Laura Georgescu e de neclintit. Asta e o evidență care împlinește deja un an. Știrea e că de dragul ei, Victor Ponta își umilește propriile portavoci politice din partid, din Parlament și din CNA. Adevărul e că meritau!
Unii pregătiseră artificiile acum o lună, când vajnicii parlamentari USL Georgică Severin și Gigel Știrbu inițiau un proiect de lege prin care pretindeau că vor scăpa CNA de Laura Georgescu. ”Ghinion!” Ieri, legea a fost respinsă de Camera Deputaților. Spre surprinderea mea, proiectul fusese avizat pozitiv de către CNA, în unanimitate. Niciunul dintre membrii Consiliului de la care aș avea pretenții nu a reacționat față de o propunere atât de toxică precum cea a liderilor comisiilor parlamentare de cultură.
Evenimentul zilei a prezentat pe 2 aprilie proiectul celor doi parlamentari, înaintat în procedură de urgență Biroului Permanent. Pe 7 aprilie, cei opt membri CNA prezenți la ședință avizau în unanimitate proiectul. Măcar faptul că Laura Georgescu și alți doi membri care o susțin necondiționat lipseau de la ședință trebuia să le dea de gândit celor opt prezenți, în sensul că Victor Ponta le pregătește o surpriză. N-au ”mirosit” nimic. Pe 29 aprilie, proiectul intră deja în circuitul de adoptare, primind aviz pozitiv din partea comisiei de cultură, conduse de liberalul Gigel Știrbu. Asemenea viteză în adoptarea unor legi, mai rar prin Parlament!
Incapabili să înțeleagă sensul independenței unei instituții de structură europeană, aliații, și pe față, și pe dos, Severin și Știrbu se înțeleseseră - ca în atâtea alte situații - să-i prostească pe toți, arătându-le-o în geam pe Laura Georgescu, în timp ce dincolo de draperii puneau la cale o mârșăvie: modificarea legii audiovizualului în sensul demiterii președintelui CNA odată ce raportul anual de activitate este respins. Or, acest lucru contravine angajamentelor pe care România și le-a luat încă înainte de aderare, anume păstrarea autonomiei autorității de reglementare și control în audiovizual. Prin intermediul celor doi parlamentari, care nu sunt niște neica-nimeni prin partidele lor, PSD și PNL își dăduseră mâna să transforme CNA într-o mașinărie de tipul televiziunii și radioului publice: când președintele nu răspunde politic, pac! la războiu.
Or, CNA nu este doar Laura Georgescu, iar Laura Georgescu nu e veșnică. CNA este o instituție responsabilă de aplicarea, în România, a legislației europene pentru mass-media. Că n-o face cum ar trebui, e altă discuție. Că PSD și fostul PNL au trimis în CNA executanți politici cu grade înalte de jurnaliști BBC și Europa liberă, dar care s-au pus fără crâcnire în slujba trustului Intact, în special, și s-au năpsutit împotriva televiziunilor care deranjau comenduirea, e, de asemenea, altă discuție. Ține de responsabilitatea, de caracterul, de respectul de sine al fiecăruia. CNA nu se limitează însă la o înșiruire de oameni, care mai buni, care mai răi. Este o instituție și trebuie respectată ca atare. Șefa instituției este omul lui Victor Ponta. A propus-o în funcție, și-a asumat-o, să-i fie de bine! Nu trebuie modificată o lege europeană ca să scapi de un om ca Laura Georgescu. Să rămână lipită de premierul Victor Ponta până la capăt!
Important e votul de ieri din Parlament, din perspectiva președintelui de partid Victor Ponta, atunci când își apără oamenii. Vedem, deci, că PSD primește o palmă peste ochi, fiind pus în situația, mai întâi, să se dea peste cap ca să modifice legea și apoi să voteze împotriva propriului proiect. PNL a fost lăsat în off-side la votul din plen, așa încât liberalii să apară ca neserioșii care ignoră angajamentele europene. După vot, Victor Ponta a apărut maiestuos, să le dea lecții. Peste drum de Parlament, în CNA, cei opt membri care au votat în unanimitate avizarea proiectului toxic vor sta cuminți, în băncile lor, lipite de catedra Laurei Georgescu, iar ea își va afișa în continuare rictusul de președinte pentru un mandat plin de șase ani. Din când în când, va executa, poate, un ordin pentru onor, spre stânga! …și viața va curge mai departe.