Victor Ciutacu m-a sunat luni dimineaţă pentru a mă ruga să zic ceva prin telefon (sunt la Găgești), la 19, în cadrul emisiunii sale de la România Tv, consacrată dezvăluirilor făcute de Traian Băsescu duminică seara într-o intervenţie prin telefon în timpul dialogului dintre Alina Bica şi Victor Ciutacu. – Observ – mi-a zis Victor Ciutacu, că dezvăluirile lui Traian Băsescu sînt trecute sub tăcere de presa „acoperiţilor”.
Dincolo de amărăciunea unui jurnalist care realizase, duminică seara, ceea ce se numeşte un scoop, Victor Ciutacu dădea glas şi unei uimiri iscate de o realitate incredibilă.
Din prima parte a lui 2015 cînd Traian Băsescu s-a pornit împotriva Binomului SRI-DNA, i-am luat mai multe interviuri. Unele în postură de moderator. Altele în postura de căpitan secund al unui moderator al emisiunii. De fiecare dată, dezvăluirile lui Traian Băsescu despre Binomul creat şi folosit de el rămîneau dincolo de ceea ce poate produce un cutremur pe scena publică a României: Dezvăluirea de fapte, situaţii concrete petrecute în Biroul prezidenţial.
Într-un fel, aceste dezvăluiri sufereau de slăbiciunea reproşată de mine dezvăluirilor făcute de Elena Udrea: Caracterul vag, deseori aluziv, ceea ce făcea imposibilă declanşarea unei investigaţii.
Semnificativ din acest punct de vedere a fost chiar interviul dat de Alina Bica. Cu toate insistenţele lui Victor Ciutacu, Alina Bica n-a trecut dincolo de generalități şi aluzii. De fiecare dată cînd îi ceream lui Traian Băsescu să aducă şi date concrete, el refuza, susţinînd că niciodată nu va expune în public scene şi întîmplări din Cabinetul prezidenţial.
Duminică seara, însă, fără nici un motiv aparent (în emisiune n-a fost atacat, nici măcar invocat), Traian Băsescu a intervenit telefonic pentru a face publice, întîia oară după plecarea de la Cotroceni, fapte şi întîmplări din Cabinetul prezidenţial.
Redau după InPolitics, site-ul lui Bogdan Iacob, care a avut răbdarea să transcrie după România Tv intervenţia lui Traian Băsescu: „Este a doua emisiune în care Alina Bica spune că a vrut să-şi prezinte demisia unui înalt demnitar. Vreau să închidem subiectul: la mine a venit, şi mi-a spus, «Dle preşedinte, doresc să-mi prezint demisia», explicîndu-mi de ce. Nu am să intru în detalii extraordinar de mari, dar mi s-a părut că se prefigura statul mafiot, adică, un serviciu de informaţii, printr-un prim-adjunct, respectiv un procuror-şef al unei structuri a Parchetului General, îşi aleseseră drept ţintă şefa unei structuri anti-mafia pentru simplul motiv că nu executa ordinele primite de la prim-adjunctul SRI, de la generalul Coldea. Şi i-am spus «fată dragă, du-te şi vezi-ţi de treabă, în statul acesta nu se poate întîmpla aşa ceva pentru că nu sîntem într-un stat mafiot în care nişte indivizi cu putere extraordinară să poată aresta pentru că vor ei, pentru că îi deranjează sau pentru că nu le execută ordinele un procuror şef al DIICOT. Statul român nu e un stat de tip mafiot, ca tu să fii arestată pentru simplul motiv că nu te înghite şefa DNA, ca instrument al lui Coldea» Cînd am avut situaţia că trei oameni de-ai mei (Coldea, Kovesi, Livia Stanciu – n.n.), pe care I-am numit eu, au arestat alţi trei din echipa mea (Bica, Udrea, Horia Georgescu – n.n.), nu am spus că eu am promovat-o pe dna Bica sau pe Georgescu de la ANI. Georgescu, de exemplu, spre deosebire de dna. Bica, care nu a acceptat să fie sluga SRI, şi-a găsit capătul pentru că a cerut cu insistenţă să fie anchetat dosarul de incompatibilitate al preşedintelui Iohannis, drept pentru care, tot cei doi (Kovesi & Coldea – n.n.) i-au făcut înscenarea cu ANPR, că nu ştiu ce restituiri a făcut… Eu astăzi am tras un semnal, dar dacă instanţele nu mă cheamă ca martor pentru a restabili adevărul privind motivul pentru care Bica a fost arestată, va fi un moment cînd voi începe să vorbesc public. Statul ăsta, prin instituţiile lui, nu se poate transforma într-un stat mafiot care arestează pe cine nu îi convine…”.
