Teza de doctorat a lui Geoană, la testul integrității academice. Ce arată programele anti-plagiat

Mircea Geoană Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mircea Geoană a fost acuzat că a plagiat teza de doctorat. Secretarul NATO ar fi folosit numeroase pagini din rapoartele foștilor președinți americani, fără a folosi ghilimele sau a specifica sursa. În urma valului de acuzații, profesorul Radu Mușetescu de la ASE a făcut verificări legate de integritatea academică a tezei de doctorat.

Mircea Geoană, în centrul unui scandal de proporții

Profesorul Radu Mușetescu a analizat teza de doctorat susținută de Mircea Geoană în 2005. Având și calitatea de membru în Departamentului de Relații Economice Internaționale, acesta susține că acuzațiile ar fi nefondate.

În plus, teza de doctorat a lui Geoană a fost evaluată de mai mulți reprezentanți ai catedrei.

Mircea Geoană Sursa foto. Facebook

Concluziile tuturor arată că lucrarea intitulată „Evoluții în Zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru Integrarea României în Structurile Euro-Atlantice”, ar respecta toate condițiile ce țin de originalitate.

Verificată cu programele anti-plagiat

Profesorul Mușetescu a folosit trei programe anti-plagiat pentru a verifica teza de doctorat. Este vorba despre Turnitin, Plagiarism Detector și Sistemantiplagiat.ro, toate fiind recunoscute la nivel internațional.

„Având acces la teză încă de pe atunci, odată cu discuțiile din prezent, m-a interesat, de curiozitate, cum stă aceasta la capitolul programelor de anti-plagiat. Indicatorii sunt relevanți și vorbesc de la sine. După ce a fost trecută prin 3 softuri anti-plagiat recunoscute național și internațional.”, a precizat profesorul Mușatescu.

Sursa foto: Facebook

În plus, acesta a subliniat că a luat parte la susținerea tezei de doctorat respective și că audiența nu ar fi avut îndoieli legate de integritatea academică.

Teza de doctorat a lui Mircea Geoană, prezentată în fața a 50 de profesori din domeniu

Conform anunțului profesorului universitar „în anului 2005, teza depășea standardele de corectitudine din 2024”.  De asemenea, profesorul Radu Mușetescu susține că gradul de similitudine cu alte lucrări este de 0,9%, acest aspect fiind dovada lipsei plagiatului.

„Coordonatorul acestei teze este nimeni altul decât prof. univ. dr. Gheorghe Dolgu. În opinia mea, unul dintre puținii intelectuali adevărați ai mediului academic românesc din ultima jumătate de secol (fost membru al catedrei din care fac parte, decedat în anul 2017)”, a mai spus acesta.