Robert Mugabe, dictatorul în vârstă de 93 de ani al statului Zimbabwe, îşi trăieşte ultimele ore la putere după ce partidul pe care l-a format şi condus, Zanu-PF, l-a destituit de la conducerea formaţiunii şi i-a cerut să demisioneze de la preşedinţia statului. În caz contrar, au anunţat reprezentanţii partidului, astăzi va fi demis de către Parlament. Mugabe conduce Zimbabwe din 1980, anul în care statul african şi-a câştigat independenţa faţă de Marea Britanie, şi este ultimul apropiat al lui Nicolae Ceauşescu aflat în funcţie
Armata din Zimbabwe a preluat, miercurea trecută, controlul statului în sprijinul fostului vicepreşedinte Emmerson Mnangagwa (75 de ani), care a fost demis de dictatorul Robert Mugabe la începutul acestei luni. Dictatorul şi-a demis vicepreşedintele pentru a o pune în funcţie pe soţia sa, Grace (52 de ani), prin această numire aceasta urmând să devină şi următorul preşedinte al statului african. După declanşarea acţiunilor armatei, Grace Mugabe a fugit din ţară. Deşi armata a anunţat că acţiunile sale nu vizează postul de preşedinte al lui Mugabe, toată săptămâna trecută au avut loc negocieri între militari şi dictator pentru plecare paşnică de la putere a celui din urmă. Mugabe, aflat de 37 de ani la putere, a refuzat categoric varianta demisie, dar în week-end a rămas total izolat. Sâmbătă, câteva mii de persoane au protestat în Aapitala ţării, Harare, pentru a cerere demisia preşedintelui. Oamenii au vrut să meargă chiar la Palatul Prezindenţial pentru a-i cere demisia, dar au fost opriţi de armată, care a vrut astfel să evite apariţia unor incidente.
FOTO: Robert Mugabe și soția
Părăsit de propriul partid
Ieri a venit şi lovitura de graţie pentru Robert Mugabe. Un reprezentant al partidului Zanu-PF, înfiinţat şi condus de Mugabe, a declarat sub rezerva anonimatului că „a fost adoptată o rezoluţie pentru a-l demite pe preşedinte şi a-l înlocui cu Mnangagwa (vicepreşedintele demis la începutul lunii de Mugabe – n.r.). De altfel, reprezentanţii Zanu- PF i-au cerut lui Mugabe să îşi dea demisia din funcţia de şef al statului, având termen până astăzi. În caz contrar, el va fi demis de către Parlament, unde Zanu-PF deţine toate mandatele. „Dictatorul a căzut; Mnangagwa va prelua puterea de la despot. Am făcut ceea ce ne revenea şi acum aşteptăm ca Mugabe să demisioneze (din funcţia de preşedinte al ţării –n.r.), iar dacă nu face asta îl vom pune sub acuzare", a declarat un membru al conducerii formaţiunii Zanu- PF, care este partid unic în Zimbabwe.
Cum a ajuns Mugabe să se închine la propriul tablou
Robert Mugabe a devenit cunoscut în anii '70, când a înfiinţat şi condus Uniunea Naţională Africană din Zimbabwe (ZANU), o mişcarea care lupta pentru independenţa statului. Zimbabwe era condus la acea dată de o minoritate albă provenită din Marea Britanie, ţara fiind o colonie britanică. În februarie 1980, Zanu, partidul condus de Mugabe reuşeşte să câştige alegeri şi Zimbabwe îşi declară independenţa faţă de Marea Britanie. Imediat intră în conflict cu alte grupări care l-au susţinut în drumul său spre putere, iar din 1983 începe o puternică epurare în ţară, care durează până în 1987, când se proclamă preşedinte. Oficial, în Zimbabwe funcţionează o democraţie parlamentară, deşi Mugabe şi partidul său nu au parte de o opoziţie oficială. Din 2013 Zanu este declarat partid unic, iar din 2008 Mugabe a fost singurul candidat la funcţia de preşedinte al ţări. Aflat în sudul continentului african, Zimbabwe are are 16 milioane de cetăţeni, 70% dintre aceştia trăind sub limita sărăciei. În 2008 inflaţia a înregistrat o rată de 2,2 milioane procente, iar în urmă cu un an datele statistice arătau că 90% dintre cetăţenii mature erau şomeri. Cultul personalităţii a fost atât de bine construit în ţara africană încât Mugabe însuşi a ajuns să se creadă un zeu. În urmă cu un an, când ţara sărbătorea 36 de ani de independenţă, el a fost surprins închinându-se la propria fotografie, în timpul unor manifestări publice. Tot în 2016, Mugabe a ordonat poliţiei să aresteze toată delegaţia ţării care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio, numindu-i şobolani inutili, după ce nu au reuşit să câştige nicio medalie.
Ceauşescu, primul lider european care l-a vizitat pe Mugabe
Prin decizia de ieri a partidului unic din Zimbabwe, iese din scena politică ultimul prieten al fostului dictator Nicolae Ceauşescu care mai era în funcţie. Mugabe şi Ceauşescu, s-au întâlnit pentru prima oară în 1980 la Harare, Capitala din Zimbabwe, dictatorul român fiind primul lider din afara Africii care l-a vizitat pe noul lider al statului african. Românul i-a întors invitaţia lui Mugabe, iar peste câţiva ani acesta a vizitat Bucureştiul, Ceauşescu pregătindu- i o primire cu mii de oameni care au fluturat steaguri pe traseul pe care au mers cei doi dictatori de la aeroport către Bucureşti. De altfel, în ultimii ani, Mugabe era supranumit Ceauşescu al Africii.