Din cîte se vede, deşi în final va susţine că nu poate furniza mai multe amănunte pe motiv că „discuţiile au avut loc în cabinetul meu”, totuşi intervenţia e o premieră. Traian Băsescu face dezvăluiri privind întîmplări şi scene din cabinetul prezidenţial. Din multe puncte de vedere, intevenţia se constituie într-o veritabilă lovitură politică:
- Traian Băsescu, din motive care-mi scapă, escaladează războiul cu Codruţa Kovesi şi cu Florian Coldea, doi dintre „copiii săi politici” lansînd împotriva lor acuzaţii directe.
- Dezvăluirile confirmă cele susţinute de Elena Udrea din ianuarie 2015 încoace.
- Dezvăluirile sînt de o gravitate ieşită din comun prin punerea la îndoială a Luptei anticorupţie duse de Binomul SRI-DNA.
- Dezvăluirile primesc tărie prin anunţul făcut de Traian Băsescu c-a cerut să fie martor în Procesul Bica.
Încerc să cred că intervenţia îşi are rostul în furia lui Traian Bsescu la ştirea c-a fost trimis în judecată în Dosarul Gabriela Firea. Despre incalificabilul amestec al Parchetului General într-o dispută politică am mai scris. Trimiterea în judecată de către Parchetul General e un abuz greu de conceput pînă și în Turcia, prin realitățile care sar în ochi oricărui om onest din România.
„Ameninţata”, „terorizata”, „îngrijorata”, „soția cu insomnii la gîndul că soțiorul vrăbioi e amenințat” din plîngerea penală, pe care n-a avut inteligenţa să şi-o retragă, e ditamai primarul de Bucureşti. Oricine altcineva în locul lui Traian Băsescu s-ar fi revoltat la gestul Parchetului General. Păi dacă Gabriel Firea a fost atît de tulburată de ameninţarea lui Traian Băsescu, cum dracu’ se face că ea a ajuns primar de Bucureşti şi soţul, Florin Pandele, primar de Voluntari?! „Tulburaţi, terorizaţi, ameninţaţi, speriaţi”, cei doi n-au avut nici o ezitare să parvină la funcţii înalte.
Nu-i exclus ca Traian Băsescu să fi văzut în gestul Parchetului o lucrătură a Binomului SRI-DNA; şi de aici izbucnirea sa împotriva celor doi. Indiferent de motive, intervenţia lui Traian Băsescu ar fi trebuit să stîrnească un scandal uriaş. Pentru că un fost șef de stat a dezvăluit în direct la tv grave abateri de la statul de drept comise în numele luptei împotriva corupției.
Nu știu dacă dezvăluirile sunt sau nu adevărate. Știu însă că ele trebuiau să stîrnească un scandal uriaș. Fie pentru că erau adevărate (și atunci personajele implicate aveau o problemă), fie că erau false (și atunci Traian Băsescu avea o problemă). N-au stîrnit nici măcar o boare. Nu doar presa „acoperită”, dar şi Presa în general, cu excepţia unor consemnări bombastice şi a unui comentariu de pe InPolitics, n-au luat în seamă dezvăluirile.
Despre instituţiile statului de drept nici vorbă de tresărire. Desigur, pentru Traian Băsescu tăcerea asta e un semn rău în Războiul cu Binomul. Indiferent ce va dezvălui de acum încolo, chiar şi dacă va aduce dovezi, nu va reuşi să provoace nici măcar un tremur uşor al scenei politice, d-apoi un Cutremur. E un semn rău şi pentru democraţia din România.
Teoretic, dezvăluirile lui Traian Băsescu pun la îndoială democrația din România ultimilor ani. În schimb, toată lumea e preocupată de soarta democraţiei în Turcia!