Prin declarațiile sale, Tudorel Toader i-a lăsat lui Liviu Dragnea doar sfoara de la cîrnaț. România lui Cristoiu

Făcînd concesii Istoricului clipei în defavoarea Istoricului (tocmai citeam despre cum a rămas sărmanul Împărat roman Tiberiu în istoria lumii ca un criminal și un depravat retras la Capri ca să se dedea la planuri de asasinat și la orgii sexuale numai și numai pentru că doi istorici romani – Tacitus și Suetoniu – l-au urît și, prin urmare, l-au pictat de nu s-a văzut pentru posteritate), am urmărit în direct interviul acordat lui Mihai Gâdea marți, 11 septembrie seara, de Tudorel Toader, ministrul Justiției.

Un motiv al acestui gest stă în părerea bună pe care o am despre Tudorel Toader. Nu-l cunosc, ne-am văzut o singură dată, într-o încrucișare de pași pe holurile TVR, nu mi-e simpatic ( refuză cu încăpățînare să vină la un interviu la care sînt și eu prezent, preferîndu-l pe Mihai Gâdea), n-am nici un interes la Ministerul Justiției. Îl prețuiesc pe Tudorel Toader, însă din mai multe motive, expuse de mine într-un text care a surprins prin opinia că ar trebui să fie candidatul PSD la președinția Republicii. Două dintre acestea se cuvine a fi reamintite aici. Primul vizează abordarea jurnaliștilor români ca niște studenți chiulangii cărora profesorul Tudorel Toader trebuie să le reamintească, iar și iar, că le-a mai spus chestia asta la cursuri, dar ei erau cu gîndul într-altă parte. Al doilea, urmărirea unui scop ținînd de agenda sa personală cu o consecvență rar întîlnită la politicienii români, ba chiar și la români în generali, flușturatici cînd vine vorba de relația cu un țel.

Un alt motiv stă într-unul dintre cele mai discutate pe șest fapte din istoria ultimilor ani:

Adoptarea unei Ordonanțe de urgență prin care să fie amnistiate faptele de corupție din dosarele despre care se crede că au fost realizate pe baza Protocoalelor.

Din adoptarea acestei OUG, Liviu Dragnea și-a făcut o chestiune de viață și de moarte.

Pe de o parte, pentru că OUG e fluturat ca un cîrnat prin fața baronilor PSD pentru a-i ademeni să-l sprijine în fruntea PSD, deoarece asta doar un PSD condus de el ar putea promova amnistia și astfel elibera de sub spectrul dosarelor DNA pe mulți lideri PSD.

Pe de alta, pentru că – așa cum arată dezvăluirile din presă- Liviu Dragnea vede în adoptarea acestei OUG singura posibilitate de a scăpa de pușcărie. Spre deosebire de jurnaliștii în cizme din Divizia Presă, noi credem că atît în cazul Referendumului, cît și al ultimului proces, Liviu Dragnea a fost victima unor dosare politice. Asta nu înseamnă însă să analizăm zbaterea lui Liviu Dragnea, ca să scape din cătușele Binomului, altfel decît cu deosebită răceală. OUG poate să se refere la anularea Protocoalelor și efectelor acestora sau la o amnistie pentru mai multe fapte, între care se vor număra și cele de corupție. În intervențiile sale publice, Liviu Dragnea n-a fost prea explicit. Interviul dat lui Răzvan Dumitrescu sugerează că pentru președintele PSD n-are importanță dacă OUG se referă la Protocoale sau mai larg la amnistie. Important, crucial pentru el rămîne ca sub pretextul reparării nenorocirilor comise de implicarea Binomului în Justiție să fie publicat în Monitorul oficial, fie și doar pentru un minut, documentul juridic care să pună capăt coșmarului întruchipat de perspectiva unei condamnări și la a doua instanță: „Pentru mine, ideea amnistiei nu este o iluzie juridică, ca să o dsicutăm foarte deschis şi tranşant. Se vorbeşte în spaţiul public de foarte mult timp despre a se găsi o soluţie sau un pachet de soluţii, ca să se repare toate nenorocirile care au fost generate de implicarea serviciilor în justiţie, de implicarea procurorilor în instanţe şi de rezultatele odioase ale acestor protocoale ilegale şi neconstituţionale. Deci, pentru mine şi pentru noi ca partid, ideea unei amnistii nu este o iluzie juridică. Dacă, şi asta şi s-a cerut, i s-a cerut Guvernului, i s-a cerut doamnei prim-ministru, domnului ministru al Justiţiei şi altora să se găsească soluţiile pentru ca efectele acestor protocoale nenorocite să fie şterse. Nu trebuie să o mai lungească mult”.

În același interviu, Liviu Dragnea s-a ocupat pe larg de ceea ce ar trebui să facă Tudorel Toader pentru amnistie, fie că e pur și simplu amnistie, fie că e un document de anulare a efectelor juridice ale Protocoalelor. Deși în cîteva rînduri, Liviu Dragnea și-a exprimat prețuirea față de Tudorel Toader, totuși, nu de puține ori a dat curs unei nerăbdări exprimabile prin bătutul din picior în legătură cu felul cum răspunde Tudorel Toader acestor înalte indicații. La un moment dat a avut loc următorul dialog ivit din zicerile lui Liviu Dragnea de mai sus:

„Realizator: Pe tema asta, sunteţi mulţumit de domnul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader?

Liviu Dragnea: Cred că, la un moment dat, trebuie să se hotărască sau trebuie să finalizeze propunerile de acte normative”.

