Diana Șoșoacă nu a fost lăsată să candideze la alegerile prezidențiale, printr-o decizie controversată a Curții Constituționale. De pe margine, europarlamentara își îndeamnă susținătorii să saboteze votul.
Un număr de 14 candidați vor fi înscriși pe buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Lupta este crâncenă dat fiind că doar doi dintre ei se vor califica, mai departe, în turul al doilea.
Diana Șoșoacă îndeamnă la sabotarea votului
Lăsată pe margine, europarlamentara SOS încearcă să influențeze alegerile din 24 noiembrie. Diana Șoșoacă nu dorește ca voturile simpatizanților săi să meargă la alți candidați. Nu vrea să-l susțină nici pe George Simion, cu care este la cuțite, dar nici pe Cris Terheș ori pe Călin Georgescu. De altfel, în ceea ce-l privește pe ultimul, partidul SOS dezmințit că ar intenționa să-l susțină la prezidențiale.
„Președintele Partidului S.O.S. România, europarlamentarul Diana Iovanovici-Șoșoacă, nu l-a promovat niciodată pe candidatul Călin Georgescu și nici pe un alt candidat la prezidențial”, susține partidul SOS într-un comunicat.
Partidul condus de Diana Șoșoacă susține că Georgescu nu este naționalist, ci globalist. Potrivit SOS, acesta ar fi lucrat pentru Guvernul României la implementarea Agendei 2020.
„În plus, Călin Georgescu nu este naționalist, ci globalist, el a lucrat pentru Guvernul României la implementarea Agendei 2020 și acum candidează pentru a implementa agenda globalistă 2030”, a mai transmis SOS.
Cum ar trebui să voteze simpatizanții SOS
Diana Șoșoacă își îndeamnă susținătorii să ca, înainte de a merge la vot, să-și ia și un pix de acasă. Apoi, în cabina de vot, îi îndeamnă să deseneze un pătrățel în interiorul buletinului de vot pentru prezidențiale. Iar în interiorul acestuia să scrie „Diana Ioanovici Șoșoacă președinte”.
Peste acest pătrățel, îi îndeamnă pe simpatizanții săi să pună ștampila cu „Votat”. Evident, un asemenea buletin ar fi anulat și votul, cel puțin teoretic, nu ar merge la nimeni.
„Singurul mesaj referitor la votul de la prezidențiale al Dianei Iovanovici-Șoșoacă este îndemnul transmis votanților săi ca aceștia să scrie un pătrățel în care să scrie «Diana Iovanovici Șoșoacă președinte» și să ștampileze acest pătrățel în semn de protest față de scoaterea sa ilegală din cursa pentru prezidențiale.
Toți candidații rămași pe liste sunt oamenii sistemului, a declarat de nenumărate ori președintele Partidului S.O.S. România, și tocmai de aceea niciunul dintre ei nu merită votul românilor”, mai transmite SOS.
Diana Șoșoacă interdicție la alegerile prezidențiale
Curtea Constituțională i-a interzis europarlamentarei SOS să candideze la alegerile prezidențiale pe motiv că are convinger incompatibile cu valorile democrației. Judecătorii constituționali au afirmat că Diana Șoșoacă ar pune în pericol apartenența României la UE și NATO, dacă ar deveni președinte.
Decizia CCR care are un discurs anti-european și anti-NATO a stârnit un val de reacții din partea societății civile și a politicienilor. La momentul respectiv s-a spus că a fost scoasă din cursa electorală la cererea lui Marcel Ciolacu - majoritatea judecătorilor constituționali au fost propuși și votați de PSD. Social-democratul, s-a speculat, a făcut acest lucru pentru a-i netezi drumul lui George Simion spre turul al doilea.
Cei mai mulți critici ai deciziei au apreciat că CCR, instituție al cărei rol este să asigure respectarea Constituție, și-ar fi depășit atribuțiile. Decizia de a interzice o candidatură este fără precedent. Pe de altă parte, aceeași Curte Constituțională nu a avut nimic împotrivă ca Diana Șoșoacă să candideze la Senat.