Turcia va deschide în aprilie, în Somalia, cea mai mare bază militară proprie din lume. La baza care va fi construită în Mogadishu, Armata turcă va instrui militari din cadrul Armatei Naţionale din Somalia şi militari din numeroase ţări africane. Construcţia bazei militare, în valoare de 50 de milioane de dolari, a început în martie 2015 şi va avea o capacitate de instrucţie pentru 500 de soldaţi, simultan.
Locaţia bazei militare este în apropiere de aeroportul din Mogadishu şi la trei kilometri de Spitalul Recep Tayyip Erdogan şi portul Mogadishu. Baza se va întinde pe o suprafaţă de 400 de hectare şi va găzdui trei şcoli militare, cazărmi şi depozite. Ministrul somalez al Apărării, generalul Abdulkadir Ali Dini, a efectuat săptămâna trecută o vizită la baza militară, însoţit de o delegaţie militară, mulţumind Armatei turce şi autorităţilor civile pentru înfiinţarea acestei baze militare. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi Șeful Statului Major, general Hulusi Akar, sunt aşteptaţi la deschiderea oficială.
Deschiderea bazei militare din Somalia aduce Turcia în rândul statelor cu capacitatea de proiecție a forței și cu relevanță globală. Practic, Turcia își asumă un rol în regiune, iar prezența în Somalia vine să marcheze al doilea pas important strategic în blocarea Iranului în regiune, după ce înțelegerea anterioară a Iranului cu președintele Al Bashir al Sudanului și utilizarea statului african ca punct de trecere în drumul navelor sale pentru aprovizionarea cu arme a Hamasului, a picat. Iranul se vede, astfel, blocat a doua oară în regiune. În plus, asumarea de către Turcia a acestei misiuni îi crește relevanța strategică, îi acordă un rol în pacificarea Somaliei și stabilizarea statului după alegerea noului președinte pro-american, Mohamed Abdullahi Mohamed, la Mogadishu, și mai ales introduce Turcia în rândul statelor, puține la număr, cu capacitate de proiecție globală și care-și asumă responsabilitatea în regiune. Deschiderea bazei turce a avut loc după ce misiunea AMISOM din Somalia – stat răvășit de război, foamete, acțiunile teroriste ale organizației Al Shabab(afiliată Al Qaeda) și acțiunile piraților – a decis să se retragă, mai ales la solicitarea principalului donator de trupe, Kenya vecină, și ea supusă atacurilor teroriste exportate din zona somaleză.
Situația de instabilitate cronică din Somalia, datând de ani buni, a dus la un renume prost și la o atractivitate redusă a statului din Cornul Africii pentru investiții. Mai grav, Somalia rămâne un stat răvășit de secetă și supus foametei crunte, de unde și spațiul de acțiune major al organizațiilor teroriste care pot să recruteze fără probleme.
Turcia și-a crescut, astfel, profilul strategic prin deschiderea bazei în Somalia, devenind și un sprijin, și un contributor la stabilizarea globală, dar asumându-și și poziția de actor global. E un salt major înainte pe care cu certitudine Președintele Erdogan îl va valorifica în Campania electorală actuală pentru referendumul de preluare a puterilor executive la nivelul Președintelui statului turc.
Chiar dacă puțin spectaculoasă, pentru moment, această asumare de responsabilitate și extindere de influență face din Turcia un actor mai relevant și cu un cuvânt mai greu de spus la nivel global, mai ales în ceea ce privește rivalitățile și implicările pentru resurse pe continental african. E un cap de pod, dar această experiență poate crește apetitul și dezvolta formula extinderii influenței unui stat musulman sunit care să înlocuiască și să elimine radicalismul jihadist care se răspândise în regiune. În plus, vorbim despre o regiune în care nu există amintirea unui trecut al ocupației otomane, care ar fi putut zgândări răni vechi, așa cum e cazul în Nordul Africii.