„Gustul cafelei Illy este consistent ca și cel al șampaniei. Sau ca şi cel al parfumului Chanel No. 5”, declara Andrea Illy, deținătorul faimosului concern de cafea Illy, într-un interviu acordat publicației „The New York Times”. El este nepotul timișoreanului Francesco Illy, inventatorul espressorului modern. Fără mintea strălucită a lui Illy, nu am putea savura azi nici espresso, și nici derivatele delicioase ale cafelei
FOTO: Illy Francesco a murit în 1956, iar afacerea a fost dusă mai departe de familie
Puţini dintre români ştiu că între Illy şi Timişoara există o legătură de poveste. Illy Ferencz s-a născut în orașul de pe Bega pe 7 octombrie 1892. Tatăl, Janos, era un tâmplar de origine maghiară din Peciu Nou, iar mama, Aloisia, de sorginte germană, se născuse în cartierul Iosefin.
Ferencz a urmat studii economice la Timișoara, apoi a fost trimis la Viena, a lucrat pentru câteva companii transilvănene, iar la 22 de ani s-a înrolat în armata austro-ungară, luptând pe frontul bătăliilor de la Krasnik (Polonia) și Isonzo (Slovenia).
După război, s-a stabilit împreună cu sora sa la Trieste. În Italia, timișoreanul s-a naturalizat, și-a spus Francesco și a descoperit marile iubiri ale vieții sale: cafeaua și pe cea care avea să îi devină soție. A început să lucreze în companii în care se prelucra cacao şi cafea. În 1930, Illy a inventat propria metodă de a menţine prospeţimea şi calitatea cafelei prăjite.
A dezvoltat un parteneriat cu celebra companie Hausbrandt. În 1933 a înființat Illycaffè, concernul care deține titlul de inventator al mașinii automate de cafea. Aparatul, inventat de Illy, e precursorul espressorului modern și funcţionează pe bază de abur presurizat. A fost denumit Illetta.
Francesco Illy s-a stins din viaţă în 1956, la Trieste, afacerea fiind preluată Ernesto, fiul său. În prezent, compania Illy a ajuns la a treia generaţie, avându-i la conducere pe doi dintre nepoţii lui Francesco Illy, Andrea şi Riccardo.
Timișoara va avea un muzeu dedicat memoriei timișoreanului care a inventat espressorul. Acesta va fi amenajat în fostul turn de apă din cartierul în care s-a născut Francesco Illy, în Iosefin. Lucrările vor începe în 2018 și vizează salvarea obiectivului cu bani de la bugetul local, 200.000 de euro.