Scandalul internațional al milioanelor ascunse în Elveția de către oameni de afaceri, miniștri sau politiceni se extinde. Foști demnitari români și persoane care au ocupat funcții cheie în România sunt pe lista celor care au avut conturi secrete.
Un grup de instituţii jurnalistice se află la originea unui scandal financiar de proporţii. Totul s-a derulat prin filiala elveţiană a băncii HSBC. În ce privește România, investigația jurnalistică precizează că, din 1974 până în 2007, și-au deschis conturi 219 persoane sau entități juridice. Printre aceștia se numără Viorel Hrebenciuc și Dinu Patriciu. Peste jumătate din conturile care au legături cu România sunt numerotate, adică nu apar cu titular. RISE Project a dezvăluit numele a șase români care apar în arhiva băncii ca titulari de conturi anonime.
Daniela Florentina Ganea, soția lui Mihai Tănăsescu (foto), fost ministru al Finanțelor Publice și fost reprezentant al României la FMI, apare în documentele bancare de la HSBC. Soția demnitarului a avut un cont secret la această bancă între anii 1995 și 2004. Numele de cod atașat acestui profil bancar este SPHYNX. În perioada când a fost creat contul din Elveția, soția politicianului era asociată cu firma Kato Aromatic, o companie egipteană prin care s-a recuperat o parte din datoria Egiptului față de România. Această datorie se ridica la suma de 276 de milioane de euro, provenea din contractele comerciale derulate cu Egiptul pe vremea lui Ceaușescu și a fost recuperată doar parțial.
FOTO: Mihai Tănăsescu
Ionuț Mircea Costea (foto), cumnatul fostului lider PSD Mircea Geoană, a deținut în Elveția contul „Jeannot”, în perioada 1994 – 2000. Nu există date despre rulajul acestui cont. „Nu-mi îmi mai aduc aminte de acest cont”, a explicat Ionuț Costea, care a fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor în trei Guverne, între 1997 și 2000, perioadă în care a negociat împrumuturi în numele statului pe piețele externe de capital. Ulterior, Costea a devenit director adjunct în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), ocupând această poziție până în anul 2004, când s-a reîntors în România la conducerea unor bănci locale. Între 2009 și 2012, a fost președinte al băncii de stat Eximbank. Fostul demnitar a mai fost implicat prin intermediul a trei firme cipriote în industria cuprului din România.
FOTO: Ionuț Mircea Costea
Vladimir Cohn (foto). Fost acționar al clubului Dinamo, Cohn a fost client al băncii din Geneva începând cu anul 2004. Între 2006 și 2007, soldul contului său a fost de aproape 3,6 milioane de dolari. Vladimir Cohn a fost implicat în mai multe afaceri în România și Elveția. Cohn a fost asociat cu Remus Truică, George Copos, Niculae Badea sau Cristi Borcea. Contactat de RISE Project, Vladimir Cohn a admis existența contului elvețian: „Da, sigur, dar nu vreau să discut cu dumneavoastră situația mea materială”.
FOTO: Vladimir Cohn
Sorin Crețeanu. În iunie 2006, magnatul imobiliar și-a creat la HSBC Geneva un profil bancar aferent contului său. Documentele Swiss- Leaks arată un sold de 962.185 dolari înregistrat în 2007. La cont mai este atașat și numele soției milionarului. Sorin Crețeanu este beneficiarul afacerii care a dus la condamnarea penală a doi miniștri din guvernul Tăriceanu. E vorba despre Tudor Chiuariu (Justiție) și Zsolt Nagy (Comunicații), condamnați în dosarul „Poșta” pentru că ar fi favorizat o firmă controlată de Crețeanu care viza un teren subevaluat din patrimoniul companiei naționale Poșta Română.
Jean Valvis. Om de afaceri cu dublă cetățenie, greacă și elvețiană, este cunoscut în România pentru afacerile din lumea fotbalului, ca acționar al echipei Rapid București, dar și cu ape minerale.Valvis a fost proprietarul holdingului Dorna, dar și al producătorului de lactate LaDorna, cedat în 2008 francezilor de la Lactalis. În prezent, Valvis dezvoltă brandurile Aqua Carpatica și Domeniile Sîmburești.
FOTO: Jean Valvis
Numele lui Jean Valvis se asociază în arhiva HSBC cu două conturi secrete. Unul dintre ele aparține unei companii din British Virgin Islands, Euroengineering Consulting and Investment Company. În anul 2007, pe această firmă exista un depozit de 9.151.890 de dolari. Jean Valvis a spus pentru RISE Project: „Mi-am îndeplinit toate obligațiile fiscale”.
Gabriel Hanganu. Omul de afaceri avea în cont peste 630 de mii de dolari în anul 2006. Medic de profesie, Hanganu a fost învinuit pentru dare de mită în dosarul penal în care mai sunt acuzați afaceriștii Dan Adamescu și Iosif Armaș. În primă instanță, Gabriel Hanganu a fost condamnat la trei ani cu executare. Hanganu deține cel mai mare showroom de ambarcațiuni și yachturi din România, dar produce și case de lemn. Contactat de RISE, Gabriel Hanganu a declarat: „Am fost acționar în perioada la care vă referiți la o societate comercială elvețiană, iar banca a fost aleasă de către reprezentanții acestei societăți, deschizând un cont din categoria «Private Banking» Sumele virate în acest cont provin numai de la această societate și reprezintă dividende, ce au fost declarate și impozitate conform legislației în vigoare”.