Tánczos Barna a semnat primul contract finanțat din PNRR. Cine beneficiază de bani şi unde se vor face primele împăduriri

Sursa: Facebook - Barna

Tánczos Barna a anunțat, joi, că semnat primul contract cu finanţare prin PNRR. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a explicat ce cuprinde acest proiect şi unde se vor planta primii copaci cu bani europeni.

Tánczos Barna a anunţat unde se plantează primii copaci cu bani europeni după ce a semnat, joi, primul contract de împădurire finanțat din PNRR.

„Astăzi am semnat primul contract de împădurire finanțat din PNRR: la Scornicești, în județul Olt, împădurim aproape 83 de hectare de teren agricol. Asta înseamnă că vom elimina peste 10.000 de tone de CO2 din atmosferă în decurs de 20 de ani și în același timp proprietarii vor beneficia anual de o subvenție de 456 de euro pe hectar de la MMAP în acești ani”, a anunțat ministrul Tánczos Barna.

Sursa foto: Facebook

Câţi  bani vor primi proprietarii

Tánczos Barna mai precizează că proprietarii vor beneficia anual de o subvenție de 456 de euro pe hectar de la MMAP în acești ani.

„Obiectivul UDMR la guvernare este să protejăm pădurile, să gestionăm durabil acest sector, respectiv să acordăm finanțare pentru proprietari. În acest fel nu numai că extindem suprafețele împădurite, dar luăm măsuri și împotriva schimbărilor climatice”, a informat  ministrul Mediului.

Sursa foto: Facebook

Măsura de investiții din PNRR -  Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri – are un buget de 730 milioane de euro și vizează realizarea a 56 000 ha de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice.

Ce cuprinde  ghidul de finanțare pentru împăduriri și reîmpăduriri, prin PNRR

Totodată, vor fi finanțate lucrări de împădurire și lucrări de îngrijire a plantațiilor și creștere a suprafeței cu vegetație forestieră în lungul căilor de comunicație, în interiorul aglomerărilor urbane (păduri urbane, inclusiv de tipul mini-pădurilor) în jurul localităților și între câmpurile cu culturi agricole, precum și alte categorii de perdele forestiere de protecție.

Primul ghid de finanțare pentru împăduriri este obiectul schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de  păduri”, cu o valoare totală estimată la 500 de milioane de euro. Schema vizează înființarea de trupuri de pădure, cu suprafața minimă de 0,5 ha și perdele forestiere de protecție, cu suprafața minimă de 0,1 ha. Beneficiarii acestei scheme pot fi deținătorii publici sau privați de teren pretabil pentru împădurire, precum și formele asociative ale acestora.

În ceea ce privește investițiile în noi suprafețe ocupate de păduri, inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri, bugetul de 730 milioane de euro este repartizat astfel:

- 500 de milioane de euro -„Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”;

-100 de milioane de euro - „Sprijin pentru refacerea potențialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale”;

-5 milioane de euro prin schema de ajutor de minimis - Reîmpăduriri realizate începând cu 1 februarie 2020 și până la data aprobării schemei de ajutor de stat;

- 95 de milioane de euro - Înființarea de perdele forestiere de protecție a căilor de comunicații conform Legii nr.289/2002 și pentru împădurirea terenurilor degradate conform Legii nr.100/2010;

-30 de milioane de euro - pentru păduri urbane, potrivit apmbc.anpm.ro.