Ofensiva Ucrainei din regiunea Kursk a luat prin surprindere Moscova, care nu a mai putut transfera arsenalul nuclear de la Belgorod. Colonelul (r) SRI Tudor Păcuraru a explicat în cadrul ediției de luni a podcastului HAI Live că trupele Kievului au intrat în posesia a șase rachete Iskander M.
Tudor Păcuraru și jurnalistul Robert Turcescu au analizat în cadrul celei mai recente ediții a podcastului situația ofensivei din Kursk. Colonelul SRI a adus în prim-plan capturarea de către ucraineni a mai multor rachete nucleare rusești.
Elementul răstoarnă echilibrul de forțe în regiune și chiar pe tot frontul de sud.
„În noaptea de 14 spre 15 august, ucrainenii au ocupat orașul Belgorod. Lângă acesta se află baza nucleară de front numărul 22. Unde, în mod normal, ar trebui să fie stocate minimum șase arme nucleare tactice. Este vorba de rachete Iskander M, de 70 kilotone, adică vreo 5 Hiroșime fiecare. Acestea au o rază de acțiune 500 de kilometri. Rușii nu aveau cum să le evacueze în condițiile date. Presupun că sunt în mâna ucrainenilor acum. Fiindcă a doua zi, dl Kirby (John Kirby, purtător de cuvânt al președintelui SUA în domeniul securității naționale – n.r.) a ieșit în conferință de presă la Washington și a explicat faptul că dl Putin nu este în poziția de a folosi arma nucleară tactică”, a declarat Tudor Păcuraru.
Baza din Belgorod nu mai are rachete
Colonelul SRI a dat detalii despre situația creată prin capturarea de către Ucraina a arsenalului de rachete din Belgorod.
Potrivit acestuia, Rusia are două sisteme nucleare separate. Primul este sistemul strategic, care este intact, dar nu despre el este vorba. Cel de al doilea este sistemul tactic de arme nucleare, pe care rușii îl numesc substrategic. „Sistemul acesta a fost conceput în 1956-1958. A fost modernizat și extins. Dar niciodată nu a fost înlocuit cu totul”, a precizat Tudor Păcuraru.
Potrivit acestuia, în caz de război, fiecare dintre districtele militare din țară se transformă în fronturi. Acesta desfășoară trei armate, iar fiecare dintre ele are un regiment independent nuclear. Regimentul este dotat cu câte șase rachete Iskander M.
Putin nu poate da ordinul
Această structură de comandă creează însă probleme mari Moscovei, a explicat colonelul SRI.
„În momentul în care conducerea de la Kremlin ajunge la concluzia că ar trebui folosită arma nucleară, atunci acordă permisiunea comandantului frontului. Deci, dl Putin, asistat de șeful statului major general, formează niște coduri care dau cheia și decizia către comandantul frontului din Rostov pe Don. Acesta poate face cu armele nucleare tactice ce vrea el, are trei chei în față. Prima cheie este Baza 45 Voronej, a doua cheie Baza 18 Briansk, iar a treia cheie este Baza 22 de la Belgorod. Asta înseamnă că atunci când Kremlinul a eliberat armele pentru frontul de sud, în acel moment ucrainenii au liber la arme. Ceea ce face ca Rusia să nu poată folosi arma nucleară în clipa de față pe acest front”, a eplicat colonelul Tudor Păcuraru.
Înregistrarea integrală a podcastului HAI Live de luni, 19 august, difuzat pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA, poate fi vizionată aici.