Politica agresivă promovată de președintele turc Recep Erdogan pe scena internațională începe să primească o ripostă din ce în ce mai hotărâtă. Tot mai multe țări încep să se opună pe față ambițioaselor inițiative ale „sultanului” atât în Libia și Siria, cât și în Marea Mediterană.
Ultimul exemplu vine din partea Italiei, care a trimis recent fregata Virginio Fasan să patruleze în apele Ciprului. Nu este, de altfel, un secret pentru nimeni că manevrele italiene, franceze, grecești și cipriote în apele teritoriale ale insulei au rolul de a da un avertisment Turciei, ale cărei pretenții economice asupra Estului Mediteranei au deranjat multe state din regiune. De altfel, potrivit ilgiornale.it, în comunicatul emis de Marina Italiană se precizează clar că fregata are misiunea de a asigura „respectarea legislației internaționale și protejarea intereselor naționale ".
Mult mai periculoase sunt, însă, evoluțiile din Siria, unde ofensiva siriană din Idlib (sprijinită de ruși) riscă să degenereze într-un război în toată regula între sirieni și turci.
Ca să preîntâmpine încleșterea, turcii poartă negocieri cu rușii, dar e greu de spus dacă acestea vor avea efect. Agenția de știri Anadolu din Turcia spune că ieri s-au purtat timp de trei ore discuții între oficialii turci și ruși și că s-a convenit „necesitatea asigurării păcii pe teren” și s-a vorbit despre măsurile care trebuie luate „pentru a stimula procesul politic.” Ambele părți au convenit să continue discuțiile în săptămânile următoare, susțin jurnaliștii turci.
O soluție e, însă, greu de găsit, în condițiile în care președintele turc a avertizat săptămâna trecută că forțele lui Assad vor trebui să se retragă din Idlib până la sfârșitul lunii februarie, pentru că, în caz contrar, Turcia va trece la represalii.
Pe câmpul de luptă, situația nu pare deloc în avantajul turcilor. Potrivit site-ului israelian de știri debka.com, care pare să aibă surse importante în serviciile secrete ale statului evreu, „Armata siriană a încercuit 9 din cele 12 avanposturi turcești din nord-vestul provinciei Idlib, în timp ce ambele armate se pregătesc pentru confruntarea finală pentru controlul ultimei provincii siriene care nu se supune regimului Assad. Ankara și-a consolidat avanposturile din Idlib în sectorul estic al provinciei, după ce bombardamentele siriene au ucis opt soldai turci, iar armata siriană a ajuns la periferia de sud a orașului Idlib”.
Analiștii de politică internațională susțin că Erdogan încearcă să câștige timp pentru a găsi o soluție reciproc acceptabilă cu Rusia. Alan Makovsky, analist la Center for American Progress, un expert care a lucrat pentru Departamentul de Stat american, spune că este puțin probabil ca Erdogan să obțină un încetare permanentă a focului. "Este îndoielnic că Moscova ar dori sau ar putea impune mai mult decât o ușoară retragere și o pauză temporară în ostilități", a scris Makovsky într-un e-mail adresat site-ului de știri Media Line, adăugând că “zilele Turciei în Idlib sunt numărate".
Pentru Ankara, teritoriile pe care le controlează în Nordul Siriei sunt vitale. "Ultimul lucru pe care îl dorește Turcia este să aibă în continuare refugiați sirieni la granițele sale", a spus Waldman. „Este un capital politic exploziv pe care opoziția turcă îl va folosi fără îndoială”.
Chiar dacă aliații președintelui Trump îl sprijină pe Erdogan în ceea ce privește situația din Idlib, calculele politice ale președintelui turc se bazează mai curând pe ajutorul europenilor. De altfel, Erdogan a avertizat, în repetate rânduri, că, fără sprijinul UE, el ar fi nevoit să permită refugiaților din Turcia să se îndrepte spre Europa.
În ce măsură europenii vor reuși să-l convingă pe Putin să oprească ofensiva siriană, rămâne de văzut. Cert este că o nouă criză de proporții a imigranților n-ar mai surprinde pe nimeni, având în vedere ce se întâmplă în Libia și Siria. Mai grav este că toate sforile par în mâna lui Putin, iar UE nu poate decât să aștepte decizia "Țarului".