UDMR, despre regionalizarea României și modificarea Constituţiei. Variantele luate în calcul

Harta administrativ-teritorială Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministrul desemnat al Dezvoltării, Cseke Attila, spune că sistemul administrativ din România va fi păstrat, iar județele vor constinua să existe. UDMR-istul nu exclude, însă, ideea regionalizării.

Cseke Attila a declarat că regionalizarea nu este posibilă în România din cauza Constituției.

"Noi putem să punem tot felul de variante. Ideea este că astăzi Constituţia nu ne permite să facem regiuni.

Deci, trebuie să mergem cu aceste judeţe pe care le avem. În momentul în care se modifică Constituţia, sigur putem să discutăm de o regionalizare".

Legea Capitalei

Cseke Attila a precizat că este necesară o Lege a Capitalei şi a anunţat că în luna februarie intenţionează să aprobe noul Cod al urbanismului, care are o formă deja agreată cu parlamentarii de specialitate.

Cseke Attila. Foto: Facebook

"Bucureştiul este una dintre capitalele din Uniunea Europeană care n-are o lege propriu-zisă.

Fiţi sigur, şi textul constituţional nu ne ajută foarte mult legat de Bucureşti, astfel încât acest Guvern îşi asumă ca în acest mandat, cât mai rapid posibil, să aibă o Lege a Capitalei, care va trebui trecută şi în Parlament", a declarat Cseke Attila la Parlament, la finalul audierilor din Comisiile reunite de administraţie.

UDMR-istul mai spune că în februarie va fi adoptat și Codul urbanismului.

"Astăzi, în Parlament, avem o soluţie agreată atunci, în 2022, de toată lumea. Trebuie să vedem când reluăm acest Cod al urbanismului. În februarie vrem să-l aprobăm.În 2022 am avut o soluţie agreată de toată lumea", a adăugat Cseke Attila.

"Administraţia publică nu este o chestiune de profit"

Potrivit lui Cseke Attila, autorităţile locale şi comunităţile locale reprezintă motorul dezvoltării acestei ţări atât la absorbţia pe fonduri europene, cât şi la absorbţia pe fonduri naţionale.

"Nu trebuie să îi privim ca fiind numai consumatori de bani. Aduc o dezvoltare.

În al doilea rând, este un serviciu public. Administraţia publică nu este o chestiune de profit. Nu vorbim de un agent economic care are 100 lei intrare şi trebuie să iasă cu 101 lei să aibă profit.

Administraţia publică locală şi cea centrală trebuie să producă calitate în serviciul public pentru cetăţean. Şi aici avem foarte mult de lucru", a explicat el.