1. La venirea și plecarea lui Liviu Dragnea la și de la Înalta Curte de Casație și Justiție, un grup de cîteva persoane, de profesie mitinginști, adus și agitat de Mălin Bot, prezentat de postul prezidențial Realitatea tv drept jurnalist, a creat un întreg tărăboi inutil din punctul de vedere al cauzei potrivit unei șmecherii meșterite și de oamenii lui Dan Voiculescu, ori de cîte ori Traian Băsescu venea la B1tv, pentru a acorda un interviu.
Nu știu ce hram poartă Mălin Bot. Altfel spus, nu știu dacă inițiativa sa de teatru de stradă are temeiul în nevoia de a se păstra în centrul atenției sau într-un ordin primit pe înserat. Știu însă că inițiativa e una dintre cele mai mari neghiobii ale timpurilor noastre dacă ea s-a vrut una anti-Dragnea. Liviu Dragnea se afla la prima ședință a unui Proces a cărui reluare de la zero poate fi considerată drept una dintre cele mai mari bizarerii judiciare din decembrie 1989 pînă acum.
Ar fi fost normal ca această primă ședință, care a confirmat reluarea procesului de la zero și a întărit suspiciunea că reluarea are drept scop salvarea lui Liviu Dragnea (deja una dintre piesele importante ale DNA a trecut de partea șefului PSD), să stîrnească în opinia publică mari semne de întrebare. Nu s-a întîmplat așa ceva. Faptul cel mai important – desfășurarea primei ședințe dintr-un Proces reluat de la zero după ce Liviu Dragnea se afla la cîteva minute de sentința de condamnare – a trecut neobservată. Și asta deoarece opinia publică a fost concentrată exclusiv pe Scandalul provocat de Grupul lui Mălin Bot, scandal amplificat de Codrin Ștefănescu. În loc să ne întrebăm Cum dracu s-a reluat un Proces de la zero? ne-am ocupat de întrebarea A fost sau nu înghiontit Mălin Bot? Liviu Dragnea, dormi liniștit! Mitingiștii lucrează pentru tine!
2. Cezar Preda, activist PNL, ramura PDL, membru al Comisiei Parlamentare de control al SRI și fost președinte al acestei Comisii, a lansat un atac furibund la postul SRI – Digi Tv – împotriva Comisiei care investighează dezvăluirile lui Daniel Dragomir despre abuzurile SRI împotriva populație civile. Comisia de control al SRI a fost gîndită constituțional ca unul dintre instrumentele de aplicare la noi a principiului american checks and balances. Altfel spus, o instituție de forță – SRI –, cu tendințe din naștere spre abuzuri, spre încălcarea Constituției, e ținută sub control de o comisie parlamentară. Despre cît de eficient poate fi acest control dacă e luat în serios ne spune ceea ce CIA a numit drept Anul Coșmarului, 1975, cînd abuzurile agenției au fost investigate și condamnate de Comisia senatorială Church. Una dinte cauzele transformării SRI în Noua Securitate – a se vedea spionarea cetățeanului Sorin Strutinski timp de cinci ani cu mandat de siguranță națională – trebuie căutată în transformarea Comisiei de control al SRI în avocata SRI. Fenomenul, tipic românesc, pentru că doar la noi dai nas în nas cu astfel de expresii ale formei fără fond, a fost posibil, pentru că SRI a constituit practic de fiecare dată Comisia, impunînduși drept membri ofițeri acoperiți sau agenți de influență ai Serviciului. Această realitate era doar bănuită de opinia publică, descumpănită de duioșia cu care Comisia verifica abuzurile SRI, de refuzul de a investiga dezvăluirile – e drept rare – ale presei. Acum, prin gestul lui Cezar Preda de a sări în ajutorul SRI, pe post de milițian al Serviciului, adevărul despre comedia numită Comisia de control al SRI a ieșit la iveală. Cezar Preda, membru al Comisiei de control al SRI din 2007 ( un fel de ales pe viață, din cîte se vede), fost președinte al acestei Comisii, s-a năpustit asupra investigației declanșate de Comisia din care face parte pentru a verifica dezvăluirile lui Daniel Dragomir.
