a furat astfel terenuri ale statului, fiind prins de un procuror zelos? Nicio problemă, procurorul general are casă de la primărie.
Se plânge vreun naiv la DNA Timișoara? Un prost! Șeful DNA Timișoara a primit, stagiar fiind, o astfel de locuință. Reclamă cineva la București? Nicio problemă!
Printre ofițerii de informații care trebuie să ofere date pentru o eventuală anchetă sunt câțiva fericiți proprietari ai unei astfel de locuințe cu preț promoțional.
Reclamă vreun prost ceva la DIICOT Timiș? Nicio problemă, șefa biroului județean, Carmen Martinov, e procuroul care în trecut i-a dat NUP lui Ionelaș. Înțelegeți sistemul?
Toți s-au înfruptat dintr-o afacere care a adus milioane unor analfabeți care au avut inteligența nativă să profite de caracatița asta și să corupă tot în jurul lor. Au îmbolnăvit, ca o infecție violentă, tot sistemul judiciar local. Au o imunitate mai puternică decât cea parlamentară.
Și în ziua de astăzi mafia e atât de puternică pe plan local încât, fără niciun motiv rezonabil, ditamai Curtea de Apel Timișoara tergiversează judecarea unui dosar în care Ionelaș Cârpaci e acuzat de falsuri prin care a furat terenuri ale statului. Un dosar tergiversat degeaba de aproape patru ani. Poate se întreabă cineva de la structura centrală DNA ce îi determină pe judecătorii care au dosarul să-l amâne până când faptele se prescriu.
Este dosarul în care a fost inițial cercetat notarul public Safta Criste, soția actualului adjunct al Avocatului Poporului. Mafia e mai puternică decât oricând.
Dincolo de cazurile sclipicioase de corupție, cu personalități politice băgate după gratii, sunt astfel de caracatițe infinit mai puternice. Mafii veritabile care au distrus aproape total întregi comunități locale.
Timișoara, capitala Banatului, este un oraș parazitat de această infecțe. În același timp este un studiu de caz care descrie perfect un fenomen național. Astfel de mafii, cu legături locale betonate în sistemul judiciar există în toate zonele României.
Nu știu ce urmăresc exact procurorii de la București care anchetează cele 6.000 de dosare exrase de la Primăria Timișoara. Știu că dacă o fac până la capăt se vor duce după gratii nume grele din România, pentru că am investigat ani de zile și am expus aceste complicități care fac din personaje cum e baștanul Ionelaș Cârpaci indivizi infinit mai puternici decât orice politician cu nume sonore pe care îl vedeți acum în marile dosare de corupție.