Putem afirma, metaforic vorbind, că puterea acumulată de Cuplul Coldea-Kovesi, așa cum este acum dezvăluită de cel care-i cunoaște cel mai bine, este comparabilă cu cea a unui împărat?
Dacă ținem cont de faptul că, aidoma unui împărat, cei doi nu se mai împiedică demult în regulile Statului de Drept, așa cum am aflat din ultima emisiune de la România TV, de cele care asigură Independența Justiției și de bagatele constituționale, cum ar fi drepturile cetățenesti, devenite „un lux” inclusiv pentru ministrul Justiției, putem face această comparație, fără teama de a greși.
Fostul președinte Traian Băsescu a făcut recent o serie de dezvăluiri cu privire la mecanismele de funcționare ale Poliției Politice, SRI-DNA - în paranteză fie spus, creată de el - care pare că a reușit să confiște aproape în totalitate pârghiile de putere în Stat. De când a părăsit Palatul Cotroceni, Băsescu a făcut acest lucru, din ce în ce mai apăsat, pe măsură ce încălcări grave ale legalității și ale principiului separării puterilor în stat au fost din ce în ce mai evidente. Fostul președinte a făcut, așadar, o serie de declarații stupefiante într-o intervenție telefonică, duminca trecută, în emisiunea lui Victor Ciutacu de la România TV. Jurnalistul o avea invitată în studiou pe Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, care povestea istoria calvarului suferit, din momentul în care a intrat în conflict cu prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, și cu șefa DNA, Codruța Kovesi.
Referindu-se la faptul că fosta șefă a DIICOT l-a înștiintat pe fostul președinte de presiunile la care era supusă de Cuplu, în vederea „vopsirii” unor dosare, Traian Băsescu a declarat: „Este a doua emisiune în care Alina Bica spune că a vrut să-și prezinte demisia unui înalt demnitar. Vreau să închidem subiectul! La mine a venit și mi-a spus: «Domnule Președinte, doresc să-mi prezint demisia!», explicîndu-mi de ce. Nu am să intru în detalii extraordinar de mari, dar mi s-a părut că se prefigura statul mafiot, adică un serviciu de informații, printr-un prim-adjunct, respectiv un procuror-șef al unei structuri a Parchetului General, își alesese drept țintă șefa unei structuri anti-mafia, pentru simplul motiv că nu executa ordinele primite de la prim-adjunctul SRI, de la generalul Coldea. Și i-am spus: «Fată dragă, du-te și vezi-ți de treabă, în statul acesta nu se poate întîmpla așa ceva, pentru că nu suntem un stat mafiot în care niște indivizi cu putere extraordinară să poată aresta pentru că vor ei, pentru că îi deranjează sau pentru că nu le execută ordinele un procuror șef al DIICOT. Statul român nu e un stat de tip mafiot, ca tu să fii arestată pentru simplul motiv că nu te înghite șefa DNA, ca instrument al lui Coldea»”.
Foarte important, în același context, Traian Băsescu a adăugat: „Vreau să fiu martor în procesul doamnei Bica. Instanţele au refuzat şi nu este corect. Cer public să fiu audiat legat de Bica, Udrea şi fostul preşedinte ANI, în instanţă. Aştept să fiu chemat în instanţă cu uşile închise. Statul nu trebuie făcut praf, ori în dosarul Bica ce s-a întâmplat din 2015 încoace e mizerabil.”
Nu este foarte greu să ne dăm seama ce ar conține, în mare, o asemenea declarație. În ea ar susține, fără doar și poate, spusele Alinei Bica, ar confirma presiunile la care a fost supusă de Cuplul Coldea-Kovesi, la care aceasta spune că nu a cedat. Băsescu ar confirma, indirect, cele declarate de Alina Bica în fața instanței, acum aproape un an: „M-a rugat frumos (n.n. prim-adjunctul SRI Florian Coldea) dacă pot să-i prezint o informare a stadiului în care se afla în instanță dosarul lui Tender. Discutam cu SRI despre dosarele care îi interesau. Așa s-a întâmplat și cu ceilalți șefi din DIICOT. Coldea mi-a prezentat o informare pe mai multe pagini cu doi de zero, (n.n. adică Secret de Stat de Importanță Deosebită) respectiv rolul pe care Tender și societatea lui îl avea pentru securitatea națională. Mi-a zis: «Sper că îți dai seama că discutăm chestiuni de securitate națională!». I-am spus că nu am cum să obțin achitarea în instanță. M-am gândit că SRI este o instituție cu care DIICOT lucrează în 90% din dosare. Mi-a zis: «Ce soluții ai?». I-am spus că și dacă aș vrea, nu am cum să-l achite în instanță. «Domne, dacă nu înțelegi că e despre securitatea națională, nu o să sfârșești bine!» Nu a fost o discuție plăcută. Când i-am zis că nu sunt de acord, la cinci zile m-a sunat și mi-a zis râzând: «Vezi ce scriu unele site-uri!» Și pe un site obscur scria că Laura Kovesi urmează să o aresteze pe Alina Bica”.
