Timpul a demonstrat că femeile pot fi , în afaceri, egale bărbaților: au carismă, idei originale și soluții la orice problemă. Pe scurt, conduc afaceri de zeci sau chiar sute de milioane de euro peste tot în lume și au mii de angajați. Iar România nu face rabat.
O trecere rapidă în revistă a celor mai importante femei din businessul autohton scoate la lumină domenii din cele mai diverse: de la industrie și farma până la publicitate și beauty. Oricum ar fi – implicate în afaceri de familie sau controlând 100% dintr-o companie – zece românce cu spirit antreprenorial ocupă pagini importante în TOP 300 Capital. Cumulat, averile lor depășesc un miliard de euro, anul trecut, cea mai mare fiind de 250 milioane de euro. Mult? Puțin? Depinde din ce unghi privești. Un lucru este clar: unele dintre acestea s-au retras demult din România.
Anca Vlad a construit o carieră de antreprenor cu efort și stăruință. Economist, specialist în marketing, a fondat Fildas, societate axată pe activitatea de distribuție a medicamentelor, imediat după Revoluție. Pe parcursul a 22 de ani, Grupul Fildas-Catena a consemnat un avans permanent al cifrei de afaceri, de la un exercițiu financiar la altul, până la 345 de milioane de euro în 2013, depășind obstacolele legate de finanțare. „Avem un renume foarte bun pe piața internă și internațională”, spune Anca Vlad, prezentă în Top 300 Capital cu o avere de 135 milioane de euro. Brand-ul Catena numără în prezent peste 500 de unități la nivel național, ce reunesc 3.200 de angajați și 1.200 de farmaciști profesioniști. Numărul de clienți fideli Catena este de peste 2,5 milioane, conform cardurilor eliberate pentru toate categoriile de vârstă.
Doamna vinurilor
Cuceresc lumea cu softul
Măriuca și Florin Talpeș controlează o companie care activează pe șase continente și se declară îndrăgostiți complet