România susține decuplarea pieței gazelor naturale de cea a electricității în cadrul unui plan de măsuri care să ducă la reducerea prețurilor. Președintele Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații înainte de reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern din cadrul Uniunii Europene, de la Praga. Șeful statului a precizat că obiectivul urmărit la nivelul Uniunii Europene este reducerea prețurilor la energie.
Președintele Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații înainte de reuniunea liderilor Uniunii Europene de la Praga. Șeful statului a precizat că discuțiile vor aborda două teme principale, respectiv situația din Ucraina și criza energiei. Dar, a mai precizat el, vor fi abordate și subiecte de interes economic, menită să ducă la evitarea unei recesiuni.
„Prima temă este legată de Ucraina, iar a doua temă este legată de energie. Vom începe discuțiile foarte probabil pe Ucraina. Aici este foarte clar și personal voi sublinia acest lucru. Este nevoie de unitate, de solidaritate. Vom condamna categoric anexările de teritorii de către Rusia, nerecunoscute. În același timp vreau să salut expres adoptarea celui de-al optulea pachet de sancțiuni de către Uniunea Europeană”, a spus președintele Klaus Iohannis.
El a precizat că liderii europeni vor analiza soluțiile pentru susținerea Ucrainei în perioada iernii.
UE are nevoie de mai multe resurse de energie
Pe de altă parte, a doua temă de discuție, a precizat Klaus Iohannis, va fi cea legată de criza energiei. Șeful statului a subliniat necesitatea diversificării surselor de aprovizionare cu energie, în special cu gaze naturale.
„E nevoie de măsuri mai hotărâte decât am avut până acum pentru a duce prețul energiei în jos, cu toate sancțiunile, cu toate măsurile care au fost bune ce s-au luat până acum, nu s-a reușit încă o coborâre semnificativă a prețului energiei. Și asta înseamnă că trebuie să fim mai hotărâți. Eu rămân la propunerea mea să despărțim piața gazului de piața electricității și cred că din ce în ce mai mulți din consiliu sunt de aceeași părere. Sper să se convingă și Comisia că asta este una din măsurile care poate să dea rezultate”, a declarat Klaus Iohannis.
El a precizat că trebuie crescută capacitatea de livrare a conectorului dintre Grecia și Bulgaria, care a început să funcționeze deja, dar și cea din porturile europene.
„Pe de altă parte, este clar nevoie de diversificarea resurselor pentru energie la modul general, dar pe gaz în special. Aici avem ceva progrese, dar încă prea puține. Interconectorul Grecia-Bulgaria a început să funcționeze, dar capacitatea trebuie crescută, capacitatea porturilor europene pentru LNG, pentru gaz lichefiat trebuie crescută și alte măsuri. Acestea sunt cele mai importante două teme. Cu siguranță vom aborda și chestiuni legate de economie la modul general, măsuri care vin să prevină o recesiune în Europa sunt evident necesare”, a mai spus Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis se pronunță pentru prețuri accesibile la energie
Președintele a subliniat că Uniunea Europeană are nevoie de un pachet amplu de măsuri care să ajute statele să treacă peste iarnă, iar populația și agenții economici să beneficieze de un preț accesibil.
„Sunt luate în considerare două măsuri. Una este de plafonare a prețurilor gazului, o măsură care este gândită pe termen relativ scurt, până trecem de iarnă, însă comisia trebuie să vină cu detalii elaborate de experți pentru ca această limitare a prețurilor, price capping, cum spun ei, să nu afecteze pe furnizorii care sunt de partea noastră, de exemplu Norvegia, care livrează o treime din gazul european”, a precizat Klaus Iohannis.
Președintele României este de părere că trebuie crescută alocarea pentru programul RePower, care vizează diversificarea resurselor energetice. România a beneficiat deja de o alocare financiară de aproape 1,5 miliarde de euro pentru această măsură
„Cealaltă măsură care este luată în discuție este creșterea alocării pentru proiectul RePower, adică schimbarea resurselor energetice. Și este o măsură care și pentru noi ar fi binevenită. Știți deja că recent a fost aprobată o suplimentare pentru România de aproape 1,5 miliarde de euro pentru RePower, deci pentru diversificarea resurselor energetice. Cred că în definitiv este nevoie de un pachet mai amplu de măsuri nu doar să trecem iarnă, ci să beneficiem în perspectivă de energie suficientă și la prețuri accesibile pentru populație”, a afirmat șeful statului.