Tanczos Barna este de părere că ministrul de Externe și premierul Ciolacu ar trebui să găsească „mutări prin care să constrângem Austria să voteze cum trebuie”. Declarația sa vine în contextul în care România a primit încă un „nicht” din partea Austriei cu privire la aderarea la spațiul Schengen terestru.
Tanczos Barna: Aderarea României la Schengen ține și de noi
Tanczos Barna a declarat că aderarea României la spațiul Schengen terestru „ține și de noi, ține și de modul în care abordăm această problemă, ține de modul în care, în diplomație, mutăm și noi...”.
Senatorul UDMR susține, de asemenea, că „este ca un joc de șah în care fiecare mută în funcție de interesele naționale, în funcție de discursul național înainte sau după alegeri, în funcție de care partid se află la guvernare.
Dar, mai spune Tanczos Barna „avem și noi posibilitatea de a influența aceste decizii. Dacă nu ar fi așa nu am mai avea nevoie de diplomație”.
Ministrul de Externe și premierul au datoria de a găsi soluții
Tanczos Barna mai susține că „diplomația, ministrul de Externe, ministrul Economiei, premierul trebuie să găsească mutări prin care să constrângem Austria pentru a vota cum trebuie”.
Senatorul UDMR crede că „ministrul de Externe trebuie să lucreze mai departe, deoarece este și meritul ministrului de Externe și al președintelui tot ce s-a rezolvat și este sarcina lor să rezolve problema în continuare”.
În opinia sa, dacă rezultatul va fi unul pozitiv, atunci va fi meritul președintelui și premierului, indiferent cum se numesc. De asemenea, mai spune el că în cazul în care problema nu se va rezolva, atunci „va fi eșecul președintelui, al Guvernului și al ministrului de Externe, a concluzionat Tanczos Barna.
Gerhard Karner: Nu este încă momentul
Reamintim că ministrul de Interne al Austriei a considerat că nu este încă momentul ca România şi Bulgaria să intre în Schengen terestru. Gerhard Karner a declarat joi, înaintea reuniunii cu omologii săi din Uniunea Europeană, că „nu a sosit încă momentul” pentru admiterea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, „dar există motive de optimism prudent”.
„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a mai subliniat ministrul austriac Gerhard Karner. Respingerea Austriei vine cu toate că preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este în favoarea aderării depline a României şi Bulgariei în Schengen, dar nu se ține cont de această părere.