Prim-vicepreședintele Comisie Europene, Frans Timmermans, a sosit, joi, în România pentru o serie de întâlniri care vizează viitorul României în Uniune. Demnitarul european s-a întâlnit deja cu liderul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Oficialul se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și cu prim-ministrul Viorica Dăncilă. Nu în ultimul rând, Timmermans se va întâlni cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, sau cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.
UPDATE 10.15
Prim-vicepreședintele Comisiei s-a întâlnit deja cu președintele PSD, Liviu Dragnea, cu care a discutat despre Legile Justiției, conform Digi24. De asemenea, s-au încheiat discuțiile și cu Tăriceanu, care au avut loc la Parlament.
Timmermans așteaptă și explicații cu privire la propunerea de revocare a Laurei Kovesi.
”Pe 1 martie dl. Timmermans (prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale - n.r.) va veni la Parlament. Se va întâlni cu preşedintele Camerei, cu dl. Dragnea, iar după aceea cu membrii Comisiei speciale (comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei - n.r.)”, a anunţat secretarul Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor Georgian Pop, citat de MEDIAFAX.
La ora 14.30, Timmermans urmează să aibă o întâlnire cu partenerii din domeniul justiției pentru a discuta despre Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), dar nu a oferit detalii despre conținutul exact al întâlnirii.
Timmermans a precizat, miercuri, în timpul unei discuții care viza relația Polonia-UE, că nu se intenționează propunerea activării Articolului 7 de către Comisia Europeană în cazul României, având în vedere că dialogul de la București se desfășoară în cadrul MCV.
Oficialul european a încurajat autoritățile din România să „depășească ultima parte a a maratonului” privind MCV, pentru a se putea pune în aplicare procedura de renunțare la rapoartele de monitorizare.
„Asta le voi spune autorităţilor române: dacă faceţi tot ceea ce vă cerem, puteţi scăpa de MCV. Nu există niciun termen-limită pentru a renunţa la mecanism, acest lucru nu se întâmplă de la sine, românii trebuie să implementeze recomandările CE”, a mai precizat Timmermans.