Klaus Iohannis are șanse mici să obțină o funcție importantă la nivelul Uniunii Europene, dat fiind că acestea au fost împărțite deja. Este opinia lui Traian Băsescu, care îi recomandă președintelui să-și încerce norocul împotriva lui Mark Rutte la conducerea NATO.
Klaus Iohannis are șanse mici să obțină o funcție importantă la nivelul Uniunii Europene, dat fiind că acestea au fost împărțite deja. Este opinia lui Traian Băsescu, care îi recomandă președintelui să-și încerce norocul împotriva lui Mark Rutte la conducerea NATO.
Traian Băsescu îi recomandă lui Klaus Iohannis să-și încerce norocul pentru șefia NATO, dacă dorește o carieră la nivel internațional. Fostul președinte a explicat de ce Iohannis n-are nici o șansă la o funcție în conducerea Uniunii Europene.
Traian Băsescu, despre devansarea prezidențialelor
Fostul președinte susține că există o singură rațiune pentru devansarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie. Traian Băsescu crede că alegerile pentru Cotroceni au fost devansate pentru a-i permite lui Klaus Iohannis să solicite o funcție la nivel internațional. Băsescu spune că va fi dificil să organizezi alegeri în septembrie, iar doi președinți să stea până la finalul lui decembrie.
„Singura explicație pentru devansarea alegerilor prezidențială este legată de opțiunea lui Klaus Iohannis de a se bate pentru o funcție la nivel european sau la NATO. Este dificil să organizezi alegeri în luna septembrie și să stai cu doi președinți până la finalul lui decembrie”, este de părere Traian Băsescu.
Potrivit spuselor sale, Klaus Iohannis are șanse mici să obțină o funcție importantă în conducerea Uniunii Europene. Europarlamentarul PMP a explicat cum se vor împărți funcțiile la nivelul instituțiilor europene. Traian Băsescu a arătat că președinția Comisiei Europene va reveni popularilor europeni. Iar Ursula von der Leyen va fi propunerea pentru un nou mandat.
„Aș trage un semnal, din experiența mea în UE. Dacă Iohannis vizeză un post în conducerea UE, trebuie să fie foarte atent. Postul de președinte al Comisiei Europene a fost dat, iar Ursula (von der Leyen - n. red.) va fi președinta Comisiei, susținută de PPE. La Parlamentul European, Roberta Metsola își va reînoi mandatul”, a declarat Traian Băsescu.
Ce funcții poate viza Klaus Iohannis
Fostul președinte Traian Băsescu a explicat cum vor fi împărțite funcțiile din conducerea Uniunii Europene. Potrivit spuselor sale, poziția de președinte al Consiliului European va reveni grupului Renew din care face parte Emmanuel Macron. Iar poziția de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate va reveni socialiștilor. În prezent funcția este ocupată de Josep Borrell.
„Dacă este de dus o bătălie, pentru un post, atunci trebuie dus la NATO, împotriva lui Mark Rutte. Acesta disprețuiește România, drept care Klaus Iohannis trebuie să se bată ca Rutte să nu devină secretar general al NATO. (...) S-a trezit târziu dacă dorea un post european. Dar chiar dacă SUA și Marea Britanie s-au pus de acord și s-au angajat pentru Rutte, îi va fi greu, dar nu imposibil să ocupe acest post. România trebuie să respingă candidatura lui Rutte la conducerea NATO”, a mai spus Traian Băsescu.
Potrivit spuselor fostului șef de stat, secretarul general al NATO are un rol de interfață publică. El reprezintă imaginea publică a alianței, în vreme ce deciziile militare sunt luate de generali. Dar imaginea publică a Alianței și pozițiile civile pe care le are NATO sunt influențate de secretarul general.
Traian Băsescu despre un candidat PSD-PNL la prezidențiale
În acest context, Băsescu a comentat despre alegerile prezidențiale și despre speculațiile conform cărora PSD și PNL vor avea candidat comun. În opinia sa, partidul care va renunța la propriul candidat ar putea cerere să se desființeze. Fostul președinte a arătat că PNL este cel mai mare partid din zona de dreapta, iar PSD este cel mai important partid de stânga.
„Candidatul comun la Cotroceni înseamnă desființarea unuia dintre cele două partide, care va renunța la propriul candidat. Vorbim despre PNL, cel mai mare partid de dreapta și PSD, cel mai mare partid de pe stânga. Dacă unul dintre acestea nu va avea candidat poate merge la Autoritatea Electorală Permanentă ca să ceară desființarea de la registrul partidelor”, a declarat Traian Băsescu
Potrivit fostului președinte, candidatul la Președinție nu poate fi negociat într-o coaliție. Or, ar fi o rușine ca unul dintre cele două formațiuni să renunțe la candidatul propriu în favoarea celuilalt.
„Nu ai cum să negociezi candidatul la președinție. Este dezonorant pentru cele două mari partide să ajungă la un astfel de troc. Dacă se ajunge aici, de ce mai mergem la vot?”, s-a întrebat retoric, Traian Băsescu.