Să recapitulăm, după care să ne facem cruce! Un fost ofițer SRI face dezvăluiri de o rară gravitate, cu date și documente, despre abuzurile incredibile ale SRI în materie de spionare a populației civile. Președintele României, în loc să inițieze o Comisie de anchetă, sare în apărarea SRI. SRI, în loc să declanșeze o anchetă internă, pentru a putea spune opiniei publice dacă dezvăluirile se verifică sau nu, purcede prin Divizia Presă – Digi Tv, Realitatea tv, Ziare.com – la terfelirea lui Daniel Dragomir. Comisia de control al SRI inițiază, cu chiu cu vai, o anchetă, dînd curs astfel datoriei sale constituționale. Un membru al acestei Comisii – Cezar Preda – nu numai că boicotează din interior investigația, dar mai mult merge la un post tv și atacă inițiativa constituțională a Comisiei de a verifica adevărul unor dezvăluiri despre abuzurile SRI. Că liderul PNL Cezar Preda a reușit să atingă această rară performanță chiar și în România instituțiilor parodii ale democrației nu ne miră. Cezar Preda a fost impus în Comisie de șefii săi de la SRI. Altfel cum s-ar explica prezența sa în această comisie de un deceniu, indiferent de componența Parlamentului. Ne miră însă reacția anemică a președintelui Comisiei de control al SRI, PSD-istul Claudiu Manta.
Acesta s-a mulțumit cu un gîngurit de porumbel față de încălcarea gravă de către un membru al Comisiei a Statului Comisiei. Nu era normal ca Claudiu Manta să ceară Parlamentului revocarea lui Cezar Preda din Comisia de control al SRI după ce distinsul s-a autodemascat ca avocat mai mult sau mai puțin plătit al SRI?
3. DNA Ploiești a convocat-o ca martor pe bunica Anei Maria Pătru, o bătrînă de aproape 90 de ani, la audieri, la sediul instituției. După cum era de așteptat, momentul a stîrnit un Scandal uriaș în hotarele căruia DNA a fost acuzat de abuzuri. Codul de Procedură Penală îngăduie audierea unor persoane precum femeia în vîrstă de aproape 90 de ani acasă, de către un procuror. De ce n-au procedat astfel procurorii DNA Ploiești? S-a răspuns de către Divizia Presă a Binomului SRI-DNA, reîntărit după o scurtă perioadă de răceală, că bunica a fost folosită de Ana Maria Pătru pentru a ascunde o mită de la Siveco.
Dacă a fost o mituire a fostei șefe a AEC, ea a fost ordonată de SRI pentru contribuția Anei Maria Pătru la realegerea lui Traian Băsescu în 2009. Neavînd datele din dosar, noi nu ne putem pronunța asupra acestei acuzații. Cum nu ne putem pronunța nici asupra suspiciunii că bătrîna a fost folosită de Ana Maria Pătru și de adversarii DNA pentru a mai da adînci imaginea de instituție securistică a DNA. Ne putem însă pronunța asupra motivelor pentru care procurorii DNA Ploiești n-au apelat la calea normală, de bun simț, a audierii bătrînei la domiciliu. Prin dezvăluirile despre abuzurile DNA, Ana Maria Pătru a devenit dușmana personală a Codruței Kovesi. Și cum Ana Maria Pătru e femeie și nu hidoasă, ura șefei DNA a atins punctul de dat în clocot. Prin urmare, procurorii DNA Ploiești au primit dispoziție de la Codruța Kovesi, ca și în cazul Mihaelei Iorga, să-i tîrască pe la audieri bunica, să vadă toată lumea ce pățește o femeie care cutează s-o atace pe ea, Codruța Kovesi.
4. La întîlnirea cu premierul bulgar de la Varna, Mihai Tudose, premierul României a declarat: „Am convingerea că în maximum un an și România și Bulgaria sînt în Spațiul Schengen”. Cu puțin înainte de lansarea acestei tiribombe electorale, președintele Franței, Emmanuel Macron anunța o modificare radicală a Spațiului Schengen, astfel încît de maximum de libertăți să beneficieze doar nucleul dur al Uniunii Europene. În astfel de condiții, cine ar putea afirma în spațiul public că România și Bulgaria vor intra la anul în Spațiul Schengen? Cum cine? Premierul Mihai Tudose. Doar el stă din cînd în cînd sub puterea unor euforii.