DOSARUL SĂPTĂMÂNII. Peste 15.000 de hectare de intinderi de apă sau terenurile aferente sunt date spre utilizare către primii nouă concesionari, printre proprietarii acestor firme se găsesc oameni de afaceri controversați și chiar politicieni. Ei scot din amenajările piscicole în special caras, crap și roșioară, dar nu sunt evitate nici speciile scumpe de sturioni
Firmele concesionează suprefețele de apă de la Agenția Naționala pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), de la Apele Române sau de la consiliile locale, în funcție de cine administreaza lacul, balta sau acumularea de pe un râu. O mică parte din aceste suprafețe au fost și provatizate. "Până în 2012 concesionarile erau realizate de Administrația Domeniilor Statului, apoi agenția noastră a început apoi să realizeze aceste contracte", ne-a declarat Aurel Dinu, director in cadrul agentiei la Direcția de Politici, Privatizare și Concesionare. Pentru a primi aceste concesionări, societățile platesc între 100 de euro sau câteva mii de euro pe an și o redevență în produse ce ajunge până la maximum 250 de hectare pe an. “Contractele pe care le face ANPA acum cred că nu defavoriează statul, ce s-a întâmplat până acum nu pot să comentez”, a mai adăugat Aurel Dinu.
Firmele si proprietarii acestora care dețin concesiuni de peste o mie de hectare sunt:
- 9. Gheorghe Huian și Florin Fulgeanu, 1072 de hectare
Cea mai mare amenajare piscicolă din Moldova, este vorba de Amenajare Piscolă Movileni - județul Iași, care se întinde pe o suprafață de 1072 hectare, aparține societății Piscicola srl Iași. Firma este deținută de doi oameni de afaceri din Iași, este vorba de Gheorghe Huian și Florin Fulgeanu. Aici se cresc următoarele specii: crap, caras și roșioară.
- 8. Corneliu Savin, 1088 hectare
Amenajarea Amenajare Piscolă Chilia Veche Crescătorie și Pepinieră este data în concesiune la Masiva srl Tulcea. Societatea a fost obiectul unui scandal și al unui proces între Corneliu Savin și o grupare de ucrainieni care cumpărase abuziv, așa cum a decis instant, firma de la o societate de insolvență. În cele din urmă, judecătorii i-au redat firma omului de afaceri din Tulcea. Masiva creștea spre exploatare economică Crap și Caras.
- 7. Prietenul lui Vizer, Nicolae Nistor, 1192 de hectare
Cu siguranță se poate spune despre bihoreanul Nicolae Nistor că este stăpânul apelor din județul său. Deține, prin firma sa Pro Acva mai multe concesiuni și chiar drepturi de propieta care ajung la 1192 de hectare. Toate se regăsesc în județul Bihor. Este vorba despre Amenajarea Piscicolă Crescătorie din Comuna Cefa (639 de hectare), Amenajare Piscicolă Pepinieră din comuna Cefa (95 de hectare), Amenajarea Piscicolă Ferma de Sturioni Cefa - Crescătorie (0,07 hectare) și Amenajarea Piscicolă Ferma de Sturioni Cefa - Pepinieră (0,008 hectare), Amenajarea Piscicolă Homorog – Crescătorie (3,58 hectare), Amenajarea Piscicolă Homorog, comuna Madaras – Pepinieră (115,5 hectare), Amenajarea Piscicilă Tamasda Crescătorie, comuna Avram Iancu (315 hectare) și Amenajarea Piscicilă Tamasda Pepinieră, comuna Avram Iancu (28 de hectare). Despre Nicolae Nistor se cunoaște că este un apropiat al controversatului om de afaceri Mariuz Vizer, cel care este un apropiat al președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Crap, Caras, Roșioară și sturioni crește Nicolae Nicușor în amenajările sale.
