Ultimele noutăți înainte de vot. AEP anunță numărul alegătorilor așteptați să voteze președintele

Alegeri Sursa foto: EVZ

AEP a anunțat câți români cu drept de vot sunt așteptați la urne, ca să-și aleagă viitorul președinte. Duminică, 24 noiembrie, se va desfășura primul tur pentru alegerile prezidențiale.

Mai bine de 18 milioane de alegători sunt luați în evidență, în România și în străinătate. Listele electorale sunt actualizate cu datele de la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor şi de la Direcţia Generală de Paşapoarte.

AEP vine cu ultimele noutăți despre alegători

Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente pentru alegerile prezidențiale este de 18.008.480 de cetăţeni. Conform AEP, în străinătate sunt așteptați să voteze aproximativ un milion de români, la acest scrutin. Autoritatea Electorală Permanentă aduce la cunoştinţa opiniei publice situaţia numărului de alegători valabil pentru alegerea Preşedintelui României, după cum urmează:

  • Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.008.480 de cetăţeni;
  • Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 989.230 de persoane;
  • Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 19.365 cetăţeni;
  • Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro şi înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă este de 6.721 cetăţeni;
  • Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate este de 6.589 cetăţeni.

AEP. Sursa: Arhiva EVZ

Listele electorale au fost actualizate

AEP precizează că Registrul electoral a fost actualizat atât prin importuri de date de la autoritățile compentente. Astfel, au fost primite informații de la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor şi de la Direcţia Generală de Paşapoarte. De asemenea, de pe liste au fost făcute radieri de către persoanele autorizate din cadrul primăriilor.

Potrivit Legii nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare.

Registrul electoral, ținut de AEP, este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.

Dezbatere electorala Sursa foto: EVZ

 Calendarul electoral conform AEP

Alegerile pentru președintețe României, în 2024 se organizează în două tururi de scrutin. Primul tur se va desfășura duminică, 24 noiembrie, conform calendarului AEP. În cursa electorală s-au înscris 14 candidați. Procesul de votare a început de vineri, 22 noiembrie, de la ora 12.00, ora locală, Astfel, primele secții de votare au fost deschise în Noua Zeelandă, de la ora 01.00, ora României. Votul în diaspora se va derula pe parcursul a trei zile, vineri, sâmbătă și duminică.

În România procesul de votare  va începe duminică, de la ora 7.00 și se va încheia seara, la ora 21.00. Dacă după această oră mai sunt persoane care vor să voteze, în secția de votare, vor putea să-și exercite dreptul, dar nu mai târziu de ora 23.59. La acel moment se închide sistemul electronic de înregistrare a voturilor, a precizat AEP.

După primul tur de scrutin, dacă nici unul dintre cei 14 candidați nu a obținut 50% din voturi plus 1, atunci se va trece la turul al doilea. În turul al doilea, vor intra primii doi candidați clasați.