Termenul „moldovean” nu mai apare în documentele oficiale emise de Ministerul Afacerilor Interne, fiind interzis printr-un document intern.
Dispoziția de interzicere a termenului „moldovean” apare într-o circulară care a fost transmisă miercuri și are legătură cu relațiile dintre România și Republica Moldova, în contextul alegerilor anticipate din țara vecină. Documentul a fost emis de Direcţia Generală Afaceri Europene, Schengen şi Relaţii Internaţionale (DGAESRI) după consultări cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE), după cum relatează publicația Fanatik.
Direcțiile din Ministerul Afacerilor Interne nu mai au voie să folosească termenul „moldovean” în referirile oficiale cu privire la cetățenii Republicii Moldova. Conform sursei citate, documentul este semnat de directorul general al DGAESRI, chestorul de poliție Cătălin Necula, și stabilește „Direcții de acțiune în relația cu Republica Moldova”.
În document se subliniază „necesitatea evitării utilizării în documente oficiale a noțiunilor de tipul «moldovean/moldoveni» cu referire la cetățenii/reprezentanții statului vecin. Apreciem necesară utilizarea formulărilor de tipul «cetățeni/reprezentanți ai Republicii Moldova», chiar și cu riscul de a repeta excesiv aceste formulări”.
Măsura ar fi fost justificată, după cum relatează publicația citată, faptul că termenul de „moldovean” ar avea o conotație peiorativă și se recomandă evitarea acestuia.
România susține agenda pro-europeană a Republicii Moldova
Pe lângă recomandarea legată de folosirea termenului „moldovean” pentru a menționa cetățenii statului vecin, în document se exprimă susținerea României față de „agenda pro-europeană și programul de reforme promovate de Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu”.
Direcțiile din MAI mai sunt informate că se are în vederea o deschidere a cooperării cu partenerii din Republica Moldova după instalarea noii echipe guvernamentale la Chișinău.
În același sens unul dintre obiectivele majore ale politicii externe a României în relație cu statul vecin este reprezentat de „susținerea parcursului european al Republicii Moldova, promovarea valorilor europene și încurajarea reformelor instituționale necesare pentru consolidarea sistemului democratic, în spirit european”.
De asemenea, circulara precizează că problematica referitoare la Transnistria rămâne sensibilă și va necesita consultări suplimentare cu DGAESRI în cazul în care apar „propuneri sau probleme care vizează acest aspect”.