Originile acestei tipologii aparțin medicinei greco-arabe, care a fost utilizată cu succes pentru tratarea bolilor. De fapt, este încă folosită și astăzi de practicanții de medicină tradițională din întreaga lume. Această clasificare ne oferă explicații pentru conflictele de zi cu zi între indivizi, diferența de viziune asupra aceluiași subiect, buna colaborare între anumite persoane etc.
Tipul de personalitate sangvină
Persoanele cu tip de personalitate sanguină tind să fie pline de viață, optimiste și fără griji. Ele iubesc aventura și au o toleranță ridicată la risc. De obicei, oamenii sangvinici sunt foarte săraci la tolerarea plictiselii și vor căuta soiuri și divertisment. Inutil să spun că această trăsătură poate afecta uneori negativ relațiile lor romantice. Deoarece acest temperament este predispus la comportamente care caută plăcere, mulți oameni cu personalitate sangvinică sunt susceptibili să se lupte cu dependențele. Poftele lor constante pot duce la probleme cu greutatea.
Acești oameni sunt foarte creativi și pot deveni mari artiști. În plus, aceștia sunt animatori fantastici și, bineînțeles, vor face bine dacă își aleg cariera în industria de divertisment. Domeniile care i-ar scoate în evidență sunt: marketing, relații publice, turism, modă, gătit, teatru, actorie sau sport.
● Cum comunici cu un sangvinic. Sunt câteva „reguli” pe care dacă le respecți ai șanse mari să ai o relație foarte bună cu aceștia. Este important să îi spui doar ce e nou și diferit, să nu încerci să-i domini și să fii deschis și prietenos.
● Ce să nu faci. Ar fi bine să nu vorbești mult, să nu oferi prea multe detalii și să nu le vorbești cu superioritate.
Tipul de personalitate flegmatică
Cineva cu tip de personalitate flegmatică este de obicei o persoană de origine umană. Ei caută armonie interpersonală și relații de durată. Persoanele flegmatice sunt soți loiali și părinți iubitori. Ei își păstrează relațiile cu vechii prieteni, cu membrii familiei îndepărtate și cu vecinii. Persoanele cu temperament flegmatic tind să evite conflictele și să încerce întotdeauna să intervină între ceilalți pentru a restabili pacea și armonia.
Sunt foarte implicați în tot ceea ce fac și au grijă să-i ajute pe cei din jur. Carierele ideale pentru tipurile de personalitate flegmatică ar trebui să aibă legătură cu: asistență medicală, predare, psihologie sau consiliere, dezvoltarea copilului sau lucrul cu publicul.
● Cum comunici cu un flegmatic. Trebuie să ai răbdare, de obicei îți va vorbi rar și încet. Este bine să vorbești cu el despre cum îl va afecta, sau nu, schimbarea, ce garanții va avea. Este foarte important să fiți deschiși și sinceri, să vorbiți încet și relaxat și să-i dați timp să se gândească. Un alt secret important este să-i arătați respect și apreciere.
● Ce să nu faci cu un flegmatic. Evitați să-i dați ordine, să-l trageți la răspundere înainte deai asculta propria variantă și nu îi luați în derâdere sentimentele.
Tipul de personalitate coleric
Cineva cu temperament pur coleric este de obicei o persoană orientată spre scop. Persoanele cu tip de personalitate colerică sunt analitice și logice. Persoane extrem de practice și simple, colericii nu sunt foarte prietenoși și nici sociali. Le place să vorbească puțin și să se bucure de conversații profunde și relevante. Ei se simt bine mai degrabă singuri decât în compania unor oameni superficiali sau mediocri.
Locurile de muncă ideale pentru tipul de personalitate colerică sunt legate de următoarele domenii: management, tehnologie, statistici, inginerie, programare, afaceri.
● Cum comunici cu un coleric. Este bine să-i răspunzi direct, să îi spui ce trebuie făcut, nu de ce trebuie de făcut. Îi motivează atunci când li se pune accentul pe rezultatul scontat și este util ca la finalul unei discuții să faceți un rezumat pentru a-i sublinia ce este cu adevărat important.
● Ce nu e bine să faci cu un coleric. Nu-i arăta nehotărâre, nu fi exagerat de prietenos dacă relația nu vă este suficient de bine închegată. Este bine să evitați să-i oferiți prea multe detalii și nu vă repetați.
Tipul de personalitate melancolică
Persoanele cu tip de personalitate melancolică iubesc tradițiile. Femeile gătesc pentru bărbați; bărbații deschid ușile pentru femei. Își iubesc familiile și prietenii și, spre deosebire de temperamentul sangvinic, melancolicii nu caută noutate și aventură. Cineva cu temperament melancolic este foarte puțin probabil să se căsătorească cu un străin sau să-și lase patria pentru altă țară.
Melancolicii sunt foarte sociali și caută să ofere plus valoare comunității din care provin. Fiind extrem de ordonați și exacți, oamenii melancolici sunt manageri fantastici. Cariere perfecte pentru tipul de personalitate melancolică ar trebui să fie în: management, contabilitate, munca sociala, ONG-uri, organizatori de evenimente sau administrație.
● Cum comunici cu un melancolic. Poți să-îi oferi date comparative, detalii și informații utile. De multe ori este util săți manifești interes pentru cercetare atunci când contextul îți e prielnic.
● Ce să nu faci în relația cu persoanele de timp melancolic. Nu este de preferat să treci direct la concluzie înainte să dezbați un anumit subiect. Este bine să evitați să dați răspunsuri evazive sau să faceți glume pe seama acestora.
Este important să subliniez că aceste 4 tipuri de temperament se găsesc rar ori în stare pură, de cele mai multe ori în societate se găsesc combinații din cel puțin doua tipuri. Pentru determinarea exactă a temperamentului se pot aplica teste profesionale în cabinetul de psihologie.