La același termen la care făcea declarația reprodusă mai sus, în 12 noiembrie 2015, Alina Bica solicita judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție audierea lui Traian Băsescu, în calitate de martor. Solicitarea i-a fost, însă, respinsă. Motivul? Unul halucinant: „audierea lui Traian Băsescu se respinge, pentru că nu este utilă în dosar”!
Revenind, acum exact același lucru îl solicită și Traian Băsescu: audierea sa în instanță. Nu doar în cazul Alinei Bica, dar și în dosarele Elenei Udrea și Horia Georgescu. Așa cum a și precizat deja, ar solicita să fie audiat cu „ușile închise”, asta pentru ca „statul să nu fie făcut praf”.
Cu alte cuvinte, „Justiția Reformată”, marea realizare a Regimului Băsescu, trebuie să țină în dosul „ușilor închise”, ceea ce are de spus Traian Băsescu despre ce se întâmplă cu adevărat în țara asta, pentru că altfel „Statul de Drept Consolidat”, cealaltă mare realizare a Regimului Băsescu, ar fi făcut „praf”. În fine, să depășim!
Nu de puține ori, fostul președinte a vorbit despre consecințele nenorocite ale mecanismului de Poliție Politică, unul care a metastazat și a preluat în folos propriu pârghiile de putere, golind astfel de conținut caracterul democratic al organizării și funcționării statului de drept. Spusele sale, însă, în afară de faptul că au fost consemnate, reproduse și analizate la cald prin presa și televiziunile rămase civile, alt efect nu au avut.
Cei acuzați au tăcut mâlc. Cel de care existența Poliției Politice depinde astăzi, președintele Klaus Iohannis, s-a făcut că plouă ceea ce, cinstit vorbind, i se potrivește mănușă. Atât.
Dacă fostul președinte Traian Băsescu va fi audiat de instanța de la ÎCCJ, efectele nu vor mai fi aceleași, ele nu se vor mai putea stinge după principiul care face ca pe la noi minunile să dureze trei zile. În primul rând, nu cel mai important, depoziția sa va conține indiscutabil mult mai multe detalii despre cum s-a făcut de s-a ajuns ca în România puterea să fie deținută de oameni fără vreo legătură cu vreun sistem democratic. În al doilea rând, cel mai important, o asemenea depoziție făcută de fostul președinte, cel mai fin cunoscător al instaurării și modului de operare al Poliției Politice, în fața celei mai înalte instanțe, ÎCCJ, ar avea o cu totul altă valoare decât orice declarație de presă, sortită uitării sau aruncării în derizoriu de către plutonierii de presă din garda pretoriană a celor doi.
Depoziția lui Traian Băsescu, dată sub jurământ în fața instanței, ar deveni din momentul consemnării și îndosarierii ei la ÎCCJ element de bază în căile de atac și, în final, piesă importantă într-o speță care va ajunge foarte probabil la CEDO.
Mai mult decât atât, aceeași depoziție se va constitui într-un document istoric de o importanță crucială, peste care nu s-ar mai putea trece, așa cum se poate în cazul unei simple declarații de presă. Valoarea unui astfel de document oficial, de neocolit, reținut ca atare de cea mai înaltă instanță din România, este în măsură să readucă Statul de Drept și Justiția Independentă în limitele lor rațional-democratice, la fel cum strigătul “Împăratul este gol!” i-a readus la rațiune pe cei din poveste.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor