Perpetuarea stării de fapt cu privire la Transnistria nu poate fi continuată, consideră analistul Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru reintegrarea al Republicii Moldova. El mai spune că ar fi nevoie ca autoritățile de la Chișinău să ia exemplul Ucrainei.
Flenchea consideră că aplicarea noilor prevederi ale Codului Vamal pentru Transnistria arată că și la Chișinău începe să se miște ceva.
Transnistria vrea perpetuarea statu-quo-ului
„Ceea ce s-a întâmplat începând cu 1 ianuarie, așa stângace cum a fost produsă această schimbare, totuși a dat start unei dinamici: se întâmplă ceva, autoritățile fac ceva. Bineînțeles acest lucru a stârnit reacții la Tiraspol.
Ceea ce ar vrea ei e perpetuarea statu-quo-ului la nesfârșit, să nu se schimbe nimic, ei să facă bani, protejați militar și politic de Federația Rusă, sprijiniți prin livrări de gaze gratuite, de fapt furate de la Moldovagaz , asta e ceea ce vor ei. Evident că orice schimbare nu-i aranjează, fac gălăgie, ar trebuie să fim obișnuiți cu asta, au mai fost asemenea situații, am trecut de ele.
Important e ca autoritățile să știe foarte clar ce vor să facă, unde vor să ajungă, care este rezultatul pe care îl țintesc, care sunt pașii, etapele pentru a ajunge la acest rezulta și noi să fim la curent cu ce se întâmplă”, a spus Alexandru Flenchea, la Radio Chișinău.
E nevoie de tratament diferit pentru liderii de la Tiraspol
El mai spune că persoanele din Transnistria trebuie tratate diferit, așa cum face Ucraina. Despre Vitalii Ignatiev analistul spune că „nu vorbește în numele locuitorilor regiunii” și „nu reprezintă interesele lor, nici măcar interesele companiei Șerif, care e adevăratul stăpân în zonă”, ci „vorbește în numele Moscovei”.
„Or, scopul Moscovei, planul pentru moment, e să mențină cât de mult posibil statu-quo. De aceea, rolul lui Ignatiev este unul distructiv, ca să nu zic nociv, scopul lui nu este să se ajungă la un compromis și la înțelegeri. Scopul lui, fișa lui de post, e să se asigure că nimic nu se schimbă. Iar orice stagnare e în detrimentul statului Republica Moldova”.
Trompetele Moscovei și cei ce urmăresc interesul transnistrenilor
„Pe de altă parte, Krasnoselski, care este exponentul companiei Șerif, da, a acuzat Chișinăul, dar vreau să subliniez două momente importante. În primul rând, în maniera lui specifică, așa cum înțelege el , dar a făcut apel la rațiunea Chișinăului, de fapt - o invitație la o discuție, la dialog, nu o confruntare. În al doilea rând nu a zis nimic de Rusia, nu a cerut ajutor Moscovei.
Explicația de fapt e simplă – calitatea de bănuit a lui Ignatiev în Ucraina și citația publicată în Monitorul oficial al Ucrainei e un bun semnal. Ucraina îi diferențiază pe cei care sunt agenții Moscovei și vorbesc în numele ei, de alți cetățeni ucraineni, printre care și Krasnoselski, care e foarte prudent în declarații politice.
Totodată, Krasnoselski și cei care stau în spatele lui nu au cum să nu înțeleagă că Moscova acum nu are pârghii să intervină pe lângă Chișinău ca deciziile să fie anulate. Deci, vrei să găsești o formulă de conviețuire, trebuie să te înțelegi bine cu Chișinăul și cu Kievul.
De asta, statul Republica Moldova, autoritățile trebuie să-și asume răspunderea pentru efectele deciziei luate. Decizia este corectă, dar atenuarea măsurilor de răspuns trebuie să fie compensate de stat, inclusiv financiar. Autoritățile trebuie să-și protejeze oamenii, indiferent unde de află. La fel, trebuie apărate și protejate instituțiile noastre pe care le avem în stânga Nistrului”, a mai spus Flenchea.
Lecția de la Kiev despre Transnistria
„Kievul oficial începe să trieze oamenii din administrația de la Tiraspol, făcând diferența clară între cei care sunt portavoce a Moscovei și cu care nu au ce vorbi, decât să le înainteze învinuiri și aici e vorba exclusiv între cetățeanul ucrainean Vitalii Ignatiev și statul ucrainean.
Pe de altă parte, Kievul lasă deschisă ușa pentru posibile contacte cu alți cetățeni ucraineni, care sunt mai mult mai atenți în declarațiile politice și interesele lor sunt locale țin de această regiune, de afacerile de acolo, dar nu neapărat sunt agenți deschiși ai Moscovei.
Probabil este timpul ca și Chișinăul cumva să-și redefinească prioritățile, să se gândească bine la cine pot și cine trebuie să fie interlocutorii noștri la Tiraspol, pentru că în mod evident situația se schimbă, inclusiv deliberat sau accidental. Chișinăul, inclusiv de la 1 ianuarie, a devenit un agent al schimbării situației pe teren, este o dinamică, de care noi trebuie să ținem cont și să ne gândim cu cine vorbim la Tiraspol”, a încheiat analistul Alexandru Flenchea, la Radio Chișinău.