Lui Tudorel Toader i s-a reproșat de către Liviu Dragnea și o anume încetineală în luarea deciziilor:

„Aici, domnul ministru al Justiţiei trebuie să aibă o oarecare grabă, nu îl caracterizează. Este un om pe care eu îl respect, un om temeinic, dar la un moment dat aici trebuie să vină cu nişte propuneri, pentru că nu putem doar să constatăm.

Realizator: E un fel de ultimatum acesta?

Liviu Dragnea: Eu nu dau ultimatum nimănui, domnule Dumitrescu, nu putem să stăm la nesfîrşit să ne plîngem de protocoale, tot ies protocoale, tot ies la iveală abuzuri, ies declaraţii ale unor procurori, ale unor magistraţi, avocaţi, oameni din sistem care în fiecare zi spun cîte ceva (...)”.

Cum a răspuns Tudorel Toader în interviul acordat lui Mihai Gâdea la aceste mustrări?

M-am felicitat c-am avut inspirația de a urmări în direct interviul. Asta deoarece, uitîndu-mă pe știrile apărute în presă după interviu, am simțit nevoia să-mi fac cruce. Plecînd de la o afirmație nițel ironică a lui Tudorel Toader - „–Acum, sigur că suntem în Anul Centenar. Legiuitorul ar putea fi generos, din această perspectivă ” – presa, cu mici excepții, s-a grăbit să vadă în răspunsurile lui Tudorel Toader la criticile lui Liviu Dragnea graba de a executa indicațiile președintelui PSD, ca nu cumva să-l supere pe Șef. Ce mai încolo și-ncoace! Un fel de Viorica Dăncilă la Ministerul de Justiție!

Interviul dat de Tudorel Toader nu poate fi judecat prin ruperea din context. Orice concluzie despre răspunsul lui Tudorel Toader la criticile aduse de Liviu Dragnea trebuie să țină cont de două aspecte ale interviului. Pe de o parte de faptul că ministrul Justiției își ascunde răspunsurile directe, tipice altor demnitari, în bogăția de referiri la disciplina numită Drept, evitînd astfel prinderea rapidă într-o formulă, pe de alta, de faptul că între moderator și interlocutor a fost un conflict de puncte de vedere. Mihai Gâdea – se vedea imediat – pledează pentru o aministie prin care să se soluționeze chestiunea protocoalelor, în timp ce Tudorel Toader nu e deloc încîntat de asta. Acest conflict, care a dat și farmecul dialogului, a avut punctul culminant în precizarea excepțiilor de la o lege a aministiei. Mihai Gâdea a reiterat teza lui Tudorel Toader că anumite fapte trebuie excluse de la amnistie:

 „Nimeni nu cred că intenţionează şi nici nu ar pune în discuţie să fie graţiaţi cei care au făcut fapte grave, violenţă, bătaie, tîlhărie, eu ştiu...”

Tudorel Toader intervine, bulversîndu-l pe moderator:

„Omoruri, corupţie”.

Și pentru a ecxlude din start orice îndoială că el, Tudorel Toader, n-are nici o legătura cu aministia dorită de Liviu Dragnea, ministrul a ținut să precizeze, fără a mai aștepta întrebarea moderatorului: „Acum, sigur că eu nu mă substitui şi nu pot să mă substitui legiuitorului. Vom vedea dacă aceasta este calea de urmat, voi răspunde la o întrebare pe care nu aţi formulat-o, dar probabil ar urma, la ministerul... şi am repetat acest lucru, la Ministerul Justiţiei nu există nici în discuţie, în dezbatere, în elaborare, în avizare un proiect de act normativ, că e lege, că e OUG, referitor la amnistie şi graţiere”.

Liviu Dragnea și-a arătat supărarea că Tudorel Toader nu se grăbește să găsească o soluție la chestiunea amnistiei, care, vorba lui, nu e o iluzie juridică. Tudorel Toader răspunde clar, cu subiect și predicat, că în privința amnistiei nu există la Ministerul Justiției nici măcar o luare în discuție a unui proiect de act normativ – fie lege, fie OUG – privind amnistia. Mai mult, îngropînd definitiv visurile lui Liviu Dragnea, el arată că și în cazul unei legi inițiate nu de Minister (atenție!), ci de Parlament, corupția nu poate fi inclusă printre faptele amnistiate. Păi, Liviu Dragnea flutură baronilor pe la nas cîrnatul cu amnistia pentru fapte de corupție și nu cu amnistia în general. Prin declarațiile sale, Tudorel Toader i-a lăsat lui Liviu Dragnea doar sfoara de la cîrnaț.

Există multe alte scenarii pe care Liviu Dragnea le-ar putea aplica pentru a realiza amnistia. Ca de exemplu, cel al unei OUG prin care OUG nu mai sînt avizate de ministere, inclusiv Ministerul Justiției, ci de o comisie de la Secretariatul general al Guvernului. După emiterea OUG (dacă vrea Viorica Dăncilă, desigur), ar fi pus ca secretar general al Guvernului un om de încredere al lui Liviu Dragnea (acum e cineva de la ALDE). Comisia va aviza rapid OUG privind aministia. Că va fi acest scenariu sau altul, vom vedea. Știm sigur însă că Tudorel Toader nu-și va pune semnătura nici pe OUG, nici pe un proiect de lege care să amnistieze faptele de corupție. Interviul dat Antenei 3 m-a convins de asta. Rămîne de văzut ce se va întîmpla cu Tudorel Toader după această sfidare adusă nu numai lui Liviu Dragnea, dar și baronilor PSD:

Va fi printre miniștrii remaniați?