Cazuri grave cauzate de substanța care a generat tragedii precum cea de la Timișoara au fost înregistrate, oficial, încă din anul 2007. Oameni ai legii au dezvăluit, pentru EVZ, că au fost semnalate numeroase decese, „din cauze neprecizate”, după ce localnici sau diferite firme de profil au folosit pesticidele care au în componență fosfură de aluminiu.
În anul 2007 a fost semnalat primul caz de deces cauzat de fosfura de aluminiu, substanța care a cauzat, pe 16 noiembrie, decesul a doi copii și a unei mame, în Timișoara.
Victima, Eugen Romulus Ilie, din Brăila, a murit după ce, în incinta silozului unde se efectuase tratamentul chimic al cerealelor infestate, cu fosfură de aluminiu, substanță organo-fosforică, aparțînând grupei I de toxicitate, care prin hidroliză produce hidrogen fosforat.
Inițial, raportul medico-legal al Serviciului de Medicină Legală Brăila, unde s-a efectuat autopsia și prelevarea de probe biologice, a concluzionat că moartea a fost neviolentă și s-ar fi datorat unei insuficiente cardio-circulatorii acute, consecința unui infarct miocardic, sub rezerva rezultatelor examenului toxicologic, ce urmă să fie efectuat de Institutul Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”.
Ulterior, după sosirea buletinului de analiză nr. 497 emis de Laboratorul de toxicologie de la INML „Mina Minovici”, a fost întocmit Raportul medico-legal finalcare arată că „moartea a fost violență; ea s-a datorat insuficienței cardio-circulatorii acute, consecință intoxicației cu hidrogen fosforat - gaz rezultat din hidroliză unei fosfuri metalice și utilizat la fumigarea cerealelor”.
Prin urmare, încă de acum 12 ani, autoritățile știau despre consecințele utilizării acestei substanțe toxice, în condiții improprii.
Copil mort după ce tatăl a adus acasă „otravă de șobolani”
Un alt caz care a șocat opinia publică a avut loc în ianuarie 2014. Trei fraţi din comuna băcăuană Onişcani şi mama lor, au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău după ce s-au intoxicat cu o substanţă emanată de pastile folosite de tată împotriva rozătoarelor. Copiii, cu vârste cuprinse între trei luni şi 13 ani, şi mama lor, au fost intoxicaţi, pe 31 decembrie 2013.
Un frate al minorilor, în vârstă de trei ani şi jumătate, a murit în urma intoxicaţiei cu aceeaşi substanţă. Băieţelul a decedat la spital, după mai multe zile în care a fost ţinut în viaţă de către medici cu ajutorul aparatelor. La acea vreme, Poliţia Bacău a declanşat o anchetă. Primele informaţii au arătat că cei patru fraţi s-au intoxicat cu o substanţă emanată de pastilele împotriva rozătoarelor.
„Din primele cercetări se pare că este vorba despre o intoxicaţie cu fosfură de aluminiu, însă aşteptăm rezultatele analizelor de laborator ale substanţei inhalate de copii. În funcţie de rezultatele finale ale anchetei, se va face încadrarea juridică a faptei şi vor fi trase la răspundere eventualele persoane vinovate”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Măriuca Samson.
Pastilele cu fosfurăde aluminiu folosite pentru înlăturarea rozătoarelor ar fi fost aduse de tatăl copiilor de la o fermă agricolă unde acesta lucra. A pus două pastile în spatele frigiderului, în camera în care locuiau, și încă una în camera alaturată, nelocuită, pentru a scăpa de șobolani sau șoareci. Din cauza umidității din casă, gazul toxic a fost emanat în încăpere și, astfel, copiii s-au intoxicat.
Erori fatale în Directiva CE
Legislația europeană în domeniul folosirii unor substanțe toxice, precum fosfura de aluminiu, vândută pe piața românească, a fost modificată după ce, în anul 2008, specialiștii au atras atenția că sunt erori în modul de utilizare. Mai exact, Directiva 2008/125/CE a fost modificată pentru că aceasta „conținea erori terminologice în legătură cu utilizările care pot fi autorizate pentru fosfură de aluminiu, fosfură de calciu și fosfură de magneziu”.
Drept urmare, pe 26 noiembrie 2009, CE a rectificat directiva precedentă și, la articolul 1 precizează că poate fi utilizată în spații exterioare: „Pot fi autorizate doar utilizările în calitate de insecticid, rodenticid, talpicid și leporicid sub formă de produse gata preparate care conțin fosfură de aluminiu. Se pot autoriza numai utilizările exterioare în calitate de rodenticid, talpicid și leporicid”.
Locatarilor le este frică să se mute în casele lor
În Blocul morții de pe strada Miorița nr. 8 din Timișoara, încă sunt familii evacuate. La o săptămână de când au fost scoase afară din case doar cu hainele de pe ei, membrii celor patru familii locuiesc încă la hotelul de vis-a-vis. „Ne-am mai cumpărat schimburi, am mai spălat din haine. Așteptăm de la o zi la alta să ne lase să ne întoarcem. Am înțeles că miercuri s-ar putea întâmpla asta”, a declarat pentru EVZ tatăl copilului de 9 zile care a murit în urma intoxicației.
Bărbatul a mai spus că a luat legătura cu un avocat, pentru a fi reprezentat, ca parte vătămată, în procesul care va urma.
Restul vecinilor, de la etajele inferioare, au fost lăsați să revină în bloc încă de vineri, atunci când Jandarmeria a predat administratorului amplasamentul. Un reprezentant al administratorului, contactat de EVZ, nu a putut oferi detalii privind realizarea igienizării recomandate de autorități și nici motivul pentru care a fost selectată firma Bistrim – Dera pentru lucrare.
Familiile din blocul de pe strada Miorița nr.8 care au rămas evacuate locuiesc la etajul al IV-lea, unde, conform recomandărilor ISU Timiș, proprietarul blocului trebuie să realizeze o igienizare cu o firmă de profil, înainte să permită accesul oamenilor.
Conform anchetatorilor, în dosarul morții celor trei persoane intoxicate cu fosfură de aluminiu, au continuat audierile. „Momentan nu s-a extins cercetarea în cazul altei persoane (n.r. în afata patronului firmei de dezinsecție), se adună probe”, a declarat pentru EVZ Diana Gîtan, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș.
Pastile ucigașe, folosite în gospodărie
Sub protecția anonimatului, mai multe persoane au povestit pentru EVZ cum au cumpărat astfel de pastile cu fosfură de aluminiu „la negru”, ca să le folosească în casă, sau în afacerile pe care le dețin. Unul a luat fosfură de aluminiu pentru a omorî cârtițele din grădină, de la cineva care are legătură cu Universitatea de Științe Agricole. Altul a „primit” după cum s-a exprimat, direct de la una din cele mai mari companii de distribuție de pesticide și fiotosanitare, comprimatele, cu recomandarea să lase spațiul în care le folosește închis – sigilat minim șase ore. Și cu mențiunea că dacă pune pastilele și fuge repede din încăpere, nu pățește nimic.
Potrivit lui Raed Arafat, din datele de la unitatea fitosanitară Timiș rezultă, referitor la substanța utilizată, că sunt înregistrați 34 de utilizatori, prestatori 29 și 16 companii care o comercializează.