Turnătoria salvează România

Am fost ajutat recent de Cristian Sima, un personaj controversat care a povestit că bossul de la Omnilogic, Gabriel Marin, ar fi făcut mărturii mincinoase împotriva Elenei Udrea ca să-și salveze augusta sa persoană.

 

Cel puțin în cazul Elenei Udrea, turnătoria apropiaților ei a făcut istorie în aceste zile și ne mai rezervă, încă, surprize. Așa că îmi aduc și eu modesta mea contribuție la acest sport național pe baza credinței că turnătoria salvează România.

În timp ce România se clasează pe ultimul loc în Europa în privința economiei și societății digitale, conform Indicelui de profil elaborat de Comisia Europeană, marii jucători din IT se jură că nu fură dar i-am prins cu rața în gură. În munca mea de săpător pe ogoarele delațiunii, am fost ajutat recent de Cristian Sima, un personaj controversat care a povestit că bossul de la Omnilogic, Gabriel Marin, ar fi făcut mărturii mincinoase împotriva Elenei Udrea ca să-și salveze augusta sa persoană, destul de foarte implicată în toate poveștile de acest gen. Așadar, turnătoria, când nu salvează România, îi salvează măcar pe unii de propriul trecut...

Dar mai sunt și alți participanți la trafic pe autostrada contractelor cu statul. Precum Totalsoft care a primit de la Romsilva un avans de circa un milion de dolari ca să facă un soft de gestionare a pădurilor și care nu folosește la nimic pentru că nu are această capacitate. Probabil că suma a fost prea mică. E drept că în acționariatul de la Totalsoft sunt și niște greci, dar explicația e simplă: ei nu prea au păduri, așa că ne-au ajutat în acest fel să le pierdem și noi pe ale noastre. Liviu Drăgan, bossul de la Totalsoft, i-a sfătuit o dată public la un eveniment de business pe cei prezenți să nu facă afaceri cu statul, dar și-a încălcat propriile vorbe. Destul de profitabil, am putea spune. Așadar, sfatul să se ferească de stat era pentru alții ca să rămână locul liber.

Un caz similar de jucător din IT care public se leapădă de contractele cu statul în timp ce le iubește pe ascuns cu multă pasiune este Florin Talpeș de la Softwin. Acesta a fost numit de Daniel Funeriu ca președinte al Consiliului Național pentru Dezvoltare și Inovare, un organism fantomatic care dădea indicațiile ce fel de proiecte de dezvoltare în IT să fie promovate și unde să meargă banii. Știu că nu vă așteptați, dar Talpeș și-a autoapreciat propria firmă pentru stimularea exportului high-tech cu un milion de euro prin acest consiliu, pe principiul el centra, el dădea cu capul. Și așa a nimerit niște goluri în bani mulți de la stat. Circa 100 de milioane de euro a cheltuit Consiliul Național pentru Dezvoltare și Inovare cu firmele prietene, dar Talpeș a criticat public în interviuri contractele cu statul pentru că nu aduc inovare. Poate că nu inovarea îl interesa pe bossul de la Softwin când a coordonat ditamai bucata de cașcaval cu statul anti-inovator.

Așadar, ca un specialist turnător ce mă aflu, vă cer să fiți atenți la cei care se leapădă de combinațiile cu statul ca de Satana. S-ar putea ca tocmai acolo să descoperiți o colaborare foarte strânsă, dar așa dă bine la public, să defileze ca antreprenori care trăiesc numai din mediul privat. Între timp, milioanele de euro de la statul român curg degeaba, iar România a rămas tot pe ultimul loc la informatizare.