Uriaşul velier rusesc Nadezhda, în traducere “Speranţa”, se reîntoarce, la toamnă, la Constanţa. Nava a mai fost în România, în iunie 2014, la finalul Regatei Mării Negre, prima competiţie destinată marilor veliere desfăşurată în bazinul Pontului Euxin
Organizatorii Black Sea Tall Ships Regatta 2016, au anunţat că la regata ce se va desfăşura, la toamnă, între 8 septembrie şi 4 octombrie, în Marea Neagră, va participa şi Nadezhda, o navă de tip barc, cu patru catarge. Nadezhda va veni tocmai de la Vladivostok, îndepărtatul port rusesc din Marea Japoniei, port unde este înregistrată. Ea a participat în mai 2014 la prima ediţie a Regatei Mării Negre, alături de nava sa soră Mir, înregistrată la Sankt Petersburg.
Mir
Competiţia se va desfăşura între Constanţa, locul unde se va da startul, pe 11 septembrie, porturile ruseşti Novorossyisk şi Soci şi se va termina la Varna, pe 1 octombrie. Navela vor staţiona în fiecare dintre porturi câte trei-patru zile, ele putând fi vizitate de oricine doreşte. Vezi pe premium.evz.ro o foto galerie cu celealte mari veliere participante la concurs
Caracteristici
Nadezhda este nava-şcoală a Academiei Navale Amiral Nevelsky din Vladivostok, centrul de educaţie marină şi de formare profesională din extremul orient al Rusiei. Poate naviga fără restricţii excluzând zonele polare şi subpolare. Nadezhda, lumgă de 108,8 metri este mono compartimentată, are trei catarge şi trei punţi, cu stâlpi de oţel. Nava are velatura completă, de tip fregată. Are 26 de vele principalele cu o suprafaţă totală de aproximativ 3.000 mp, dintre care 14 sunt pătrate, 12 sunt prova şi pupa. Tachelajul şi velele sunt acţionate manual. Numele de Nadezhda (Speranţă Bună) este tradiţional pentru flota rusă. Prima navă care a purtat acest nume a fost construită în 1728.
Velierul a fost lansat la apă în 1991 şi mai are cinci surori identice, dar construite în şantierul din Gdansk, Polonia, în ani diferiţi: Mir (Rusia), Druzhba (Rusia), Dar Mlodziezy (Polonia), Pallada (Rusia) şi Khersones (Ucraina).
La regată, pe lângă Mir şi Nadezhda, şi-au mai anunţat prezenţa şi alte patru mari veliere de clasa A:
Pogoria (Polonia),
Kaliakra (Bulgaria),
Royal Helena (Bulgaria) şi, bineînţeles,
N.S. Mircea. La clasa B sunt înscrise, până în prezent trei veliere, printre care şi
goeleta românească Adornate, la clasa C, două şi, la clasa D, doar una singură.