Foto: Nicolae Nistor
- 6. Familia Stan, 1310 hectare
Una dintre cele mai bune amenajări piscole din Dobrogea, cea la de la Bugeac-Ostrov, este deținută în acte de patru membri ai unei familii din județ, este vorba de familia Stan. Concesionarea Amenajarea Piscicolă Buceac I - Ostrov Crescătorie, din comuna Ostrov, la Complex Grup controlată de Alexandru Stan s-a făcut cu ceva controverse în perioada în care Alexandru Bittner lua mii de hectare în Dobrogea. Suprafața pe care o are în administrare Complex Grup la Amenajarea Piscicolă Buceac I – Ostrov este de 1310 hectare. Crap, caras și roșioară se găsesc și în aceste ape.
- 5. Costel Chiriac, 1340 hectare
Poate cea mai suprinzătoare prezență în acest top este cea a firmei Aqua Pest srl Galați care are concesionată Amenajarea Piscicolă Jijia Crescătorie și Pepinieră din comuna Măcin, județul Tulcea. Firma aparține unei firme de apartament din municipiul Galați și este deținută de Costel Chiriță. Suprafața deținută de aceste este de 1278 de hectare. Concesionarea terenului piscicol s-a făcut de către ANPA. Caras, crap și roșioară sunt speciile crescute și comercializate de Aqua Pest.
- 4.Senatorul Ștefan Liviu Tomoiagă, 1376 hectare
Ca în orice domeniu care implică legătura cu statul, nu poate absenta politicul. Pe locul patru la întinderea concesiunilor se află senatorul PNL, Ștefan Liviu Tomoiagă. Acesta are în administrare 1376 de hectare de luciu de apă la Acumularea Frăsinet Crescătorie. Firma sa, Fish 99 srl, a primit concesiunea de la ANAR-ABA Buzău-Ialomița. Parlamentarul l-a reprezentant mai întâi în această firmă pe omul de afaceri cu cetățenie americană Dorel Năsui, după care acesta i-a pasat societatea senatorului PNL. Crap, caras și roșioară crește și senatorul PNL.
Foto: Ștefan Liviu Tomoiagă
- 3. Ioan Dobrotchi, 1549 hectare
Pe ultimul loc al podiumului se află familia Dobrotchi din Călărași care deține, prin intermediul filmei Oltfish, Amenajare Piscolă Iezer (Ferma Sultana) Crescătorie din comuna Mănăstirea, Călărași la Oltfish. Suprafața primită se întinde la 1549 de hectare
- 2. Petrișor Petrescu, 2122 hectare
Austriacul Laszlo Mihaly Racz (născut în 1968) este cel care controlează societatea Kiara Raci srl cea care are concesionată Amenajare Piscolă Ciamurlia 1 comuna Crișan, județul Tulcea, cu o întindere de 2122 de hectare.
- 1. Gheorghe Negrea sau Alexandru Bittner, 6194 hectare
Primul loc este ocupat de Gheorghe Negrea, un afacerist care deține prin firmele Piscicola Murghiol și Aquarom Elite Distribution 6194 de hectare de apă. Mai exact are concesionate Amenajarea Piscicolă Dranov Ghiol și Amenajarea Piscicolă Dunavăț II Crescătorie II din Tulcea, respectiv Amenajarea Piscicolă Oltina din județul Constanța. Pentru cele 1.900 de hectare concesionate către Aquarom, firma plătește aproape 34.000 de euro pe an la ANPA. Despre Negrea se bănuiește că este reprezentantul celubului afacerist Alexandru Bittner, acesta din urmă retregându-se în ultimul deceniu din majoritatea firmelor pe care le deținea. Gheorghe Negrea este un vechi colaborator al omului de afaceri.
Bonus: un bar de cartier din Galați concesionar în Tulcea Până acum trei ani, în acest clasament al primelor concesionări de ape pe care se pot desfășura activități de crescătorie pește se afla și un bar de cartier din municipiul Galați. Localul este deținut de firma El Dorado, cea care a primit de la Consiliul Județean Tulcea și o concesiune de 1022 de hectare în comuna Chilia Veche. Este vorba de Amenajare Piscolă Chilia I - Fermee II, III, IV din comuna respectivă. În acte, societatea gălățeană El Dorado este deținută de Ilinca Avram, din firmă mai făcând parte și Sorin Ardeleanu.