Mentorii din spatele programului CIA de interogatorii prin tortură sunt doi psihologi, ofițeri în retragere ai US Air Force, considerați maeștri în „arta coerciției”.
Jim E. Mitchell, de 63 de ani, și Bruce Jessen, de 65, au primit până la 380 de milioane de dolari de la guvernul Statelor Unite, pentru a pune la punct cel mai ieșit din comun și controversată program de anti-terorism din istoria Americii. Acesta va cuprinde metode precum „înmormântarea falsă”, „hrănirea rectală”, „înecarea simulată”, potrivit raportului dat publicității marți de Senatul american. Unele dintre tehnici, inspirate din metodele de interogatoriu chineze din timpul Războiului Coreii, au fost considerate multe prea cumplite chiar și de CIA, scrie International Business Times.
Nici Mitchell, nici Jessen nu luaseră vreodată un interogatoriu și nu avea cunoștințe lingvistice sau asupra obiceiurilor A-Qaida, când CIA i-a ales să-și folosească inteligența acumulată imediat după atacurile teroriste de la 11 septembrie.
Cei doi erau specializați în terapia de familie, iar doctoratele și le luaseră în studiul hipertensiunii. Într-o declarație prinsă în Raport, ei declarau:
„Scopul nostru era să ajungem la stadiul în care am frânt orice voință sau capacitate a subiectului de a rezista sau a nega pentru a ne furniza informații la care a avut acces.”
Însă nu tot ce au propus cei doi psihologi a fost aprobat. Potrivit Raportului, CIA a respins, printre altele, metoda „înmormântării false”. Programul de tortură conținea tehnici de interogare folosite de comuniștii chinezi pentru a-i forța pe prizonierii americani din Războiul Coreii să facă mărturisiri, potrivit unui material din 2009 din New York Times.
Catalogul celor 10 „Tehnici Intense de Interogatoriu”, pus la punct de Mitchell și Jessen, cuprindea privarea de somn, imobilizarea prelungită, pălmuirea, înecarea simulată și chiar folosirea insectelor. Mitchell a participat personal la una dintre primele ședințe de interogatoriu cu noile tehnici în 2002, asupra lui Abu Zubaydah, considerat pe atunci omul numărul 3 din Al-Qaida.
Deși Raportul se referă la cei doi psihologi numai cu pseudonime (Grayson Swigert și Hammond Dubar), potrivit unor rapoarte anterioare ei au putut fi identificați drept autorii programului, după ce compania de consultanță Mitchell, Jessen & Associates a încheiat în 2005 un contract cu CIA pentru a prelua programul Agenției. „Întregul concept al programului de interogatorii intensive le aparține în întregime”, a declarat în 2009 pentru ABC News, colonelul Steven Kleinman, un interogator din Air Force.
În urma dezvăluirilor, nici unul dintre cei doi psihologi nu și-a exprimat regretul pentru programul de tortură pe care l-au creat. Marți, Mitchell a luat apărarea tehnicilor de interogare ale CIA și a acuzat Senatul că a făcut public Raportul din motive politice. „Este abject cum au ales doar informațiile care le conveneau”, a declarat el la ABC News.
„Au fost o mulțime de bărbați și femei în CIA care și-au pus viețile în pericol, și unii dintre ei au murit după 11 septembrie apărând Statele Unite. Iar acum să sugerezi că l-au mințit pe Președinte, că au mințit Senatul, că au falsificat informațiile pentru a cosmetiza programul și a-l face să arate mai frumos decât în realitate, asta este absolut josnic!”