Congresul american a reușit, în ultimele 6 luni, să limiteze drastic atribuțiile Președintelui Trump în materie de politică externă, securitate și apărare, amenințând să facă noi pași în perioada următoare pentru a limita pornirile nepotrivite ale Președintelui. Instrumentul principal este acela de a muta la Senat atribuțiile șefului Executivului sau de a limita aceste atribuții prin referirea la Senat după o asemenea decizie, cum este cazul limitării drastice a oricărei dorințe a Președintelui Trump de a diminua sancțiunile la adresa Rusiei.
Motivele țin de considerarea reacțiilor președintelui ca infantilism, iresponsabilitate și acțiuni nepotrivite, de unde nevoia de a bloca acțiunile ce pot dăuna SUA pe termen lung.
Principalele acțiuni vizează Rusia, acolo unde Senatul, cu a majoritate bipartizană copleșitoare (fără două voturi din totalul de 100 de voturi exprimate) a votat legea care îl obligă pe Președinte să notifice cu cel puțin 30 de zile înainte către Senat că vrea anumite modificări în legislația de suspendare a sancțiunilor împotriva Rusiei, și să lase alte 60 de zile Congresului până la o decizie. În Senat se mai află o lege similară care vizează implicările armate în Asia de Sud-Est, respectiv acordă atribuții sporite Senatului pentru a superviza acțiunile sau dorințele președintelui Trump în materie belicosă în relațiile cu China.
Dar acțiunile se extind și în alte domenii. Astfel, Congresul a acordat Pentagonului o sumă de finanțare a operațiunilor cu mai mult de 30 de miliarde peste bugetul prognozat de Trump. Motivul este faptul că Donald Trump a eșuat în a îndeplini propriile măsuri de întărire a capabilităților moderne ale Armatei Americane. Intenția e și mai profundă, aceea de a prelua majoritatea atribuțiilor în materie de securitate națională la Congres azi, după ce titularul acestor atribuții, Președintele SUA nu ar demonstra suficient echilibru și maturitate pentru a decide pe acest domeniu.
Mai nou, săptămâna trecută o Comisie a Camerei a luat decizia de a revizui actul din 2001 care prevedea atribuțiile Președintelui SUA în a declanșa un război și a utiliza prevederile legii de a aviza prezența unui număr limitat de trupe pe un interval limitat de timp întrun teatru până la avizarea Congresului. Motivul este, de această data, riscul ca un asemenea act să nu fie utilizat de Președinte strict în lupta pentru imagine. Comisia Camerei pentru Apropiere a votat anularea autorizației Președintelui de a declanșa operațiuni militare chiar și limitate, dar e puțin probabil ca această abordare a documentului să ajungă să devină lege deoarece Președintele va dori să pună veto, iar Camera Reprezentanților nu are suficiente voturi penru a răsturna cu majoritate calificată acest vot și a impune textul ca lege. Totuși, semnalul privind voința forului legislativ de a limita atribuțiile președintelui Trump este evident.
Important este faptul că acest tip de legi propuse au întrunit o susținerea bipartizană solidă atât în privința prevederilor de limitare a capacității de ridicare a sancțiunilor împotriva Rusiei cât și în cazul suplimentării bugetului Pentagonului sau cazul curent, al limitării capacității de a declanșa operațiuni militare în terțe state de către Președintele SUA, fără consultarea Congresului American.
În aceeași ordine de idei, relativă la sublinierea cursului constant al SUA în raport cu NATO, ca răspuns la declarațiile controversate și preocupante ale Președintelui în Campania electorală și la început de mandat, Senatul a adoptat un amendament prin care reafirmă sprijinul pentru Articolul 5 al Alianței Nord Atlantice. Deși redundant și rizibil chiar, gestul e în măsură să arate hotărârea Senatului SUA de a reacționa ori de câte ori ambiguitatea prezidențială sau jocul în raport cu aliații poate afecta coeziunea transatlantică.
În momentul de față, Președintele Comisiei pentru Serviciul Armat al Senatului SUA, John McCain, cel care a inițiat proiectele pomenite mai sus, a demarat un demers similar legat de lipsa unei strategii pe Afghanistan și a amenințat că, dacă un asemenea document nu apare repede, va elabora unul el însuși și-l va aproba în Senat. Decizia a fost anunțată la audierea lui Patrick Shanahan, nominalizatul de către Trump pentru funcția de adjunct al Secretarului de la Pentagon, James Mattis.