Urât și periculos ce se întâmplă în statul nostru naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Vedem cum Constituția României poate fi driblată după interesul unei minorități, cu largul concurs al tuturor partidelor care s-au perindat la putere, în ultimii 30 de ani.
Acum, concesiile făcute liderilor UDMR sunt ale PSD-ALDE, dar și ale șefilor de partide PNL și USR, prezenți sâmbăta trecută la Cluj, unde a avut loc Congresul Uniunii conduse de Kelemen Hunor. Sub ochii lor, politicienii etnicilor maghiari au votat în unanimitate că steagul roșu, alb și verde al Ungariei este și simbolul propriu al comunității maghiare din România, așa cum deja există steagul Ținutului Secuiesc. Desigur, vor avea în portofoliu și imnul Ungariei și cel al Ținutului Secuiesc, motivând că sunt simboluri proprii care fac parte din identitatea maghiarilor.
Cunoscându-ne toleranța nemărginită, liderii UDMR au fluturat batista spre români: Vă rugăm să acceptați folosirea de către comunitatea maghiară a acestor simboluri care, doar din întâmplare, sunt și cele ale Ungariei-mamă! Kelemen Hunor ne-a aruncat nițel și în Europa, atrăgând atenția că ”toate comunităţile locale care au o identitate locală, regională, au simboluri specifice, lucru care nu e o dramă, ci ar trebui să fie normalitatea, realitatea”.
Ce normalitate, ce realitate?! Vrem să vânturăm și noi apele până la ieșirea lor din matcă, așa cum se întâmplă în Spania cu catalanii sau în Belgia cu flamanzii? Dragnea și Tăriceanu or fi putut să zâmbească și să aplaude la congresul de la Cluj, căci au nevoie de ”balamaua” udemeristă, dar Dan Barna și Raluca Turcan nu ar fi avut de ce să perpetueze ideea că fără UDMR ca forță în Parlament și la guvernare nu se poate. Curtea pe care au făcut-o etnicilor maghiari reprezentanții Opoziției, tot invitându-i să-i trădeze pe pesediști și să sprijine partidele lor, spulberă niște speranțe ale românilor, mai ales ale celor din Ardeal. Minoritarii din județele Covasna și Harghita sunt sigură că au vărsat lacrimi atunci când le-au auzit alocuțiunile fiindcă ei, în țara lor, trebuie să învețe maghiara ca să se descurce în relația cu administrațiile locale, că li se spune mereu să fie cetățeni europeni dar ei simt cum sunt marginalizați pe zi ce trece de majoritarii maghiari. Pentru liderii Opoziției ar fi momentul să taxeze pretențiile UDMR, să gândească o strategie care să îndrepte anomalia produsă în urmă cu mulți ani, adică să scoată o uniune etnică, care nu e partid, de pe tabla puterii. Ungurii pot fi reprezentați în Parlament la fel de bine ca și armenii, romii, grecii, lipovenii, italienii și alte minorități.
PNL, USR, PLUS ar trebui să vadă că un jurnalist, Dan Tănasă, acum și președinte al Asociației Civice pentru Demnitatea în Europa (ADEC) a făcut mai multe pentru românii din Covasna decât politicienii votați de ei. S-a luptat singur prin instanțe ca președintele Consiliului Județean, Tamas Sandor, să respecte limba oficială de stat și să afișeze, cu scris în română, o plăcuță cu denumirea unei instituții. Liderul UDMR a fost obligat de judecători ca să amplaseze plăcuța în limba română deasupra celei în limba maghiară. De Ziua Unirii, pe 24 ianuarie, tot Dan Tănasă a organizat, la Sfântu Gheorghe, un emoționant omagiu adus străbunilor români.
Liderii partidelor de toate culorile, parlamentarii cu state vechi, care curând ne vor ruga să mergem din nou la urne, chiar au uitat că au fost tratați ca niște slugi de omologii din Ungaria, că iredentismul propagat de la Budapesta reprezintă o permanentă jignire? Păi, să ne aducem aminte de informațiile pe care le-au adus jurnaliștii români, anul trecut, de Centenar, prin reportaje televizate sau articole de presă.
Dintr-o filmare în Parlamentul de la Budapesta am aflat că diplomaţii ungari nu au voie să participe la aniverările zilei naţionale a României. Această regulă a fost impusă de doi ani de ministrul lor de externe, din motive care ţin de interpretarea istorică a momentului Marii Uniri. Atunci, ministrul nostru de externe, Teodor Meleșcanu ne-a spus că dincolo de acest lucru, oarecum minor, România şi Ungaria lucrează împreună.
O altă știre ne spunea cum sunt tratați profesorii de limbă română, cum li se încalcă niște drepturi. O întâlnire, pregătită la o școală din Gyula cu ocazia celebrării Marii Uniri, a arătat modul deplorabil în care guvernanții din Ungaria îi tratează pe minoritarii români, dar și neimplicarea Ambasadei României la Budapesta. Politicienii noștri au tăcut atunci când, la Băile Tușnad, premierul Ungariei, Viktor Orban a declarat că pentru maghiari Centenarul nu reprezintă ”un moment festiv”.
Probabil că idealurile strămoșilor noștri de acum 100 de ani nu-și mai găsesc locul în năzuințele europene de astăzi... Continuăm tot așa, doamnă Raluca Turcan, domnilor Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș, Victor Ponta?
Știți bine că, de ani de zile, UDMR are o strategie de separatism în Transilvania, o spun ardelenii și chiar unii etnici maghiari. Desigur, Uniunea propăvăduiește ideea că acționează în vederea păstrării identității și valorilor maghiare și pozează mai mereu într-o logodnică bosumflată, care s-a săturat de așteptarea vălului de mireasă. Pas cu pas, însă, cu sprijinul vostru, al tuturor partidelor, UDMR a cerut și a reușit să obțină, în schimbul votului parlamentar, tot ce și-a pus în minte. Până când va continua trocul ăsta?