Noi creșteri de taxe sau inflație galopantă. Ce ne așteaptă la anul, potrivit unui fost premier

Sursa foto Arhiva EVZ

Guvernul va avea de ales între noi creșteri de taxe și impozite, dublate de ceva reduceri de cheltuieli, sau inflație galopantă, care va reduce veniturile reale ale românilor, spune un fost premier. Sunt consecințele Noii legi a pensiilor.

În opinia fostului premier, Theodor Stolojan, partea bună a proiectului constă în faptul că reia prevederile pozitive din  Legea 127/2019 referitoare la valoarea punctului de pensie. O lege care nu a putut fi aplicată în totalitate din cauza pandemiei.

Theodor Stolojan, comentarii pe marginea proiectului de lege privind majorarea pensiilor

Theodor Stolojan a opinat pe marginea proiectului de lege privind majorarea pensiilor începând cu 2024. Înainte de a intra în miezul problemei, Stolojan a identificat sursa acestui proiect care mai avea puțin și scinda Guvernul în prag de an electroral.

„Proiectul de lege afirma principiul contributivitatii și reia prevederile bune din Legea 127/2019 care nu a fost aplicată deoarece prevedea o crestere a punctului de pensie care nu a mai putut fi susținuta, odată cu declanșarea pandemiei (2020), a crizei energiei (2021) și a razboiului din Ucraina (2022)”, a declarat Theodor Stolojan, pe rețeaua Linkedin.com.

Mai mult, Stolojan a făcut și câteva comentarii referitor la inechitățile din sistemul public de pensii.

„fiecare angajat contribuie la sistemul de pensii public cu 25% din veniturile salariale; la ieșirea la pensie după legea în vigoare se adunau toate punctele realizate în toți anii și se împărțeau la numărul de ani standard de contribuție prevăzuți de lege pentru a ieși la pensie.

De unde și inechitatea majoră din sistemul de pensii: angajați cu aceeași muncă și număr de ani de muncă au pensii diferite, deoarece au ieșit la pensie în momente diferite când numărul de ani de contribuție standard era fie 25, fie 30 etc”, a explică Stolojan în analiza sa.

Anul 2024, anul pomenilor electrorale mascate

La capitolul probleme  fostul premier a preiczat că pentru anul viitor se configurează două modificări majore. Dat fiind faptul că 2024 este an electoral, Stolojan subliniază că se prevăd pomeni electorale sub forma punctelor de pensie.

Reamintim că de la 1 ianuarie punctul de pensie se va indexa cu rata inflației, adică de la 1.785 de lei vor crește la 2032. După care în luna septembrie ar urma ca Guvernul să recalculeze pensiile date în plată de la 1 septembrie 2024. În aceste condiții, Theodor Stolojan identifică trei probleme pe care le-a expus după cum urmează.

„1) pentru anul 2024 se prevăd două modificări importante: majorarea punctului de pensie de la 1785 lei la 2032 lei (+13,8%), de la 1 ianuarie 2024; recalcularea pensiilor aflate în vigoare de la 1 septembrie 2024;

în plus, se prevăd cadouri sub forma unor puncte primite, fără legătură cu contribuția plătită, dacă ai lucrat mai mult de 25 de ani (stabilitate?!);

2) există evaluări diferite ale impactului bugetar:

pentru anul 2024 10 mld. lei în expunerea de motive a Min Muncii și 27 mld lei calcul Min. Finanțelor; pentru anul 2025 33 mld lei ministerul Muncii și 50 mld lei Min. Finanțelor;

3) România trebuie să reducă deficitul bugetar, nu să-l crească”, a adăugat Theodor Stolojan.

Theodor Stolojan avertizează: Deficitul bugetar va crește în 2024 / Sursă foto: Arhivă EVZ

Theodor Stolojan: Deficitul bugetar se va accentua în 2024

În concluzie, fostul prim-ministrul a explicat că pe lângă cele patru rânduri de alegeri, 2024 vine la pachet cu un deficit bugetar care poate fi achitat doar prin împrumuturi uriașe. Pentru corectarea dezechilibrului, Guvernul are la dispoziție aplicarea unui nou pacht de măsuri fiscale.

De exemplu ar putea să renunțe la facilitățile fiscale la impozitul pe venituri și TVA sau să lase inflație liberă și să diminueze veniturile reale, după care să impună măsuri restrictive pentru stăpânirea și reducerea inflației.

„În consecință:

  1. 2024 an electoral greu - proiectul de lege va fi adoptat și aplicat;
  2. deficitul bugetar va fi mărit iar dobânzile pentru finanțarea lui și a datoriei vechi ajunsă la scadență vor crește (în 2023 dobânzile la datoria publică sunt de cca 5 miliarde euro) plus riscul penalizării de către Comisia Europeană;
  3. guvernul are două ieșiri din dezechilibrul creat de aplicarea proiectului de lege a pensiilor: fie ia măsuri fiscale și de eliminare a unor cheltuieli (exemplu reducerea și tăierea unor facilități fiscale la impozitul pe venituri și TVA), fie lasă inflația să explodeze și să reducă veniturile reale, după care măsuri restrictive pentru stăpânirea și reducerea inflației”, concluzionează fostul premier, Theodor Stolojan.