Miercuri dimineață, procurorii au reținut șapte persoane pentru 24 de ore în dosarul cu trafic de migranți periculoși.
Şapte persoane reținute în dosarul de trafic de migranţi periculoşi
Printre cei deținuți se află și Dan Vasile, un fost ofițer al MAI, considerat liderul rețelei din vestul țării. Gruparea, care ar fi adus în țară peste 1.800 de străini, unii fiind considerați cu risc terorist, se folosea de anumite firme sub pretextul că îi vor angaja când, de fapt, îi expediau în țări vestice.
Audieri maraton la sediul DIICOT Caraș Severin
Audierile au avut loc pe tot parcursul nopții la sediul DIICOT din Caraș Severin. Procurorii au decis să rețină inculpații pentru 24 de ore.
În același timp, la sediul DNA din Timișoara, au fost audiați atât actualul șef al instituției, cât și fostul șef al IGI.
Trafic de migranţi periculoşi. O rețea foarte bine organizată
„La data de 4 iunie 2024, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraș-Severin, pun în aplicare 67 de mandate de percheziţie domiciliară în județele Caraș-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Argeş, Sibiu şi municipiul Bucureşti, într-un dosar penal vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor.
Din cercetările efectuate a reieșit că, în cursul anului 2022, pe fondul apariției unui nou mod de operare vizând traficul de migranți (introducerea acestora în România cu vize de muncă, dar în scopul real de a le facilita trecerea către țări din spațiul Schengen), un bărbat, fost angajat al MAI, ar fi inițiat și constituit un grup infracțional organizat, prin intermediul a 7 societăți comerciale (dintre care cinci cu același domiciliu fiscal), la care ar fi aderat și alte societăți comerciale, parte dintre acestea controlate de un alt bărbat (colonel în rezervă), care, ulterior pensionării, ar fi dezvoltat o metodă de obținere a unor beneficii materiale substanțiale, prin intermediul unei firme, înființate în scopul recrutării forței de muncă din străinătate.
Probatoriul administrat a relevat că, în perioada 2022 – iunie 2024, gruparea, formată din peste 37 de persoane, cetățeni români și străini și 7 grupuri de firme, însumând 31 de societăți comerciale cu sediile în Caraș-Severin, Timiș și Arad, ar fi acționat pe teritoriul României, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți.
Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat pe șase paliere”, arată un comunicat emis de DIICOT.
O stare de pericol la adresa securității naționale
Anchetatorii au anunțat că a fost generată „o stare de pericol la adresa securităţii naţionale, ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetăţeni străini, cu potenţial risc terorist”. Au obţinut avize de muncă cu încălcarea procedurilor legale 1.181 de cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh. Pentru un aviz de muncă, migranţii ar fi plătit între 500 – 1.000 de euro. Cu cât termenul pentru obţinerea acestuia era mai scurt, cu atât preţul cerut era mai mare, ajungând chiar şi la 5.000 – 6.000 de euro pentru o persoană, potrivit Știripesurse.