Terorismul Noului Ev Mediu

Spre deosebire de marea majoritate a comentatorilor politici obişnuiesc să mă uit şi pe ştirile externe. Nu sunt vreun mare specialist în afaceri globale, dar e bine să fii informat despre ceeea ce se petrece în lume. Trăim într-o lume din ce în ce mai globalizată şi nu poţi să nu te raportezi la ea, nu mai poţi trăi autarhic, ca capul tău, tribal, după propriile legi şi cutume.

 

Apariţia noului Stat Islamic din Irak şi Levant m-a pus pe gânduri. Una din primele observaţii care trebuiesc făcute este aceea că intervenţia americană împotriva lui Saddam Hussein şi încercarea de democratizare a Irakului au fost un eşec. Irakul este un nou fel de Vietman pentru Statele Unite, care a deschis fără să vrea o Cutie a Pandorei.

Noile forme de terorism şi apariţia acestora mi-au fost explicate de volumul Andreei-Cristina Mihai „Războiul împotriva noii violenţe arhaice” apărut anul acesta la prestigioasa Editură Militară. Andreea-Cristina Mihai este consilier în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, fiind detaşată în prezent în Misiunea Uniunii Europene de monitorizare a Georgiei, iar lucrarea sa reprezintă de fapt o teză de doctorat susţinută la SNSPA cu profesorul universitar Mihail E. Ionescu. Autoare ajunge la concluzia că astfel de violenţe apar prin cuplarea a doi factori determinanâi pentru intensitatea activităţilor teroriste. Fervoarea religiosă, reminiscenţă revitalizată a delirului medieval, cuplată cu aproprierea instrumentelor tehnologice, impulsionează şi efincientizează manifestările „noului terorism”. Da, în fapt asistăm la noi Cruciade sau anti-Cruciade purtate de data aceasta nu cu lănci şi săbii, ci cu tehnologie de ultimă oră, cu sateliţi şi rachete balistice. Ne-am întors în plin Ev Mediu!

În ciuda eforturilor asidue, consumatoare de resurse uriaşe, depuse de tabăra Occidentului, instabilitatea din fostul Babilon - Orientul Mijlociu Extins – confirmă teza Andreei-Cristina Mihai.

„Noii violenţe arhaice” sau „noul terorism” i se opune conceptul de Human Intelligence – HUMINT, un termen definit cam greu dar prin care se înţelege colectarea de informaţii de către un colector HUMINT, de la indivizi, din documente şi surse media, cu intenţia de a indentifica elemente, intenţii, compoziţie, forţă, dispoziţii, tactici, echipament, personal şi capabilităţi.

Cu alte cuvinte nu doar tehnica militară în care Statele Unite excelează poate face diferenţa în acest război, cât mai ales pregătirea umană. De altfel de la eşecul din Afganistan şi mai ales atacul terorist de la 11 septembrie Statele Unite a înţeles să îşi întoarcă privirile spre componenta umană a intelligence-lui! Bref şi de-o parte şi de alta un alt Ev Mediu purtat cu alte arme.

Cine spunea că istoria nu se repetă ca într-o sprirală a timpului?